Je bekijkt nu Thema winter leesteksten

Thema winter leesteksten

Tijdens mijn jaren voor groep 3/4 nam het lezen een hele belangrijke plaats in. Pas wanneer de kinderen goed technisch kunnen lezen zijn ze zelfredzaam. Daarnaast is dit een grote voorwaarde voor het begrijpend lezen. In de klas besteedde ik dan ook veel aandacht aan het leesonderwijs, dit deed ik door veel met teksten te werken. 

Teksten lezen

De teksten die ik uitkoos sloten altijd aan bij de thema’s. Ze gingen bijvoorbeeld over piraten, de noordpool, Koningsdag en kunst of sloten aan bij de seizoenen. De kinderen ontvingen een nieuwe weektekst altijd met veel enthousiasme; de betrokkenheid was dan ook erg groot.

Wat niet werkt is klassikaal een tekst lezen en de leerlingen beurten geven. De kinderen zijn dan niet betrokken bij de tekst. Ik zette daarom in op koorlezen en duolezen. 

Hoe deed ik het?

Op donderdag kregen de kinderen een nieuwe leestekst. De leestekst was meestal 1 A4 en werd verzameld in een snelhechter die de kinderen in hun postvakje hadden liggen. 

Ik begon altijd met het voorlezen van de tekst. De kinderen lazen of luisterden mee. Tijdens het voorlezen stopte ik regelmatig om een vraag te stellen over de tekst, iets te verduidelijken of een woord uit te leggen. Nadat de hele tekst duidelijk was lazen we de tekst in koor voor. 

Tenslotte gingen de kinderen in vaste tweetallen uiteen (ze mochten door de hele school zitten) en gingen de tekst in tweetallen lezen. De kinderen lazen de tekst twee keer (om de beurt een regel).

De volgende twee dagen lazen we de leestekst ook klassikaal en in duo’s. Op dinsdag en woensdag werd de tekst alleen nog in duo’s gelezen. Op woensdag liet ik ook wel eens wat kinderen bij mij de tekst voorlezen om de vordering in de gaten te houden.

Super effectief

Ik vind het echt een ontzettend effectieve manier van leesonderwijs. De kinderen genieten van de teksten en leren echt heel veel over een onderwerp. Maar ook de resultaten schoten omhoog.

Naast het technisch lezen werk je zo aan wereldoriëntatie, woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en samenwerken. Ook kan je heel gemakkelijk differentiëren. 

Op zoek naar teksten?

Wil je hier ook mee aan de slag? Je kunt teksten ook prima online aanbieden. Zoek je nog kant-en-klare teksten? 

In deze bundel vind je tien teksten over vijf verschillende onderwerpen bij het thema winter. 

Klik hier voor de teksten:
https://klasvanjuflinda.nl/product/teksten-thema-winter/

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Marije

    Dit zijn hele fijne teksten om te gebruiken in groep 3 of voor je zwakke lezers in groep 4. De teksten zijn op verschillende niveaus geschreven waardoor je ze voor je hele klas kan inzetten. Ik vind het persoonlijk ook prettig dat er regelnummers voor staan voor de kinderen die wat sneller afdwalen of als je als leerkracht beurten wil geven. Fijn dat dit soort teksten worden gemaakt!

Geef een reactie