Je bekijkt nu Startboek Skillis: Toekomstgericht leren

Startboek Skillis: Toekomstgericht leren

Steeds meer scholen willen zich richten op de 21eeuwse vaardigheden. Maar vaak is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe ziet dit er dan concreet uit in de klassenpraktijk? Gelukkig is daar het Startboek Skillis. Skillis neemt je mee in de 21ste eeuw en geeft je concrete tools in handen waar je echt wat mee kan als leerkracht! In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Deze blog is geschreven in samenwerking met CED-Groep. 

Skillis
Wanneer we het hebben over 21eeuwse vaardigheden, worden we overspoeld met allerlei leerdoelen waar kinderen aan moeten werken. Skillis heeft deze doelen teruggebracht tot vier essentiële kernvaardigheden, namelijk: denkkracht, perspectief nemen, zelfregulering en samenwerken. Door als leerkracht hierop te focussen wordt het herkenbaar en behapbaar.

In de praktijk
Maar hoe ziet dit er dan uit in de klassenpraktijk? Skillis biedt activiteiten en werkvormen, die je in kunt zetten op elk gewenst moment, naast en in combinatie met andere methodes. De vier kernvaardigheden zijn vertaald in vier profielen:

  • sterke denker
  • open kijker
  • doe-het-zelver
  • teamspeler

Als leerkracht praat je met de kinderen over deze profielen. Wat is volgens jou een sterke denker? Hoe kan ik leren om een teamspeler te worden? In het boek zijn de profielen uitgewerkt in vaardigheden, met bijbehorende activiteiten en werkvormen. Bijvoorbeeld bij het profiel ‘Sterke denker’ hoort de vaardigheid ‘Ik stel vragen’. In de activiteit ‘Trukendoos’ leren leerlingen goed door te vragen om het geheim achter een goocheltruc te vinden.

Startboek Skillis- Toekomstgericht leren

Skillis is geschikt voor alle leerlingen in het basisonderwijs. De werkvormen in dit boek zijn bestemd voor groep 1 t/m 4. Er is ook een boek speciaal gericht op de bovenbouw.

Aan de slag
Het boek is opgebouwd in vier delen; deze komen overeen met de vier kernvaardigheden (profielen) van Skillis. In elk deel vind je informatie over de vaardigheid, uitdagende activiteiten en leuke werkvormen waar je vrij snel mee aan de slag kunt.

De eerste twee pagina’s van elk deel schetsen een beeld van het profiel dat op dat moment centraal staat. Aan de hand van een verhaal voor de kinderen, over belevenissen van Skilly en haar rode autootje Bink, wordt het profiel geïntroduceerd en toegelicht. Het zijn leuke en avontuurlijke verhalen die jonge kinderen zeker zullen aanspreken.

Startboek Skillis- Toekomstgericht leren Startboek Skillis- Toekomstgericht leren

Daarna volgen de gouden regels; hier vind je didactische tips bij de kernvaardigheid. Dit zijn dus vooral tips voor de leerkracht.

Bijvoorbeeld: maak je planning zichtbaar, werk met doelen en model het gewenst gedrag. Met hele duidelijke beschrijvingen worden deze tips uitgelegd, zodat je dit de volgende dag al in de klas kan uitproberen.

Wat ik een groot pluspunt vind, is dat er ook tips gegeven worden voor het op maat maken van de activiteiten passend bij het niveau en belevingswereld van de kinderen.

Startboek Skillis- Toekomstgericht lerenBij elke activiteit staat het doel, tijdsduur en materiaal beschreven. Ook wordt de essentie van de activiteit, het verloop en de nabespreking uitgelegd. Je kunt als leerkracht zelf de werkvormen kiezen die bij jou passen. Sommige activiteiten duren ongeveer een half uur, andere zijn 15 minuten en meer geschikt voor tussendoor.

Startboek Skillis- Toekomstgericht leren

Mijn mening
Het boek biedt praktische en concrete tips om met de 21eeuwse vaardigheden aan de slag te gaan. Het is fijn dat het goed is afgebakend in vier belangrijke vaardigheden. Zo blijft het ook behapbaar en leuk voor de leerkracht.

Ik vind het heel prettig dat je zelf mag bepalen welke vaardigheid, doel en werkvorm je wilt aanbieden. Het is geen methode die je van les 1 tot 20 moet volgen. Hierdoor zal je het boek er sneller bij pakken om het ook regelmatig te gaan gebruiken.

Wil je met dit boek aan de slag gaan dan moet je er natuurlijk wel even voor gaan zitten. Het is belangrijk dat je weet waarom en hoe je de vaardigheden aanbiedt. Maar doordat het zo praktisch wordt uitgelegd leest het lekker weg. Binnen een klein uurtje kan je er al mee aan de slag. De werkvormen zijn echte doe-opdrachten; een aantal kan je snel uitvoeren, andere vergen weer wat meer voorbereidingstijd.

Al met al een fijn boek om te gebruiken wanneer je je als team wilt richten op de 21eeuwse vaardigheden. Door Skillis ben je heel gericht bezig met het ontwikkelen van de belangrijkste vaardigheden. Het is fijn dat je niet ‘maar wat doet’, maar dat er echt een idee achter zit en vooral dat je als leerkracht het wiel niet zelf meer hoeft uit te vinden.

Startboek Skillis: Toekomstgericht leren voor groep 1 t/m 4
Auteur: A. van de Pluijm, M. Goudswaard, L. Mouissie
Uitgever: CED-groep
ISBN: 978-90-5676-059-5
Prijs: €39,95

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

 Startboek Skillis groep 1 t/m 4

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie