Je bekijkt nu Review: Talent voor de klas

Review: Talent voor de klas

Veel net-afgestudeerde leerkrachten worstelen met dezelfde vragen. ‘Waar moet ik allemaal aan denken bij het opstarten van een klas?’, ‘Hoe zorg ik voor een goede organisatie van mijn groep?’, ‘Hoe geef ik effectief instructie en houd ik mijn leerlingen gemotiveerd en uitgedaagd?’ en ‘Welke regels hanteer ik in mijn klas en met welke routines oefen ik ze in?’ De antwoorden op deze en meer vragen vind je in het praktische en inspirerende boek ‘Talent voor de klas‘.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Ook leuk! Mijn e-book ‘En opeens ben je juf’. 

Lesgeven, je passie
Iedere leerkracht wil natuurlijk een zo goed mogelijke leerkracht zijn voor haar leerlingen. Jouw leerkrachtgedrag is heel belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Een goede leerkracht straalt stabiliteit en rust uit. Veel leerkrachten willen vooral aardig gevonden worden en vinden het lastig om op een adequate manier met ordeverstoringen om te gaan. In hoofdstuk 2 vind je tips rondom het houden van orde en om goed leerkrachtgedrag te versterken.

De lol van een leven lang leren
De meeste PABO-studenten hebben gewerkt vanuit de zeven competenties van de Stichting Beroepskwaliteit Leraren. De drie bekwaamheden zijn: Vakinhoudelijk bekwaamheid, vakdidactische bekwaamheid en pedagogische bekwaamheid. Nadat je van de PABO af komt ben je echt nog niet klaar. Lesgeven is een voortdurend leerproces. In hoofdstuk 3 vind je tips rondom het omgaan met niveauverschillen, het motiveren en uitdagen van leerlingen, het samenwerken tussen leerlingen, voor een goede communicatie, gebruik van routines en manieren om het beste uit je begeleiding te halen.

Rooster en planning
Een goede leerkracht is voorspelbaar door structuur aan te brengen in de dag en lessen. Zaak dus om er vooraf goed over na te denken. In hoofdstuk 4 vind je tips rondom het maken van een week- en jaarplanning.

Ook leuk! 8 manieren om de lestijd effectief te gebruiken.

Praktische voorbereiding
Waar moet je aan denken als je een groep opstart? Handige en praktische checklisten vind je in hoofdstuk 5.

Het begin van het schooljaar
Het is belangrijk om een schooljaar gezellig te beginnen, met aandacht voor een prettige sfeer en met duidelijke regels en afspraken. In hoofdstuk 6 krijg je allerlei leuke tips en ideeen om dit te doen. Daarnaast vind je er voorbeelden van klassenregels en ideeën voor beloningen.

Routine in je schooldag
Vijf dagen in de week komen kinderen bij jou in de klas om van alles te leren. Structuur en voorspelbaarheid spelen hierbij een belangrijke rol. In hoofdstuk 7 krijg je ideeën voor de dagopening, het pauzemoment, de dag- en weekafsluiting, het vieren van verjaardagen en voor de laatste schooldag.

Wervelende werkvormen
Binnen het onderwijs kun je gebruik maken van heel veel verschillende werkvormen. Afwisselende werkvormen geven energie, zowel aan jou als aan je leerlingen. In hoofdstuk 8 vind je uitgewerkte voorbeelden en ideeën voor tussendoorspelletjes.

Klassenmanagement
De organisatie van je groep heeft alles te maken met klassenmanagement. Hoofdstuk 9 geeft je tips rondom het omgaan met probleemsituaties, het geven van goed onderwijs en de inrichting van het klaslokaal.

Regels en afspraken
Welke soorten regels zijn er? Hoe stel je de regels op? Hoe ga je om met overtredingen? Deze vragen worden besproken in hoofdstuk 10.

Visie
Wat is jouw visie op het onderwijs? Wat zijn jouw kernkwaliteiten? Wat zou je willen veranderen aan jouw manier van lesgeven? Kortom wat betekent het onderwijs voor jou en wat wil jij de kinderen meegeven. Tips en prikkelende vragen vind je in hoofdstuk 11.

Grip op je tijd
Als starter wil je de dingen graag volledig en goed doen. Hoe ga je nou het beste om met je tijd? In het laatste hoofdstuk vind je tips rondom het effectief met je tijd omgaan en tips om te ontspannen.

Mijn mening
Dit boek is echt een must voor elke startende leerkracht. Er staan heel veel leuke en handige tips en adviezen in, die je gelijk in de praktijk kunt toepassen. Het is echt een verzamelboek van vragen en oplossingen waar veel leerkrachten tegen aan lopen. Het boek is heel aantrekkelijk door de mooie kleurenfoto’s en leuke tekeningen. Wat ik fijn vind is dat de tips in een groen kader genoemd worden, hierdoor blijft het overzichtelijk. De doorkijkjes naar de praktijk zijn ook heel inspirerend, waardoor het echt een praktisch boek is zonder saaie theorie. Er staan ideeen in voor de onder- en bovenbouw, dus het boek is voor iedereen goed te gebruiken. Het is zonder overdrijven echt hét handboek voor de startende leerkracht. Je kunt het boek ook heel leuk kado kunt doen aan een PABO-student!

Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Talent voor de klas
Schrijver: Elise Luiten & Leonie Verweij
Uitgever: Delubas
Prijs: €39,50

Klik hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

Talent voor de klas

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Laura

    Poeh, ik vind het wel erg veel geld…
    Hopelijk is het binnenkort wat goedkoper.

    1. Hoi Laura, het boek is ook helemaal in kleur. Misschien kun je het lenen bij de bibliotheek of PABO en dan kijken of het iets voor je is?

Geef een reactie