Je bekijkt nu Schoolplaza: het platform voor school én ouders

Schoolplaza: het platform voor school én ouders

Met de opkomst van internet en Social Media gaat de informatie-overdracht tussen school en ouders steeds makkelijker en sneller. Scholen spelen hier handig op in met een eigen website waarop allerlei informatie staat vermeld. Door alles op één plek centraal te zetten hoeven ouders niet bang te zijn dat ze belangrijke papieren kwijt raken, kunnen ze snel het vakantierooster terug vinden en krijgen ze door middel van foto’s een inkijkje in het dagelijkse schoolleven. Erg leuk natuurlijk, maar het blijft wel éénrichtingsverkeer. Zou het niet leuk zijn als ook de ouders actief kunnen deelnemen, zodat de ouderbetrokkenheid vergroot wordt?

Ik werd voor deze review betaald. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Schoolplaza
Goed nieuws! Er is een platform op internet waar ouders en school informatie met elkaar kunnen delen op een eigen schoolpagina, namelijk Schoolplaza. Als basis- of middelbare school kun je gratis een account aanmaken, zodat je nieuws, foto’s, filmpjes, prikbord- en forumberichten met elkaar kunt delen. De pagina’s ‘prikbord’ en ‘forum’ zullen voor veel scholen nieuw zijn.

Prikbord
Via het prikbord kunnen ouders met elkaar snel en eenvoudig communiceren. Het is een beetje te vergelijken als een prikbord bij een supermarkt. Ouders zetten er een kort berichtje op en anderen kunnen hierop reageren. Je kunt als school afspreken of dit over allerlei onderwerpen mag gaan of dat dit schoolgerelateerd moet zijn. Natuurlijk kun je als leerkracht ook een oproepje doen, als je bijvoorbeeld glazen potjes of ouders tijdens een excursie nodig hebt. Het voordeel hierbij is dat alle ouders van de school dit lezen en niet alleen de ouders van jouw groep.

Forum
Op het forum kunnen ouders stellingen of onderwerpen posten en anderen kunnen hier weer op reageren. Ik vind dit een positieve ontwikkeling, maar tegelijkertijd zal dit ook een discussiepunt zijn voor scholen. Je wilt niet dat via het forum praatjes worden verspreid of dat daar bepaalde zaken ‘uitgevochten’ gaan worden. Ik denk dat je ook hier duidelijke afspraken over moet maken. Wat kan wel en niet op het forum?

Privacy
Alle schoolpagina’s op Schoolplaza zijn voor iedere bezoeker te bekijken. Echter, alleen gebruikers die ook lid zijn van de schoolpagina kunnen inhoud plaatsen. Als gebruiker bepaal je zelf of de inhoud openbaar is (voor iedereen zichtbaar) of afgeschermd (alleen zichtbaar voor de leden van de schoolpagina). Dit kun je aangeven tijdens het posten van de inhoud.

Premium account
Je kunt als school het account van Schoolplaza upgraden naar een premium account. Je betaalt dan €39,99 (eerste half jaar gratis) per jaar en kunt gebruik maken van vele extra’s. Denk hierbij aan reclamevrij, onbeperkte schijfruimte, een Twitterblok, eigen logo, een welkomstekst en het plaatsen van polls, documenten en activiteiten op de agenda.

Waar moet je van te voren aan denken:
x Je moet goede afspraken maken met ouders over wat wel en niet kan op het prikbord en het forum.

De 5 pluspunten van Schoolplaza:
x Het is overzichtelijk.
x Alle informatie van school is beschikbaar op één website.
x Je geeft ouders de mogelijkheid om te reageren en om zelf actief te zijn. De ouderbetrokkenheid wordt dus vergroot.
x Doordat je informatie kunt afschermen is het veilig.
x Je kunt nog sneller en eenvoudiger informatie met elkaar uitwisselen.

Wil je meer informatie? Ga dan naar de website van Schoolplaza of volg Schoolplaza op Twitter.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie