Je bekijkt nu Boekenserie Van klein tot Groots

Boekenserie Van klein tot Groots

Een paar jaar geleden schreef ik een blog over dat in kinderboeken vaak de jongens de rol van held krijgen. Zij zijn stoer, sterk en dapper. Gelukkig zijn er steeds meer boeken op de markt waarin juist de girlpower wordt gestimuleerd. Bijvoorbeeld de boekenserie Van klein tot groots.

Van klein tot groots

Op dit moment zijn er al redelijk wat delen uit de serie vertaald. In elk boek wordt het levensverhaal verteld van een belangrijke vrouw uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. 

Het is echt genieten om door deze boeken te bladeren. Eigenlijk zijn het een soort prentenboeken. Elke bladzijde bestaat uit paginagrote illustraties met daaroverheen een paar regels tekst.

Elk boek is door een andere schrijver/illustrator gemaakt, maar ze hebben allemaal een retro-achtige uitstraling. Op de laatste pagina wordt nog wat extra achtergrondinformatie met foto getoond.

Je kunt de boeken prima in de onderbouw voorlezen. Vanaf de middenbouw kunnen de kinderen de boeken ook zelf lezen. Op de website van De Vier Windstreken kun je van elk boek een inkijkexemplaar bekijken.

Uit welke delen bestaat de serie?

Coco Chanel

Het boek beschrijft haar leven vanaf haar jeugd als weeskind (waarin ze een genie bleek te zijn met naald en draad) tot haar tijd als cabaretzangeres, hoedenmaakster en uiteindelijk internationaal modeontwerpster. Ze bevrijdde vrouwen uit hun korset en maakte kleding die fijn was om te dragen en waarin vrouwen zich vrij konden bewegen (dansen bijvoorbeeld!). Klik hier voor meer informatie.

Audrey Hepburn

Naast filmster en een schoonheids- en stijlicoon was Audrey vooral een vrouw die de wereld veroverde met haar toewijding. Haar bescheiden en menslievende levenshouding leidde ertoe dat ze ambassadrice werd voor UNICEF en kinderen hielp in de meest hulpbehoevende landen ter wereld. Voor het werk dat zij verrichtte zal iedereen ter wereld haar eeuwig dankbaar zijn. Klik hier voor meer informatie.

Anne Frank

Een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi’s. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog. Klik hier voor meer informatie.

Frida Kahlo

Frida was een Mexicaanse kunstschilderes die uitgroeide tot een van de grootste kunsticonen van de 20e eeuw. Ze had een zeer persoonlijke en vrouwelijke schilderstijl en was daarnaast een bijzondere vrouw met een rebelse persoonlijkheid en een drang naar onafhankelijkheid. Ze wist tegenslagen als ziekte en een zwaar ongeluk de baas te worden en is daarmee ook vandaag de dag voor miljoenen vrouwen een voorbeeld van doorzettingsvermogen en moed. Klik hier voor meer informatie.

Marie Curie

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap. Klik hier voor meer informatie.

Astrid Lidgren

Astrid Lidgren werd al heel jong verliefd op boeken en verhalen. Ze groeide op in de natuur en had een heerlijke en vrije jeugd. Ze speelde met haar broer en zusjes, ging op ontdekkingstocht in het bos en haalde kattenkwaad uit. Je kent haar vast als schrijver van Pippi Langkous. Dit personage is geinspireerd op haar eigen ervaringen en herinnert ons aan het geluk van onze kindertijd. Astrids verhalen werden bekend over heel de wereld en brengen lezers nu nog dagelijks leesplezier. Klik hier voor meer informatie.


Welk deel spreekt jou het meeste aan?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Nita

    Rosa parks en maya Angelou behoren ook tot deze serie. Echte aanraders!

  2. Lianne

    Dankjewel voor je leuke boekentips altijd! Ik ben geen juf maar gebruik ze in mijn gezin. Die over Anne Frank gelijk gereserveerd bij de bieb:)

Geef een reactie