Je bekijkt nu Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

Lezen is ontzettend belangrijk. Ik vind daarom dat elke groep dan ook een echte leeshoek in de klas moet hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat kinderen meer plezier in het lezen hebben en eerder uit zichzelf een boek zullen pakken.

In deze blog wil ik je uitleggen hoe je in 4 stappen een gezellige leeshoek maakt. En ik geef je tips voor leuke gadgets voor in de leeshoek.

Dit artikel is gesponsord. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

1. Een goede plek
Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over de plek van de leeshoek. Je kunt ervoor kiezen om de leeshoek in de klas in te richten, maar soms werkt het juist beter om op de gang een leeshoek te creëren. Ik zou voor de plek gaan waar het rustig is, zodat de kinderen niet snel worden afgeleid.

2. Scherm de hoek af
Zodra je een goede plek hebt gevonden is het tijd om na te denken hoe je de hoek wil vormgeven. Zet je een bankje of stoelen neer? Of wil je er juist een knus hoekje van maken? Op onderstaande foto’s zie je een echt leeshuisje.

Dit heeft de vader van mijn collega gemaakt. Het is een houten geraamte (wit geschilderd) met een Ikea gordijn eroverheen. Uiteindelijk was het zo gedaan en het ziet er ontzettend knus uit.

Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

3. Vul de hoek met boeken
Wij hebben in de klas een boekenkast staan, maar je kunt natuurlijk ook in de leeshoek wat boeken neerzetten. Zelf vind ik het prettig als de boeken met de kaft naar voren staan zodat de kinderen sneller een boek kiezen.

De houten rekjes zijn oorspronkelijk kasten voor in de huishoek. De handige vader van mijn collega heeft er strips opgezet, waardoor de boeken er niet meer af kunnen glijden.

Een gezellige leeshoek in 4 stappen
Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

In de boekenkast staan boekjes op AVI start en M3 niveau. Op de vensterbank in het raam staan leesboeken voor de kinderen die al wat verder zijn. Hierdoor blijft het overzichtelijk voor de kinderen en pakken ze niet een te makkelijk of moeilijk boek.

De handige boekensteun komt van de website Radbag. Hier vind je allerlei leuke gadgets en cadeaus voor jong en oud. Ik vind het vooral heel grappig dat je op de wolkjes met whiteboard stift kunt schrijven. Je zou er dus ook andere grappige teksten op kunnen zetten.

Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

4. Kleed het gezellig aan
De laatste stap is eigenlijk wel het leukste om te doen, namelijk decoreren. Leg lekkere kussens in de stoelen en versier de leeshoek met leuke vlaggetjes en mooie posters. Bij de bekende uitgevers kun je vaak allerlei decoratiemateriaal bestellen.

Je zou ook nog knuffels, een leeslampje of leesbrilletjes kunnen toevoegen. Of wat dacht je van een zacht vloerkleed? Het is ook leuk om kinderen boekenposters te laten maken waarop ze hun favoriete boeken aanprijzen. Het wordt dan nog meer de leeshoek van de kinderen.

Wil je ook leuke gadgets voor in de leeshoek? Kijk dan eens op de website van Radbag.

Heb je zelf nog leuke tips om de leeshoek aan te kleden, laat ze dan hieronder in een reactie weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Annemiek

    Hoi Linda wat ziet die leeshoek er leuk uit.
    De boekensteunen kan ik helaas niet vinden op de site.
    Waar heb je die leuke vlaggetjes gekocht?

    1. Linda Willemsen

      De vlaggetjes heb ik van de uitgever gekregen (van de Vos en Haas) boeken. Ik heb geen idee eigenlijk of je die ook kunt kopen.

Geef een reactie