Je bekijkt nu Boekentip: Het waterschaap

Boekentip: Het waterschaap

Kan een schaap zwemmen? Manfred, het waterschaap, zou heel graag willen leren zwemmen. Maar iedereen verklaart hem voor gek. Zou het hem lukken om te leren zwemmen?

Inhoud
Dit verhaal gaat over Manfred, het waterschaap. Manfred is anders dan de andere schapen. Elke keer als hij langs water komt, droomt hij ervan om te leren zwemmen.

Hij droomt ervan om de schoolslag, de rugslag en de vlinderslag te doen in het water. Maar ook van duiken, snorkelen en bommetjes maken in de sloot. Op een dag neemt hij een duik in het water. Op het eerste gezicht lijkt het heel leuk, maar hij komt er al snel achter dat hij niet kan zwemmen en bijna verdrinkt.

Gelukkig helpen de andere schapen hem. Toch blijft Manfred ervan dromen om te kunnen zwemmen. Hij probeert het met een zwemvest, maar uiteindelijk is de oplossing dichterbij dan hij denkt. 

De illustraties
‘Het waterschaap’ is geïllustreerd door John Rabou. De illustraties zijn kleurrijk geschilderd. De emoties van het waterschaap zijn goed uitgebeeld en ook andere dieren komen op de illustraties voor.

Het zijn mooie en duidelijke prenten voor jonge kinderen. Ook zit er humor in de platen. Zo moet het waterschaap opdrogen na een duik in het water en wordt dat gedaan door het gebruik van een föhn van moederschaap.

In de praktijk
Het prentenboek viel bij de kinderen uit mijn klas meteen in de smaak. Het wekte interesse en nieuwsgierigheid op naar het boek. ‘Wat een gek schaap, juf!’ ‘Een schaap kan toch niet zwemmen?’ ‘Waarom heeft dat schaap zwembandjes om?’

Er ontstond meteen een mooi gesprek, terwijl het boek nog niet eens geopend was. De kinderen kwamen met eigen ervaringen van zwemles, maar er ontstond ook een discussie met de vraag of schapen kunnen zwemmen.

Tijdens het lezen van het verhaal moesten de kinderen vaak lachen. In het boek wordt humor gebruikt dat vooral kinderen heel erg aanspreekt. De kinderen bedachten onder het voorlezen van het verhaal manieren om Manfred te leren zwemmen. Hierdoor kwamen er leerzame gesprekken op gang.

Dit boek is een boek dat kan worden ingezet bij verschillende thema’s. Denk aan thema’s als lente, zomer, water, zwemles, dieren, boerderij en natuur. Een boek dat je dus vaak kunt inzetten in de klas omdat het verder ook aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen.

Het waterschaap
Auteur: Annelies van Uden
Illustrator: John Rabou
Prijs: € 14.95

Klik hier om het boek te bestellen.

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie