Je bekijkt nu ‘Stoere’ Vaderdag cadeaus: een combinatie met techniek

‘Stoere’ Vaderdag cadeaus: een combinatie met techniek

Vaderdag cadeautjes.. ik vroeg me afgelopen jaar drie dingen af: ‘Zijn vaders wel zo blij met al die zelfgemaakte papieren knutsels?’, ‘Belanden de werkjes van de kinderen vervolgens in de vuilnisbak?’ en ‘Wat voor doel hebben deze werkjes nu eigenlijk?’ 

Nu mogen we er natuurlijk vanuit gaan dat alle vaders blij zijn met een mooi werkje van hun kind. Ik vond het echter zo zonde dat de vaders de cadeaus vaak niet echt konden gebruiken.

Daarnaast merkte ik, aan de grote groep jongens bij mij in de klas, dat ook zij niet zo enthousiast werden van het knutselen met papier. Tot slot knutselde ik vaak mooie cadeaus, omdat het fijn was voor de vaders. De cadeaus zelf hadden alleen niet echt een doel. 

Ik besloot Vaderdag voortaan anders aan te pakken en ik ging op zoek naar cadeaus, die gebruikt kunnen worden en waar tijdens het maken techniek aan te pas komt. Zo sprak het de jongens ook wat meer aan en gaf ik direct een techniekles. In deze blog zal ik een aantal van deze cadeaus delen. 

Op zoek naar cadeaus voor Vaderdag zonder dat er techniek aan te pas komt? Lees dan de blog ‘Orginele cadeaus voor Vaderdag’.

Stoere Vaderdag cadeaus

Boomstronk sleutelhanger/onderzetter

Bij de boomstronk sleutelhanger of onderzetter, net wat je wil maken, komen meerdere technieken aan te pas. Zoals de naam al zegt is de boomstronk sleutelhanger een sleutelhanger gemaakt van een boomstronk.

Ter voorbereiding op het cadeau moet je als leerkracht dus wel even op zoek naar boomstronken. Deze moet je laten zagen in plakken van ongeveer twee a drie centimeter. Dit kun je zelf doen met een zaagtafel, maar je kunt het ook laten doen bij een bouwmarkt.

De plakken kunnen de kinderen vervolgens in de klas glad schuren. Dit is een goede oefening, waarbij ook de zintuigen worden geprikkeld. Schuurpapier voelt namelijk ruw, maar als je lang genoeg schuurt voelt je werk uiteindelijk glad.

Na het schuren kunnen de kinderen er met een echte boor een gat in boren. Bij mij stuiterden ze van enthousiasme. De laatste stap is het verven. Dit kun je doen met de standaard verf, die aanwezig is in de klas. Je kunt ook krijtverf gebruiken, zodat de kinderen er later nog met krijt op kunnen tekenen.

Denk er dan wel aan dat je een paar handschoenen meeneemt. Ik had hier namelijk niet aan gedacht en moest dus alle plakken vasthouden tijdens het verven, waardoor de kleuters lekker op mijn handen konden kliederen. Tot slot een ring of een touwtje erdoor en klaar is het cadeau.  

Stoere Vaderdag cadeaus

Zelfgemaakte opener

Als je het de kinderen vraagt, lusten toch bijna alle vaders af en toe wel een biertje. Met deze zelfgemaakte opener zijn dus veel vaders blij. Ook bij dit cadeau heb je hout nodig. Zorg voor balkjes hout van ongeveer 10 cm lang, 2,5 cm breed en 2,5 cm dik. Laat de kinderen deze balkjes hout versieren. Dit kan met stiften, stickers en/ of verf.

Na het versieren kunnen de kinderen bovenin het balkje een dikke spijker slaan. Ze moeten deze spijker er niet te ver in slaan, omdat hij vervolgens krom getrokken moet worden en nog uit moet steken. Met voldoende ruimte buiten de rand, kan het flesje geopend worden.

