Je bekijkt nu Thema winter activiteiten

Thema winter activiteiten

Wat denk je, zouden we nog een echt koude winter gaan krijgen? 
Je kunt nu niet echt over de sneeuw werken, maar er zijn nog wel andere activiteiten mogelijk als je over het thema winter werkt. 

Ik geef je een heel aantal ideeën:

1. Voer de vogels

In de winter houden veel dieren een winterslaap en vertrekken vogels naar het zuiden. Maar er zijn ook vogels die in Nederland blijven. Zij moeten, zeker als het sneeuwt, extra hun best doen om hun eten te verzamelen. Als het vriest of sneeuwt kan je met de kinderen de vogels voeren.
Er zijn verschillende opties:

  • Rijg doppinda’s en rozijnen aan een dun touwtje met een grote stopnaald. Hang het op een zichtbare plek zodat je goed de vogels kunt zien. Zorg wel voor veilige doppinda’s speciaal voor vogels.
  • Een iets moeilijker werkje is om met de kinderen een vetbol te maken. Je kunt hier een beschrijving vinden. Als voorbereiding kan je met de kinderen deze aflevering over vogels in de winter van Huisje Boompje Beestje kijken.

2. Speeltafel

Laat de kinderen met een winterlandschap spelen of zelf iets ontwerpen.

3. Logboek

Zeker voor kinderen vanaf de middenbouw is het interessant om elke dag een logboek bij te houden. Het is handig om van te voren een geschikte periode te kiezen. Wanneer je hoort dat het bijvoorbeeld kouder wordt dan zijn de metingen wat boeiender.

Hang een thermometer buiten bij het raam. Elke dag bekijken de kinderen de temperatuur op hetzelfde tijdstip en noteren dit in het logboek. Ook geven ze aan wat voor weer het buiten is; denk aan storm, regen, sneeuw, wind, zon etc.

Daarnaast kan je ook een regenmeter plaatsen om de hoeveel regen te meten. Laat de sterke lezers ook het weerbericht van de dag voorlezen. Klopt het met wat er gemeten wordt?

Wil je er echt een compleet thema van maken, dan kun je ook een weerstation inrichten. Hierin wordt het weer bepaald en aan de mensen thuis ‘uitgezonden’. Heel interessant om hiermee aan de slag te gaan!
Wanneer je op Pinterest zoekt op ‘weather station dramatic play’ vind je ook allerlei ideeën.

4. Thema Noordpool

Het is ook heel leuk om over de Noordpool te werken. Dit heeft echt iets ‘magisch’ voor de kinderen. Mijn spellenpakket kun je er goed bij gebruiken.

5. Loose parts

Ga je rondom het thema winter werken, dan is het heel leuk om dit te combineren met loose parts. Wat dit precies is en hoe je dit kunt aanbieden vertel ik je graag in deze blog.

6. Maak een winterwandeling

In de herfst maken veel leerkrachten een wandeling met de kinderen, maar je kunt dit natuurlijk ook in de winter doen. Zeker als er sneeuw ligt of als het heeft gevroren voelt dit heel bijzonder. Ga op zoek naar afdrukken van vogelpootjes, bekijk de vorst of ga op zoek naar ijs in kleine slootjes.

En als je terug op school bent dan drink je natuurlijk warme chocolademelk met mini-marshmallows. Als verwerkingsopdracht laat je de kinderen bijvoorbeeld tekenen en beschrijven wat ze onderweg gezien hebben.

7. Experimenteer

Hoe leuk is het om te experimenteren met sneeuw en ijs. Wanneer je een watertafel hebt dan kun je de tafel vullen met sneeuw. Maar je kunt ook kleine bakjes vullen om experimenten mee te doen.

Hoe lang duurt het voordat het ijs gesmolten is? Op welke plek (bijvoorbeeld bij de verwarming) gaat dit het snelst? Wanneer water bevriest, dan lijkt het meer te worden!

Ook leuk om te ontdekken waarom er zout wordt gestrooid als het glad is. Water met zout heeft een lager vriespunt dan water uit de kraan. Gewoon water wordt ijs bij 0 graden Celsius. Heel erg zout water smelt pas bij -16 graden Celsius.

Laat de kinderen twee verschillende bakjes met water vullen. In het ene bakje doe je zout. Zet de bakjes buiten in de vrieskou neer; van welk bakje is het water als eerste bevroren?

Ik ben benieuwd, hoe werk jij aan het thema winter?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie