Je bekijkt nu 5 tips hoe je kinderen kunt leren omgaan met geld

5 tips hoe je kinderen kunt leren omgaan met geld

Vanaf groep 3 leren de kinderen rekenen met geld. Maar daarnaast is het van belang dat we de kinderen ook bewustwording bijbrengen. Hoe ga je verstandig met het geld om? Kies je voor sparen of uitgeven? In deze blog wil ik je graag een aantal ideeën geven hoe je de kinderen leert omgaan met geld.

Deze blog is geschreven is samenwerking met Eurowijs. 

1. Winkel in de klas
Ik ben een groot voorstander van het werken met thema’s en spelenderwijs leren. Bij elk thema kan je wel een winkeltje bedenken. Denk aan een speelgoedwinkel bij het thema sinterklaas, een boekenwinkel tijdens de Kinderboekenweek of een supermarkt bij het thema eten en drinken.

De kinderen oefenen tijdens het spelen in de winkel niet alleen het geldrekenen, maar leren ook dat het geld kost om iets te kopen. Ze gaan de waarde van het geld inzien en ervaren dat het geld in hun portemonnee een keer opraakt.

Samen met de kinderen kan je prijskaartjes maken en een budget per klant bepalen. Wat kan je van het budget in de winkel kopen? Daarnaast kan je de kinderen ook verschillende folders van dezelfde soort winkel laten vergelijken.

Zien de kinderen dat er prijsverschillen zijn? Waar kan je het goedkoopst boodschappen doen?

En hoe leuk is het om de kinderen een eigen pinpas te laten ontwerpen. Kinderen denken al snel dat er een soort geldboom in de bank staat en dat je onbeperkt geld kan pinnen. Vanaf de middenbouw kan je de kinderen tijdens hoekenwerk ook laten rekenen met de pinpas.

Laat de kinderen steeds uitrekenen hoeveel ze hebben uitgegeven en hoeveel er nog op de pinpas staat. Juist doordat ze geen concreet geld in handen hebben is dit soms nog best ingewikkeld.

5 tips hoe je kinderen kunt leren omgaan met geld

2. Spaarpot
De meeste kinderen krijgen wel zakgeld; maar wat doen de kinderen ermee? Leer de kinderen dat geld sparen een keuze is. Ze kunnen elke week hun zakgeld aan iets kleins uitgeven, maar ze kunnen het ook opsparen zodat ze iets groots kunnen kopen.

Geef de kinderen de opdracht om met kosteloos materiaal een spaarpot te knutselen. Dit kan bijvoorbeeld van een lege fles, blik of een klein doosje. Hoe leuk is het om te sparen in je zelfgemaakte spaarpot!

Een tijd geleden was er ook een rage om een portemonnee te maken van een drinkpak. Oudere kinderen kunnen dit aan de hand van de beschrijving zelf proberen.

3. Lessen van Eurowijs
Je hoeft als leerkracht echt niet het wiel opnieuw uit te vinden. Eurowijs biedt namelijk voor alle groepen gratis lesmateriaal aan dat je in de klas of thuis kan gebruiken. Tijdens deze lessen komen verschillende onderwerpen aan bod.

Het kan gaan over het herkennen van euromunten en eurobiljetten, maar ook over pinnen en hoe het zit met vals geld.

In de bijgevoegde lesbrief vind je als leerkracht alle benodigde informatie voor het geven van de les. De doelen van de les staan weergegeven, welke materialen je nodig hebt en de les wordt via stappen doorlopen. De voorbereidingstijd voor de leerkracht is echt minimaal.

De lessen duren gemiddeld tussen de 45 en 90 minuten waarin de leerlingen leuke filmpjes bekijken en aan de slag gaan met de opdrachten uit het werkboekje.

Meer weten? Ga naar de website van Eurowijs en bestel gratis het lesmateriaal voor jouw groep.

4. Landkaarten en euromunten
Veel kinderen zijn in de vakantie naar het buitenland geweest. Vraag aan de kinderen of ze een paar munten van thuis willen meenemen. Laat de kinderen de munten bekijken en op een landkaart (bij de Action verkopen ze momenteel hele mooie) aangeven waar de munt vandaan komt.

Je kunt daarnaast dit werkblad van Eurowijs gebruiken. Hierbij moeten de kinderen lijnen trekken van de euromunt naar het juiste land.

5. Week van het geld
Van 25 tot en met 29 maart vindt de Week van het geld plaats. Het is dan een extra stimulans om tijdens deze periode een aantal activiteiten rondom geld te organiseren.

Denk bijvoorbeeld aan een rommelmarkt waarbij de kinderen zelf hun spulletjes mogen verkopen. Of laat elke groep een actie bedenken waarbij ze zoveel mogelijk geld inzamelen voor een goed doel.

Ook kan je mijn spellenpakket voor groep 3-5 gebruiken. Dit pakket bevat werkbladen, woordkaarten en spellen om het rekenen met geld nog eens goed te oefenen.

Ik hoop dat je bovenstaande ideeën in de klas kunt gebruiken om de kinderen te leren omgaan met geld. Heb je zelf nog leuke tips, laat dan hieronder een reactie achter!

Jongen met geld foto door Sunny studio/Shutterstock

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie