Je bekijkt nu Speeltafel winter in het bos

Speeltafel winter in het bos

Het nieuwe jaar is begonnen en veel leerkrachten gaan rondom het thema winter werken. Ik heb een speeltafel winter gemaakt rondom het bos. In deze blog vertel ik hoe je zelf ook zo’n winterbos voor de kinderen kunt maken en deel ik allerlei foto’s.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Houtspel.

Thema winter

We hebben niet vaak meer een strenge winter met sneeuw en ijs, maar toch is het leerzaam om in de klas over het thema winter te werken. Je kunt het thema namelijk veel breder trekken.

Denk aan het weer, de verschillende vormen van water, de vogeltrek of de winterslaap. Zeker in de middenbouw kunnen de kinderen wel wat verdieping aan. In deze blog lees je allerlei ideeën hoe je de winter spelenderwijs samen met de kinderen kunt beleven.

Speeltafel winter in het bos

Speeltafel winter

Van de webwinkel Houtspel kreeg ik deze nins set voor een wintertafel. De set bestaat uit 27 figuren; houten poppetjes, ringen en bakjes. Een mooie basis voor het winterbos.

Als basis heb ik een wit plaid van de action gebruikt om een echte wintersfeer te creëren. Ik heb diverse houten speelgoed gebruikt om de wintertafel verder aan te kleden.

Je herkent misschien wil het vosje en konijn van Holztiger en het hol van vos bestaat uit een aantal delen van de bekende Grimms regenboog. Het water heb ik gemaakt van allerlei loose parts materialen (hier schrijf ik later nog een blog over).

Natuurlijk moet er ook een echt houten boshuis op de wintertafel komen. Je raadt het nooit, maar dit is een hamsterhuisje! Ik zag het idee op Instagram voorbij komen. Je kunt ze vast ook wel in dierenwinkels kopen, maar ik heb die van mij op Amazon gekocht.

De houten boomstammetjes en -schijven vind je ook op de website van Houtspel.

Nep sneeuw

Natuurlijk mag de sneeuw niet ontbreken. Ik heb voor de foto’s wat nepsneeuw gebruikt, maar als de kinderen in de klas ermee spelen dan wordt het waarschijnlijk een rommeltje.

Je kunt dan beter witte watten gebruiken. Wat ook goed werkt is de binnenkant van een luier, ja echt! Ik heb dit gebruikt op het huisje. Het lijkt net wat meer op sneeuw dan watten.

Ten slotte de boompjes, die komen van de Xenos en heb ik vorige week in de sale gekocht.

Geen kijktafel maar een speeltafel

Door er een echte speeltafel van te maken gaan kinderen op een andere manier met de winter aan de slag. Ze kunnen er heerlijk mee spelen, vergroten hun woordenschat en mondelinge taalontwikkeling.

Daarnaast staat het natuurlijk ook nog eens heel gezellig in de klas! Vind je de nins set ook zo leuk? Je kunt ze via de website van Houtspel bestellen.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

Maak jij weleens een speeltafel voor de kinderen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie