Je bekijkt nu Fruitfeest met Sophie

Fruitfeest met Sophie

Ik ben echt gek op de boeken van Gerda Muller. Het boek Fruitfeest met Sophie, is ook weer zo’n pareltje. Het is een informatief prentenboek over fruit. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Fruitfeest met Sophie

Het prentenboek begint met het introduceren van het meisje Sophie. Zij woont in de grote stad, maar in de vakanties logeert ze vaak bij haar tante Emma, oom Max en hun zoon Milan op het platteland.

Samen met Milan gaat ze aan de slag in de moestuin en de boomgaard. Ze leert allerlei fruitsoorten kennen en ‘s avonds viert ze het kersenfeest.

Maar dan hoort Sophie dat ze naar Frankrijk gaat verhuizen. Het is niet makkelijk om iedereen achter te laten, maar gelukkig krijgt ze al snel een nieuw vriendinnetje. Samen met Julia geeft ze de meloenen water, haalt ze de vijgenoogst binnen en plukt ze olijven.

Ze ontdekt dat een sinaasappelboom wel 300 jaar oud kan worden, raapt in de herfst walnoten en kastanjes en maakt samen met haar klas een tentoonstelling over fruit.

Informatief prentenboek

Wat zo bijzonder is aan dit prentenboek is dat het prentenboek uit heel veel leermomenten bestaat. Op elke bladzijde staat een kort verhaaltje (die ook los van elkaar te lezen zijn) en staat er een ander fruitsoort centraal.

Je kunt eerst het verhaaltje voorlezen en daarna de weetjes en illustraties aan de zijkant van de pagina bekijken. Zo komen kinderen onbewust heel veel te weten over de verschillende fruitsoorten. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • bij een aardbei de pitjes aan de buitenkant zitten?
  • er wereldwijd wel 7500 soorten appels zijn?
  • de kiwi naar een vogel (die lijkt op een kiwi) is vernoemd?
  • verf kunt maken van de dikke groene walnootbolsters?

In de praktijk

Dit boek mag gewoon niet ontbreken bij een thema over groente en fruit of tijdens de herfst. Je kunt de verhaaltjes voorlezen en de weetjes met de kinderen bespreken.

Maar daarnaast is het ook gewoon een fijn naslagwerk voor jezelf. Alles wat je over de fruitsoorten leert kun je weer aan de kinderen vertellen.

Natuurlijk is het heel leuk om net als de klas uit het boek ook een tentoonstelling te maken over fruit. Hoe groeien de vruchten?

Verdeel de fruitsoorten over de kinderen en laat ze informatie opzoeken. Vervolgens maken ze er een kort verslagje van. Ze kunnen het fruit knutselen (bijvoorbeeld van papier marche), maar je kunt de kinderen ook iets op het platte vlak laten maken.

Natuurlijk wordt er tijdens de tentoonstelling ook een lekkere fruitsalade en fruitdrankje geserveerd!

Fruitfeest met Sophie
Schrijver: Gerda Muller
Uitgeverij: Christofoor
Prijs: €14,95

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie