Je bekijkt nu Prentenboeken tips voor december

Prentenboeken tips voor december

Er zijn weer een hoop leuke prentenboeken uitgekomen. In deze blog deel ik drie boekentips.

Ik ga op reis en neem je mee

‘Ik ga op reis en neem je mee…’ Per dubbele bladzijde een prachtige illustratie en twee zinnen die rijmen. Verschillende vervoersmiddelen en manieren komen voorbij: boot, vliegmachine, rolstoel, fiets, benenwagen, trein, step, paard, luchtballon.

Iedere plaat is los al een praatplaat; op elke plaat zijn twee kinderen te zien en een varkentje dat mee reist. Leuk om in een kleine kring te bespreken. Het boek eindigt dat reizen leuker is met z’n tweeën, je kunt het gebruiken om over ‘samen dingen doen’ te praten.

Het is zo vlak voor een kerstvakantie heerlijk voor een kleutergroep of een groep 3 om even in weg te dromen. Waarschijnlijk dat de snelle lezers in groep 3 het boek al zelf kunnen lezen. 

Bekijk het boek op bol.com.

Het fluwelen konijn

Een klassiek kinderverhaal of eigenlijk een sprookje dat in 1922 voor het eerst verscheen. Een knuffel konijn dat graag meer is dan alleen een knuffel konijn. ‘Op kerstochtend zat hij boven in de kerstsok van de jongen met een hulsttakje tussen zijn pootjes.’

Zo begint het dikke prentenboek, met prachtige prenten. Het knuffel konijn wil graag meer zijn dan een knuffel konijn en als hij hoort van een oud paard dat je op een gegeven moment ‘echt’ kunt worden wil hij dat heel graag. Zou zijn wens uitkomen?

Het is heerlijk boek voor oudere kleuters maar zeker ook voor kinderen in groep 3 en 4. Het is voor kinderen die erg aan hun knuffel gehecht zijn zeker een herkenbaar verhaal maar ook kinderen die misschien niet of niet meer met een knuffel knuffelen lekker om in weg te dromen. En zoals de meeste sprookjes loopt ook dit verhaal goed af.

Bekijk het boek op bol.com.

Wintervrienden

Het prachtige prentenboek gaat over een kater die met zijn baasje in een huis in het bos woont. De kater vindt het wat saai zo met z’n tweetjes. In de winter als er sneeuw is gaat hij voor het eerst in de sneeuw naar buiten.

Kater Loetje ontdekt de wereld buiten, hij ontmoet en ziet verschillende dieren uiteindelijk verdwaalt hij. Hij zoekt een slaapplaats, toevallig komt hij bij een eekhoorntje terecht dat hij kent vanuit de tuin. De volgende ochtend brengen zijn nieuwe vrienden hem weer terug naar huis. En wat zijn hij en zijn baasje blij dat ze weer blij elkaar zijn.

Een lief, prettig en gezellig prentenboek waar een kind dat dol op katten is, zeker van zal genieten. Een fijn prentenboek voor in groep 1 en mogelijk 2. Je zou het in groep 3 kunnen lezen bij het fruiteten en drinken. Het is meer een feel-good prentenboek dan educatief, maar het is toch af en toe lekker om even te ontspannen en te genieten.

Bekijk het boek op bol.com.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie