Je bekijkt nu Blijf jezelf ontwikkelen met Spiek

Blijf jezelf ontwikkelen met Spiek

Op je eigen tijd en vanuit je favoriete plek je kennis en inzichten over het onderwijs vergroten. Handvatten krijgen om met bepaalde situaties in de klas om te gaan en vooral meer leren over onderwerpen die jou interesseren. Klinkt goed toch? Het bestaat echt, want dit kan sinds kort met het platform Spiek en jij kunt het gratis proberen!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Spiek.

Bij- en nascholingen

Ik ben enorm leergierig en heb tijdens mijn onderwijscarrière heel wat bij- en nascholingen gevolgd. Scholingen met heel het team, maar ook bijvoorbeeld de master EN richting gedragsspecialist. Maar heel eerlijk, lang niet alle scholingen waren even interessant.

Ik viel dan bijvoorbeeld weer terug in oude patronen, de tips waren niet voor mijn groep relevant of het onderwerp boeide mij niet echt. Waarschijnlijk heb jij dit gevoel ook weleens gehad. Als leerkracht ben je toch vooral op zoek naar concrete, praktische tips die je gelijk de volgende schooldag kunt inzetten. Dit kan tegenwoordig dankzij het platform Spiek.

Spiek!

Spiek is een online bij- en nascholingsplatform voor leerkrachten uit het basisonderwijs en pedagogische medewerkers. In het platform vind je korte trainingen, lesideeën en inspiratiemodules. De hoofdthema’s zijn onder andere: 21ste eeuwse vaardigheden, rekenen, taal, gedrag, persoonlijke ontwikkeling en het jonge kind.

Er zijn drie type modules met allerlei interessante onderwerpen:

  1. Inspiratie (ADHD bespreken in de klas, Pisa-onderzoek, onderwijs en de toekomst, etc.)
  2. Lesidee (dobbelspel bij close reading, verkennen van gewicht, letters en klanken, etc.)
  3. Training (werken met EDI, media en beeldvorming: nepnieuws, moet dat echt van de inspectie? etc.)

Hoe werkt het?

Na het aanmelden kom je op een gepersonaliseerd startscherm dat op basis van je voorkeuren is samengesteld. In een oogopslag zie je o.a. de nieuwe modules, populaire modules, modules speciaal voor jouw groep, modules rondom gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Het doet mij een beetje denken aan het startscherm van Netflix.

In de bibliotheek kan je alle modules (het zijn er meer dan 100!) van Spiek vinden. De modules zijn verdeeld in hoofd- en subcategorieën. Sommige modules vind je in meerdere categorieën. Je kunt via de zoekbalk zoeken naar specifieke modules.

Aan de slag

Er staat aangegeven hoeveel tijd het je kost om de module te volgen, heel handig. Nadat je op een module klikt krijg je het doel van de module te zien en vervolgens ga je aan de slag. De trainingen zijn uitgebreider (bijvoorbeeld met een quiz) dan een lesidee of inspiratie.

Wanneer je door de module klikt voelt het een beetje alsof je een blog leest. Elke alinea staat op een aparte pagina. Vervolgens klik je door naar de volgende alinea, zo wordt je niet overweldigend door een hoeveelheid tekst. Na het volgen van de module krijg je een samenvatting van wat je geleerd hebt, eventueel boeken- en website tips of suggesties voor modules die er op aansluiten.

Pluspunten

Nog even op een rij, wat maakt Spiek zo fijn?

  • Het bevat meer dan 100 modules en elke week komen er nieuwe bij.
  • Spiek sluit aan bij de actualiteit en voegt modules over recente onderwijsonderzoeken toe. Je blijft zo op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Elke module duurt 2 tot 12 minuten, dus ideaal voor een moment tussendoor.
  • De trainingen zijn praktisch waardoor je het geleerde gelijk de volgende dag kunt inzetten.
  • Spiek werkt op elk scherm; mobiel, iPad of desktop.
  • Kies het moment en de plek die jou uitkomt: in de lerarenkamer, in de klas of thuis op de bank.

Ik wil Spiek proberen!

Je kunt Spiek gratis uitproberen door je hier aan te melden. Spiek zet dan een gratis proeflicentie voor jouw school aan. De proeflicentie loopt eind februari automatisch af. Je zit dus nergens aan vast. Wil je daarna doorgaan met Spieken? Dan kan er een betaalde licentie worden aangeschaft.

Blijf jezelf ontwikkelen met Spiek

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie