Je bekijkt nu Boekentip: De wolf komt echt niet

Boekentip: De wolf komt echt niet

Ben je op zoek naar een mooi prentenboek dat geschikt is voor meerdere groepen? De wolf komt echt niet heeft een heel verrassend plot dat ik niet zag aankomen en heeft mij hardop doen grinniken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De wolf komt echt niet
De schrijfster van het prentenboek, Myriam Ouyessad, heeft samen met illustrator Ronan Badel een prachtig prentenboek opgeleverd. Op de voorkant staat een illustratie van een bezorgd konijntje dat in haar bed ligt.

Het kleine konijntje maakt zich zorgen of de wolf niet naar hun huis komt. Hoe kan haar moeder dat zo zeker weten? Hoe weet zij of de jagers alle wolven hebben gevangen? Dat er echt wel mensen alarm zouden slaan als er een wolf in de stad zou rondlopen? En dat de wolf hun appartement nooit zou kunnen vinden?

De illustraties
Naast de tekst spelen de illustraties een hele duidelijke rol in het verhaal. De illustraties op de linkerpagina draaien om het konijntje en haar moeder. Hier wordt ook de tekst van het verhaal afgebeeld.

Echter op de rechterpagina gebeurt precies het tegengestelde van wat moeder konijn vertelt. Een voorbeeld: klein konijntje stelt dat de mensen misschien wel denken dat een wolf een grote hond is. “Misschien”, zegt moeder konijn dan. “Maar zelfs als de mensen zouden denken dat hij een grote hond was, zou hij hier niet naartoe kunnen komen.’

Op de rechterpagina zie je vervolgens een grote illustratie van de wolf die door de stad, als een hond, langs de mensen loopt. Zo gaat dit vervolgens het hele verhaal door.

Uiteindelijk zie je de wolf steeds dichterbij komen en zelfs de lift naar boven, naar het appartement van de konijntjes, nemen.

In de klas
Wat denken de kinderen dat de wolf gaat doen? Dit boek heeft een heel verrassend plot, wat ik natuurlijk niet ga verklappen, en dit kan je met de kinderen bespreken. Stop op tijd met voorlezen en laat de kinderen bedenken hoe het afloopt. Waarschijnlijk zullen ze er een heel spannend einde aan koppelen.

In de midden- en bovenbouw kan je dit prentenboek als voorbeeld gebruiken bij het schrijven van verhalen. Een verhaal is namelijk extra goed als het een verrassend en niet voorspelbaar einde heeft. Dit prentenboek laat heel duidelijk zien hoe je dit kunt doen. Na het voorlezen kunnen de kinderen zelf aan de slag met het schrijven van een verhaal.

Kortom; een fantastisch prentenboek dat in meerdere groepen en op verschillende manieren gebruikt kan worden. Ter ontspanning, maar ook als onderdeel van een taal- of stelles.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

De wolf komt echt niet
Auteur: Myriam Ouyessad
Illustrator: Ronan Badel
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €14,99

De wolf komt echt nietLinda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie