Je bekijkt nu Review: Opvoeden is gekkenwerk

Review: Opvoeden is gekkenwerk

Opvoeden is gekkenwerk is niet het zoveelste boek met opvoedadviezen en praktische tips en trucs. Dit boek gaat over de drijfveren van opvoeders. Over wat jij belangrijk vindt in de opvoeding. Het boek is geschreven door Jos de Kock en uitgegeven door Royal Jongbloed.

Inhoud
In 11 hoofdstukken worden 11 uitgangspunten beschreven waarover valt te twisten. Het lijken 11 stellingen over opvoeden waardoor je na gaat denken over de opvoeding. En ook of je als opvoeder echt doet wat je belangrijk vindt. Die uitgangspunten gaan kort gezegd over; gedoe, vrijheid, recht, individu zijn, voorbeeld zijn, spelen, liefde, jezelf geven en genade.

Elk hoofdstuk bestaat uit 2 tot 6 bladzijden. Je kunt dus gerust even tussendoor een hoofdstukje lezen. Na elk hoofdstuk hebben 2 of 3 opvoeders een reactie geschreven op het uitgangspunt van het hoofdstuk. Aan het einde van het boek zijn per uitgangspunt een aantal gespreksvragen opgeschreven. Deze kun je gebruiken in een gespreksgroep, als ouders samen of voor persoonlijke verdieping.

In de praktijk
Sommige dingen die in dit boekje zijn beschreven waren voor mij heel herkenbaar. In situaties thuis, maar ook op school. Andere dingen waren niet herkenbaar of het past niet bij mij. Dat is ook precies de bedoeling van het boekje. Dat je gaat nadenken over wat jij belangrijk vindt in de opvoeding. Een aantal dingen vielen mij op en raakten mij. Zoals het voorbeeld van vader en moeder gans.

Zodra het kan, zoeken zij met hun kleintjes wegen om het nest heen: door het gras, in het water, dan weer op de kant. Hun liefde spreekt buiten het nest… Opvoeders leren hun kinderen om met warmte en genegenheid de wereld te betreden. Zij leren hen belangstelling te hebben voor de mensen en de dingen om hen heen. Zij leren kinderen zich te hechten aan anderen, om iets voor anderen te betekenen. En dat leer je buiten het veilige nest.

Het laatste hoofdstuk gaat over genade. Want opvoeding is een hoop genade. Steeds weer opnieuw beginnen. Geduld hebben en jezelf en de ander een nieuwe kans geven. En over fouten maken. Want dat is wat onze kinderen ook mogen leren: dat je fouten mag maken.

Als je dus graag zou willen nadenken over opvoeden. Of wanneer je opvoeden (soms) een hoop gedoe vindt. Dan is dit boekje van Jos de Kock zeker een aanrader.

Opvoeden is gekkenwerk
Schrijver: Jos de Kock
Uitgever: Royal Jongbloed
Prijs: € 12,50

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Geef een reactie