Je bekijkt nu Hoeken thema kerst

Hoeken thema kerst

Dag Sinterklaasje… Het is weer tijd voor Kerst! Wat een gezellige tijd is dit toch. Ik vind het altijd jammer dat dit thema maar twee weken duurt. Om deze reden hebben wij als leerkrachten in onze groep 3 afgelopen vrijdag al een start gemaakt met het inrichten van de hoeken. In dit blog zal ik je meenemen in het proces van het opzetten van de hoeken thema kerst.

Hoeken thema kerst

Op mijn stageschool wordt thematisch gewerkt aan de hand van hoeken. Maar waarom is dit in groep 3 nog steeds belangrijk? Volgens Janssen-Vos is spelen de leidende activiteit van het onderwijs aan het jonge kind, dit geldt dus ook nog voor groep 3. Kinderen krijgen door middel van spel grip op de wereld om hen heen. Daarnaast kan spelend leren bijdragen aan een soepele overgang van groep 2 naar groep 3.

Om de kinderen te stimuleren in hun spel hebben we kaarten met doelen opgehangen in de hoeken, hierop staan algemene doelen die bereikt kunnen worden in de hoek. Zoals “ik bouw de boom” of “ik maak een boek”. Op welke manier deze doelen worden bereikt, mogen de leerlingen zelf invullen.

Winkel

De eerste hoek in onze klas is de winkel. Dit thema is dit een bakkerij waarin verschillende lekkernijen worden verkocht. De eerste opzet van de winkel is gemaakt met de materialen uit de bundel “Kerst bakkerij”, deze is te vinden in de webshop van de website.

Echt een aanrader! De winkel zal de komende weken worden gevuld n.a.v. de inbreng van de kinderen.

Verteltafel

Op de verteltafel staat het Kerstverhaal centraal, hierbij zetten wij het boek Kerstmis van Dick Bruna in. Het boek Een ster boven Bethlehem is hier ook goed voor te gebruiken. We introduceren het verhaal door het boek voor te lezen.

Hierna zal het verhaal nog een keer worden aangeboden op een andere manier, bijvoorbeeld door het verhaal samen met een leerling te spelen. Tijdens het spelen op de verteltafel kunnen de kinderen ervoor kiezen om een speelplan te maken.

De houten Kerststal die in het vertelkoffer staat heb ik vorig jaar bij de Action gekocht, maar je kunt de poppetjes natuurlijk ook zelf maken van peg dolls!

Atelier

In het atelier kan worden geknutseld naar eigen inzicht, er zijn foto’s aanwezig ter inspiratie. Op deze foto’s worden ideeën afgebeeld met materialen die zijn te vinden in het atelier.

Daarnaast kunnen de kinderen ervoor kiezen om het stappenplan te volgen, hierdoor kunnen de kinderen zelfstandig en doelgericht aan de slag. Wil jij het stappenplan ook gebruiken? Je kunt deze hier downloaden.

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen de kinderen met verschillende materialen bouwen, o.a.: kapla, lego, en houten blokken in verschillende vormen. Afgelopen thema hebben we deze materialen voor het eerst tegelijk in de bouwhoek aangeboden. Erg leuk om te zien dat er bouwwerken ontstaan waarin de verschillende materialen op een creatieve manier met elkaar worden gecombineerd.

De foto’s in de bouwhoek dienen als inspiratie. Ik merk dat de kinderen uit mijn klas deze foto’s ook gebruiken bij het opdoen van ideeën, hierdoor komen ze vaak weer een stap verder in de bouwontwikkeling.

Schrijfhoek

Elk thema is er ook een schrijfhoek aanwezig in de klas. Hier kunnen de kinderen betekenisvolle lees- en schrijfactiviteiten uitvoeren, zoals: het schrijven van kerstkaarten en het maken van prentenboeken passend bij het thema. Deze hoek is aangekleed met materialen uit de bundel Thema kerst spellen groep 3, die ook te koop is in de webshop!

In deze bundel zijn zowel mooie woordkaarten als werkbladen te vinden die aansluiten bij het thema. Deze werkbladen heb ik gelamineerd, zodat ze elke keer opnieuw gebruikt kunnen worden. De kinderen schrijven hierop met een whiteboard stift, net zoals op een wisbordje.

Leeshoek

Het leesaanbod wordt ook aangepast aan het thema en op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Hiervoor gebruik ik het bordenrekje OSTBIT van de IKEA, aanrader!

Het boekenaanbod bestaat uit voorleesboeken en boeken waarin de kinderen zelf kunnen lezen.

Loose Parts

Ten slotte is er een loose parts hoek in de klas. Loose parts zijn losse onderdelen die op oneindig veel manieren kunnen worden gebruikt. Voor deze hoek zijn geen doelen geformuleerd, want loose parts dienen te worden gebruikt zonder een expliciet doel voor ogen.

Zo wordt de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen optimaal gestimuleerd. De selectie loose parts die tijdens het thema Kerst wordt aangeboden bestaat uit: pompoms, witte bonen, kleine haarelastiekjes, knopen, houten letters, transparante stenen en gelamineerde kerstbomen.

De themahoek

De hoek die nog ontbreekt in dit lijstje is naar mijn mening de themahoek in het thema kerst. Deze hoek vind ik echt onmisbaar, omdat het rollenspel hier optimaal kan worden gestimuleerd.

Onze themahoek wordt komende week met de kinderen ingericht, wil je weten hoe deze eruit komt te zien? Houd dan mijn Instagram @jufjoni_ in de gaten.

Hier vind je nog hoekenwerk ideeën voor kleuters.

Welke hoek is volgens jou onmisbaar tijdens thema Kerst?

Joni

Joni zit momenteel in het vierde leerjaar van de Nieuwste PABO en loopt stage in groep 3 van basisschool Sint Martinus in Gronsveld. Ze is groot voorstander van thematisch werken en spelend leren in hoeken. Daarnaast is ze in de klas graag bezig met boeken en leesbevordering om zo haar liefde voor lezen over te dragen. Op haar instagram @jufjoni_ deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie