Je bekijkt nu Review: Tics bij kinderen

Review: Tics bij kinderen

Ik had vroeger onwijs last van tics. Met mijn ogen draaien, kuchen en met mijn neus bewegen. Elke keer kreeg ik weer een andere tic en dit duurde dan weer een periode. Mijn ouders werden er gek van, maar ik kon het echt niet stoppen. Hoe meer ik er mee bezig was, hoe erger het werd. Uiteindelijk is het vanzelf gestopt. Blijkbaar heeft één op de vijf tot tien kinderen wel eens last van tics. Bij de meesten gaat dit vanzelf over, echter bij zo’n 2 tot 5% van de schoolkinderen houdt dit langer dan een jaar aan. Bij 1% van de kinderen en jongeren is er sprake van het syndroom van Gilles de la Tourette. Via het boek ‘Tics bij kinderen‘ geef ik je meer informatie.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Tics
Tics zijn ongewenste, plotselinge, vaak herhaalde beweringen en/of geluiden. Voorbeelden van bewegingstics zijn: knipperen met de ogen, trekken met de mond, bepaalde armbewegingen of hoofdschudden. Kuchen, de keel schrapen en het maken van piepgeluidjes zijn voorbeelden van geluidtics. Je hebt ook gedachtentics: lantaarnpalen tellen, achterstevoren lezen of de muur in gedachten opdelen in blokken van één bij één meter.

Bekijk ook eens de korte docu ‘Anne vliegt’. Deze film gaat over een meisje met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Gilles de la Tourette
De bekendste ticstoornis is het syndroom van Gilles de la Tourette. Er zijn dan meerdere bewegingstics en ten minste één geluidstic aanwezig. Om de diagnose te kunnen stellen moeten tics voor het achtiende jaar beginnen en mogen ze niet veroorzaakt worden door een andere ziekte. Naast de tics kunnen bij het Tourette syndroom ook andere klachten en stroornissen voorkomen. In hoofdstuk 2 van het boek ‘Tics bij kinderen‘ worden deze uitgebreid besproken.

Bijkomende problemen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Last van motorische onrust en beweeglijkheid.
  • Dwangverschijnselen (Tien keer teruglopen om te kijken of je fiets op slot staat.)
  • De neiging voelen om gevaarlijke dingen te doen. (Achterom kijken tijdens het fietsen of je vinger in kokend water steken)
  • Snel boos zijn.
  • Problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Spraak-, lees- en schrijfproblemen
  • Depressieve en angstige gevoelens

Het beloop van tics en het Tourette syndroom
Ongeveer 40.000 kinderen in Nederland hebben het Tourette syndroom. Het komt wereldwijd voor, in alle sociale klassen. Het komt vaker voor bij blanke mensen, dan bij mensen van Afrikaanse afkomst. Veel kinderen die tics ontwikkelen, groeien er vanzelf overheen. De tics bij het Tourette syndroon beginnen vaak rond het zesde jaar, maar kunnen zelfs al vanaf een jaar of twee beginnen. Gedurende de tijd kunnen de klachten wisselen, in goede perioden kunnen de tics zelfs helemaal weg zijn.

De tics worden bij 80% van de kinderen minder naarmate de pubertijd vordert. Rond het achttiende jaar zijn de tics dan zo mild dat de persoon er geen last meer van heeft.

Gevolgen van tics en het Tourette syndroom
In het boek worden de gevolgen, voor zowel thuis en op school uitgebreid besproken. Ik wil me in dit artikel vooral op de gevolgen op school richten. De klachten kunnen namelijk een hele sterke invloed hebben op de schoolprestaties van de kinderen. Tics kunnen bijvoorbeeld het schrijftempo en het leerproces telkens weer onderbreken. Daarnaast kan het leiden tot vermoeidheid, waardoor een kind minder goed bij de les is. Kinderen met het Tourette syndroom hebben veel moeite met veranderingen en daarom is een duidelijke structuur noodzakelijk. Voor het kind is het erg belangrijk dat hij zich veilig voelt en daarom is het als leerkracht ook goed om je in het syndroom te verdiepen. Daarnaast is het ook aan te raden om het in de klas bespreekbaar te maken. Veel kinderen zijn bijvoorbeeld bang dat het besmettelijk is.

De behandeling
Helaas bestaat er geen genezing voor tics en het Tourette syndroom. In het boek kun je uitgebreid lezen over de verschillende behandelingen, waarbij de focus ligt op het verminderen van de tics en het ermee leren omgaan.

Meer weten over La Tourette? Lees dan het interview met Kees over zijn zoon Piet met het syndroom van Tourette.

Tics bij kinderen
Schrijver: Jolande van de Griendt & Cara Verdellen
Uitgever: Terra – Lannoo, Uitgeverij
Prijs: €22,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Tics bij kinderen

 

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie