Je bekijkt nu Boekentip: De allerergste dag van mijn leven!

Boekentip: De allerergste dag van mijn leven!

De allerergste dag van mijn leven is een boek dat gaat over leren luisteren. In dit boek leren kinderen waarom het belangrijk is om goed te luisteren en je te houden aan opdrachten. Ze krijgen handvatten aangereikt die ze kunnen gebruiken op momenten dat ze hier moeite mee hebben.

De allerergste dag van mijn leven
Dit boek gaat over Max. Max heeft de allerergste dag uit zijn leven. Er zit kauwgom in zijn haar als Max wakker wordt. Zijn moeder zegt altijd dat hij niet met kauwgom in zijn mond moet gaan slapen, maar dat heeft hij dus toch gedaan.

Max komt te laat op school, terwijl de bus altijd op dezelfde tijd vertrekt. Hij krijgt straf omdat hij rent in de gang op school. Vervolgens moet hij zich melden bij de directeur omdat hij zijn muts niet af wil zetten.

Hij krijgt een één voor zijn toets omdat hij per ongeluk de oneven getallen op heeft geschreven in plaats van de even getallen. Zijn vrienden worden boos omdat hij een eigen doelpunt maakt. En ze hadden nog zo gezegd dat Max niet terug moest schieten naar de keeper.

Tot slot gaat Max thuis met zijn moeder een taart bakken. Deze mislukt doordat Max niet goed het recept opvolgt. 

Dit alles gaat eigenlijk mis omdat Max niet goed opvolgt wat hem is gezegd. Hij moet gaan luisteren naar anderen in plaats van alleen horen wat ze zeggen en hij moet zich aan opdrachten gaan houden. Zijn moeder leert hem stappen om dit beter te kunnen doen.

Vervolgens zie je nogmaals de dag van Max. Deze keer houdt hij zich wel aan de opdrachten en luistert hij goed. Uiteindelijk wordt dat de allerbeste dag van zijn leven. Hierdoor leert Max dat het belangrijk is om goed te luisteren en zich aan opdrachten te houden.

Lees ook het boek: Feedback is fantastisch.

In de praktijk
Dit boek is handig in te zetten voor kinderen die moeite hebben met het reguleren van hun impulsen. Kinderen die vaak net iets anders doen dan dat de opdracht is, omdat zij hun eigen idee bijvoorbeeld leuker vinden.

Of kinderen die vaak direct iets doen zonder na te denken. Met deze kinderen kun je dit boek lezen en het stappenplan uitleggen. Dit stappenplan kunnen zij proberen toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Ik zou dit boek niet zo snel klassikaal aanbieden omdat het boek niet voor alle kinderen van toepassing is. Dus eerder tijdens een één op één moment of met een klein groepje kinderen. Tevens is het vooral geschikt voor de wat jongere kinderen (onderbouw en eventueel middenbouw).

Tips voor ouders en leerkrachten
Achter in het boek zitten ook nog tips voor ouders en leerkrachten. Hier staat bijvoorbeeld ook een leuk spel die je met de hele klas kan spelen. Met dit spel kunnen de kinderen oefenen met het goed reguleren van hun impulsen en het goed luisteren naar opdrachten.

Ook staat er dat het van belang is om positieve feedback te geven en hoe je dit kunt doen. En hoe je het best deze kinderen kunt begeleiden.

Kortom: een leuk boek om in te zetten wanneer kinderen moeite hebben met het reguleren van hun impulsen. Het boek geeft een duidelijk stappenplan waar kinderen houvast aan zouden kunnen hebben.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen

De allerergste dag van mijn leven!
Auteur: Julia Cook
Illustraties: Kelsey de Weerd
Uitgever: Bazalt
Prijs: €15,50

De allerergste dag van mijn leven

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie