Je bekijkt nu Review: Speelkriebels voor kleuters

Review: Speelkriebels voor kleuters

Ik denk dat elke leerkracht zich nog wel kan herinneren hoe het was om zelf onderdeel te zijn van de kleuter gymlessen op de PABO. Ze in de praktijk uitvoeren was vaak heel wat anders dan hoe je het op papier had bedacht. Als je eenmaal een baan hebt verdiep je je in de methode van de school. Als ik naar mezelf kijk is het daarbij ook gebleven. Het boek ‘Speelkriebels voor kleuters’ heeft mij weer veel nieuwe ideeën gegeven. Meer weten? Lees dan vooral dit blog.

Speelkriebels voor kleuters
Het boek bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theoriedeel kan gebruikt worden als studiemateriaal en ondersteunt de praktijk. Het praktische deel bestaat uit 200 uitgewerkte bewegingsspelen, waarbij ‘alle kleuters bewegen’ het belangrijkste criterium is.

Theoriegedeelte
Het theoriegedeelte bestaat uit vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk, ontwikkelingskansen van bewegingsopvoeding, helpt je om ontwikkelingskansen van kleuters beter te begrijpen. Kinderen leren niet alleen om beter te bewegen, maar leren ook sociaal functioneren, ontwikkelen taal en werken aan strategisch inzicht. De essentie van het spel wordt de speelkriebel genoemd. Wat motiveert het kind om het spel te spelen? Daarin zit de belangrijkste ontwikkelingskans en daarmee ga je aan de slag: dat word je doel.

In hoofdstuk twee, ontwikkelingskansen in bewegingsspelen, leer je meer over de motorische ontwikkeling en worden er twee visies op motorisch leren belicht. Hierbij worden o.a. 10 sleutels uitgewerkt om het motorisch leren te ondersteunen. Ook worden er 6 domeinen aangereikt waarin de ontwikkelingskansen zijn gerubriceerd. Van elk domein wordt er een omschrijving gegeven, de  ontwikkelingslijn toegelicht en volgen er praktijktips voor zowel jonge kleuters, als oudere kleuters.

Review: Speelkriebels voor kleuters

Over spelen is hoofdstuk 3 waarin wordt uitgelegd wat spelen nu eigenlijk is. Ook wordt toegelicht wat het verschil is tussen vrij bewegingsspel en bewegingsspelen met regels. Om te weten of een bewegingsspel succesvol is voor kleuters wordt er informatie gegeven over drie belangrijke componenten: de essentie van het spel, het spelkader en de regels. Tot slot worden er een aantal voordelen van buitenspelen genoemd en wordt toegelicht welke extra dimensie een spel krijgt als het buiten wordt gespeeld.

In hoofdstuk 4, bewegingsspelen aanbieden, krijg je handvatten aangereikt hoe je dit kunt doen aan de hand van drie eenvoudig stappenplannen. Er wordt toegelicht hoe je een nieuw spel kunt starten en hoe je een spel opnieuw kunt laten spelen. Tot slot wordt besproken hoe belangrijk je observaties zijn en hoe je vanuit die observaties kunt inspelen.

Praktijkgedeelte
Het praktijkgedeelte bied je 200 spellen verdeeld over de 6 verschillende domeinen. Elk spel heeft dezelfde overzichtelijke lay-out. Naast de titel van het spel staan diverse symbolen. Aan de hand van de symbolen kun je zien wat voor activiteit het is: welke leeftijd, welke locatie en of je het met een kleine of grote groep kunt spelen.

De ontwikkelingskansen worden beschreven aan de hand van de bewegingsvorm en het accent. Links daarvan vind je een plattegrond met een voorbeeld opstelling. Daaronder volgt de materialenlijst, maar ook prentenboekentips, muziektips en welke varianten je op dit spel zou kunnen spelen.

Uiteraard wordt het start en het verloop van de spel uitgebreid omschreven. Deze worden afgesloten met een didactische en/of pedagogische tip en een organisatorische tip.

Review: Speelkriebels voor kleuters

Mijn mening
Speelkriebels voor kleuters is een compleet boek. Het geeft een theoretische onderbouwing voor de praktijk die volgt. Door de duidelijke indeling van het boek, kan je zelf bepalen wat je wel en niet wilt lezen. Voorafgaand aan elk hoofdstuk wordt aangegeven wat je leert door het hoofdstuk te lezen. Op die manier kan je heel makkelijk selecteren.

De 200 bewegingsactiviteiten die zijn uitgewerkt vind ik een welkome afwisseling. Het zijn niet de geijkte oefeningen die je misschien kent vanuit de methode. Het is een enorm gevarieerd aanbod ingedeeld naar leeftijd. De spellen zijn makkelijk te organiseren en hebben een heldere opbouw.

Er zitten veel spellen bij die je met een kleine groep kunt doen en die dan ook nog eens gewoon in het klaslokaal te organiseren zijn. Ik weet al welke nieuwe hoek ik binnenkort ga introduceren bij mijn kleuters!

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Speelkriebels voor kleuters
Auteur: Veerle Florquin en Els Bertrands
Uitgever: Acco
Prijs: €34,-

Shutterstock: foto 1 en foto 2

BewarenBewarenBewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie