Je bekijkt nu Rekencircuit thema sinterklaas groep 3

Rekencircuit thema sinterklaas groep 3

Steeds meer scholen werken in groep 3 met het rekencircuit. Wanneer je mijn cursus of workshop hebt gevolgd dan plan je een periode van drie of vier weken met verschillende activiteiten. Dit zijn spellen, werkbladen, activiteiten op de computer en bij de leerkracht.

In deze blog geef ik je een aantal ideeën voor het rekencircuit thema sinterklaas in groep 3. Uiteraard moet je eerst goed bepalen aan welke rekendoelen je gaat werken deze periode. Vervolgens kijk je pas of onderstaande activiteiten passend voor jouw groep zijn.

Wil je meer weten over het doelgericht spelenderwijs rekenen en het werken met een circuit? Kijk dan even op academy.klasvanjuflinda.nl voor meer informatie.

Spellen

Elke week bied je twee spelactiviteiten aan. Dit kunnen spellen zijn die de kinderen in groepjes of zelfstandig spelen. Het is fijn om hierin wat af te wisselen. Een aantal ideeën:

 • Sjoelen met pepernoten. De kinderen schrijven vervolgens de som op een blad en lossen de som (eventueel met hulp van het rekenrekje) uit.
 • Splitsmachine met pepernoten. De kinderen bedenken welke splitsingen bij een bepaald getal horen. Vervolgens gooien ze 5x steeds dat aantal pepernoten naar beneden en schrijven ze de verschillende sommen op.
 • Kleikaarten: kunnen de kinderen een splitsing bedenken bij het cijfer?
 • Bootsommen. De kinderen lossen de bootsommen (manier van bussommen) op.
 • In de klas is een winkeltje (kan ook heel eenvoudig met een doos met wat speelgoed). Kooppiet komt speelgoed van het lijstje kopen. Hoeveel moet hij betalen? De producten zijn steeds 1 of 2 euro. Je kunt ook het winkelspel uit mijn spellenpakket gebruiken.

Werkbladen

Natuurlijk moet er ook gewoon gerekend worden op papier.

 • In groep 3 oefenen de kinderen met het maken van een matrix. Je kunt dit werkblad van Piekie.com gebruiken. Hierop vind je nog allerlei meer mooie (taal) materialen.
 • Juf Shanna heeft een handig werkboekje gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om alleen de werkbladen over rekenen te gebruiken.

Op de computer/tablet

Waarschijnlijk gebruik je meestal de software van de rekenmethode, maar je kunt ook de tablet inzetten om meetkunde (in dit geval vouwen) te oefenen.

Bij de leerkacht

Met de methodiek uit mijn rekencursus komen de kinderen twee keer in de week 10 minuten bij de leerkracht voor bijvoorbeeld extra instructie, een kort lesje of uitleg van een nieuw spel. Wat zou je kunnen oefenen?

 • Kaartlezen. Piet volgt een route, hoe loopt hij? Welk huis brengt hij een bezoek? Je kunt dit werkblad erbij gebruiken. Kunnen de kinderen ook zelf een route bedenken aan de hand van een plattegrond van de wijk?
 • Kalender. Het aftellen tot het sinterklaasfeest is ook een goede gelegenheid om te werken met de kalender. Kennen de kinderen de dagen van de week? Welke dag is het overmorgen? Hoeveel nachten moeten we nog slapen? Je kunt de kinderen zelf een kalender laten maken.

Heb je zelf nog leuke ideeën voor het rekencircuit rondom het thema Sinterklaas? Laat het dan zeker even weten in een reactie.

Rekenencircuit thema sinterklaas groep 3

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

 1. M

  Veel gebruik gemaakt van dit complete Sinterklaaspakket. Zeker de moeite waard.

Geef een reactie