Wil je de kinderen laten werken met een boor? Dat kan ook. Laat ze dan een schroef in de zijkant van het balkje boren. Ook hier moeten ze goed opletten dat de dop er nog wel tussen past. Het is leuk om ze met lege flesjes met dop te laten proberen of de opener echt werkt. 

Gespijkerd bericht

Door spijkers in een bepaalde vorm in een plankje hout te slaan, kunnen de kinderen een bericht overbrengen aan hun vader. Ook kunnen ze er gewoon een mooi kunstwerk van maken. Zorg dus als leerkracht weer voor voldoende hout. Wanneer je het aandurft, kun je de kinderen ook hun eigen stuk af laten zagen. 

Stoere Vaderdag cadeaus

Het cadeau ziet er extra mooi uit als de kinderen het hout van te voren verven. Vervolgens is het handig om de vorm op het hout te tekenen en de spijkers op de vorm er in te slaan. Eén centimeter uit elkaar is prima. Na het spijkeren kunnen de spijkers met elkaar verbonden worden door er wol tussen te spannen.

Welke vorm je kiest kun je laten afhangen van de kinderen, maar je kunt natuurlijk ook het woord ‘papa’ laten maken. Een grapje spreekt vaak ook aan, zo kun je een snor laten maken en de tekst ‘papa, met jou zit het wel snor’ er bij laten zetten. 

Robuuste pennenbak

Ook bij het maken van een pennenbak komt techniek kijken. De kinderen moeten hier namelijk een aantal keren bij boren. Zorg voor vierkante of rechthoekige balken en zaag deze in stukken. Laat de kinderen hun eigen blok eerst schuren.

Wanneer er geen scherpe randen meer aan zitten, kunnen de kinderen de gaten voor de pennen in de bovenkant boren. Het boortje waarmee ze boren moet dus wel de grootte hebben van een pen. Het aantal gaten hangt af van de grootte van het blok. Let er wel op dat de gaten ver genoeg uit elkaar en van de rand zitten, zodat het hout niet splijt. Wanneer de gaten geboord zijn, is het tijd om de pennenbak mooi te versieren. 

Buiten/moeren sleutelhanger

Naast hout zijn bouten en moeren ook een onderdeel van techniek. Voor dit cadeautje heb je dan ook een heel aantal verschillende bouten en moeren nodig van verschillend formaat. Van deze bouten en moeren kun je de kinderen een poppetje laten maken, wat kan dienen als sleutelhanger.

vaderdag

Om een poppetje te maken hebben de kinderen één bout nodig als lijf. Twee sleutelmoeren als armen en benen, drie zeskantmoeren voor de buik en het hoofd en eventueel één sluitring als hoed. Het is een goede oefening om de kinderen een voorbeeld na te laten maken en zelf de moeren en bouten uit een bak te laten zoeken. Vervolgens kunnen ze alles in elkaar zetten.

Je kunt hierbij ook nog gereedschap, als moersleutels aanbieden. Maak er tot slot een draad aan of een ring, zodat het poppetje aan de sleutelbos van papa gehangen kan worden.

Bij mij is het maken van de bovenstaande Vaderdag cadeaus goed bevallen. Tijdens het maken waren zowel de jongens als de meisjes erg enthousiast. Daarnaast weten alle kinderen bij mij in de klas nu hoe ze een hamer, boor, zaag, schuurpapier en bouten en moeren moeten gebruiken. Goede technieklessen en ook nog mooie Vaderdag cadeaus.

Ga jij ook een van de bovenstaande cadeautjes uitproberen? 

Joy van Veen

Joy van Veen werkt als leerkracht in groep 1/2 op een basisschool. Ze heeft de Academische PABO gedaan, een Master Orthopedagogiek afgerond en haar hart ligt bij het lesgeven aan het jonge kind. Naast het voor de klas staan is ze werkzaam als orthopedagoog op een leerproblemenpraktijk. In haar vrije tijd deelt ze haar ideeën en ervaringen op social media onder de naam JUV.

Geef een reactie