Je bekijkt nu Eurowijs: kinderen leren omgaan met geld

Eurowijs: kinderen leren omgaan met geld

Mijn ouders hebben mij heel bewust met geld leren omgaan. Ik had een eigen bankrekening en werd al van jongs af aan gemotiveerd om bijbaantjes te nemen. Elke week kreeg ik zakgeld, later kwam daar kleedgeld bij, en ik mocht zelf bepalen wat ik hiermee deed. Ik kon er snoep van kopen of ik kon het opsparen zodat ik er iets groots van kon aanschaffen. Op deze manier heb ik al op jonge leeftijd kennis gemaakt met uitgeven, sparen en ergens voor moeten werken. Niet alle ouders kunnen hun kinderen dit meegeven, daarom is Eurowijs lesmateriaal heel leerzaam voor in de klas.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met Eurowijs. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Eurowijs
Eurowijs is gratis lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. Deze interessante geldlessen maken de leerlingen bewust hoe ze verstandig kunnen omgaan met geld. Dit is belangrijk voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Tijdens deze lessen komen verschillende onderwerpen aan bod. Het kan gaan over het herkennen van euromunten en eurobiljetten, maar ook over pinnen en hoe het zit met vals geld.

Tijdens deze lessen komen verschillende doelen aan de orde. Leerlingen uit groep 1 t/m 8 maken kennis met geld en met de euro, ze leren op een leuke wijze over sparen of uitgeven, rekenen met de euro, veilig pinnen en het goed omgaan met geld.

Het lesmateriaal
Per groep kun je op de website van Eurowijs lesmateriaal aanvragen. Het materiaal bestaat uit een poster voor in de klas, placemats en aansprekende kleurrijke werkboekjes voor de leerlingen en een uitgebreide lesbrief voor de leerkracht. Het lesmateriaal van Eurowijs voldoet aan de door het Nibud gestelde leerdoelen.

In de lesbrief vind je alle benodigde informatie voor het geven van de les. De doelen van de les staan weergegeven, welke materialen je nodig hebt en de les wordt via stappen doorlopen. De voorbereidingstijd voor de leerkracht is minimaal. Het enige waar de leerkracht voor hoeft te zorgen, is dat er via het digibord een internet verbinding aanwezig is. Elke les wordt ondersteund middels een Prezi presentatie. De lessen duren gemiddeld tussen de 45 en 90 minuten waarin de leerlingen leuke filmpjes bekijken en aan de slag gaan met de opdrachten uit het werkboekje. Alle kinderen krijgen een placemat. Hierop kunnen de kinderen veel antwoorden vinden, eigenlijk is het dus een grote spiekbrief.

Eurowijs - kinderen leren omgaan met geld

Kleuters
Met het Eurowijs lesmateriaal voor groep 1/2 leren de kinderen spelenderwijs om goed te kijken naar euromunten. Ze bekijken een filmpje, tellen euromunten en zingen het liedje: “In mijn spaarpot”.

Groep 3
Met het Eurowijs lesmateriaal voor groep 3 leren kinderen hoe het allemaal begon bij ruilhandel en uiteindelijk overging naar munten en eurobiljetten. In de ondersteunende educatieve filmpjes komen ook sparen, uitgeven en pinnen aan bod.

Groep 4
Het Eurowijs lesmateriaal voor groep 4 leert kinderen hoe geld gemaakt wordt en de leerlingen ontdekken hoe ze vals geld kunnen herkennen. In de ondersteunde educatieve filmpjes komen o.a. veilig pinnen en het belang van het geheimhouden van je pincode aan bod.

Groep 5
Het Eurowijs lesmateriaal voor groep 5 leert kinderen in welke landen we in Europa betalen met de euro en hoe ze vals geld kunnen herkennen. Ze worden bewust gemaakt van de verleidingen van reclame en leren hoe te rekenen met contant en giraal geld. Uiteraard komt ook veilig pinnen aan bod.

Groep 6
Met het Eurowijs lesmateriaal voor groep 6 ontdekken de leerlingen hoe er vroeger werd betaald. In deze les leren ze alles over veilig pinnen en maken ze zelf een overzicht met inkomsten en uitgaven. De leerlingen leren dat er keuzes zijn en dat iedere beslissing gevolgen heeft voor je portemonnee, spaarpot of bankrekening.

Groep 7
Met het Eurowijs lesmateriaal voor groep 7 leren de kinderen na te denken over sparen, klusjes en de invloed van reclame. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoelang je nu eigenlijk voor iets moet sparen. Uiteraard komt ook het veilig pinnen tijdens deze les aan bod.

Groep 8
Op de middelbare school krijgen ze straks ongetwijfeld te maken met verschillende financiële verleidingen. Hieraan wordt in het Eurowijs lesmateriaal voor groep 8 aandacht besteed. Naast het rekenen met en het herkennen van vreemde valuta, ook aandacht voor telefoon abonnementen. De leerlingen ontdekken welk geldtype zij zelf zijn: een spaarder of juist een uitgever?

Waardevol in de klas
Ik ben ontzettend blij met dit initiatief, op een duidelijke en ongedwongen manier maken de kinderen kennis met geld. Daarbij zijn het echt leuke lessen met prachtige en leerzame filmpjes. Ook de Prezi-presentaties maken het geheel aantrekkelijk om naar te kijken. Wie dacht dat het lesgeven over geld suf zou zijn heeft het mis.

Ik wil scholen zeker aanraden om er naar te kijken door wat gratis lesmateriaal op te vragen. Bekijk het eens en bespreek daarna of je dit in de hele basisschool kan uitvoeren. Door elk schooljaar één les aan de kinderen te geven volg je de doorgaande lijn en weten de kinderen straks alles over geld.

Meer weten? Ga naar de website van Eurowijs en bestel het lesmateriaal voor jouw groep.

Bekijk ook eens onderstaand filmpje voor meer informatie:

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie