Je bekijkt nu Review: Een hol voor mol

Review: Een hol voor mol

Tijdens het thema ‘Onder de grond’ heb ik gewerkt rondom het boek: ‘Een hol voor mol‘ van Anita van den Bogaart. Een ontzettend leuk boek voor kleuters.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Op zoek naar een ander huis
Mol is bang in het donker en daarom gaat hij op zoek naar een andere plek om te wonen. Hij komt allerlei dieren tegen en wordt steeds uitgenodigd om bij hen te komen wonen. Kikker-water, spin-spinnenweb, eekhoorn-boom, slak-huisje en kip-stok. Elke keer komt Mol er achter dat hij daar niet kan blijven. Hij kan niet ademen in het water, blijft vast zitten in het web of kan niet zitten blijven op een stok. Uiteindelijk komt hij een vrouwtjesmol tegen bij wie hij kan blijven. Zij is ook bang voor het donker en heeft een gezellig hol vol met lampjes.

Herhaling
In het boek worden telkens bepaalde zinnen herhaald. “Kom je bij mij wonen?” of “Dan zoek je maar een ander huis”. Na elk bezoek van een dier gebeurt er wat met Mol. Hij krijgt bijvoorbeeld wier op zijn kop, spinrag in zijn haar of een splinter in zijn poot. Wanneer hij bij een dier komt vraagt die eerst: “Hallo Mol, waarom heb je wier op je kop?”. Bij het volgende dier wordt gevraagd: “Hallo Mol, waarom heb je wier op je kop en spinrag in je haar?”. Dit wordt steeds verder uitgebreid en op een gegeven moment kunnen de kinderen de zinnetjes zelf nazeggen.

Activiteiten
Bij het boek zijn een hoop leuke activiteiten mogelijk:
1. Lees het boek voor en gebruik voor elke rol een ander stemmetje.
2. Wacht met het voorlezen van de ontknoping. Laat mol (handpop) op bezoek komen en aan de kinderen vragen of zij een plekje voor hem weten. De kinderen komen met verrassende dingen!
3. Klei een mol
4. Maak het hol van mol na in een schoenendoos. Hier kun je de mol van klei inzetten.
5. Het verhaal is heel geschikt voor de poppenkast. Ik heb dit door twee ouders laten uitspelen. Ik was zelf de verteller. Je kunt de dieren kopiëren, printen en lamineren. Door ze op een lange stok of rietje te plakken krijg je poppenkastspelers. Je kunt deze later gebruiken op de verteltafel.
6. Kopieer de prenten en laat de kinderen deze op de goede volgorde leggen.

Woordenschat
In het boek zitten een hoop nieuwe woorden, die je kunt aanleren. Ik heb van deze woorden (en een aantal andere woorden) woordkaarten gemaakt. Je kunt ze hier downloaden.

Afsluiting
Tijdens de projectavond voor de ouders heb ik alle ramen beplakt met vuilniszakken en (kerst)lampjes opgehangen. Ik heb zo het uiteindelijke hol van Mol nagemaakt. De kinderen liet ik verkleed naar school komen. Ze kregen een mollenmasker en een mollenpak. Een mollenpak maak je door in een vuilniszak gaten voor het hoofd en de armen te knippen.

Een hol voor mol
Schrijver: Anita van den Bogaart
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €13,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Een hol voor mol

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie