Je bekijkt nu Idee voor de paasviering

Idee voor de paasviering

Half april vieren we het paasfeest. Christenen herdenken dan dat Jezus is gestorven aan het kruis voor onze zonden en na drie dagen weer is opgestaan uit de dood. Als je op een christelijke school werkt dan ben je vast al over de invulling aan het nadenken. In deze blog geef ik je een idee voor de paasviering.

Idee voor de paasviering

Ik heb jarenlang groep 3/4 gedraaid en elk jaar vierden we uitgebreid het kerst- en paasfeest met de kinderen (en ouders). Op de een of andere manier vond ik het kerstfeest makkelijker te organiseren dan het paasfeest. Het leed dat Jezus moest doormaken is natuurlijk best heftig voor de kinderen.

Daarnaast is het voor jonge kinderen ook best lastig om de betekenis achter het feest te begrijpen. Wat is zonde eigenlijk? En waarom moest Jezus dan aan het kruis? Wel is het heel mooi om hier de weken voor de viering over te praten.

Ik kwam op het idee om leesteksten bij de belangrijke gebeurtenissen rondom Pasen te schrijven. Deze teksten kun je dan gebruiken bij de voorbereiding van de viering, maar natuurlijk ook tijdens de viering gebruiken.

Inzetten van de leesteksten

Hoe zou je dit dan kunnen doen? Je kunt de weken voor Pasen de teksten introduceren. Al eerder schreef ik een blog over hoe je kunt werken met de leesteksten. Je kunt alle kinderen dezelfde tekst geven, maar je kunt de klas ook in groepjes verdelen. Elk groepje leest een eigen tekst en vertelt vervolgens aan de rest van de klas wat er in de tekst beschreven staat.

De tien teksten hebben een mooie opbouw. In de eerste tekst maken de kinderen kennis met het meisje Mirjam. Binnenkort is het paasfeest en ze is samen met haar moeder al druk bezig met de voorbereidingen. Als ze naar de stad gaan komen ze Jezus op een ezel tegen. Jezus wordt de nieuwe koning of toch niet?

In de daaropvolgende teksten komen er steeds nieuwe gebeurtenissen aan bod. Alle verhalen worden vanuit Mirjam verteld. Dit maakt het extra aansprekend voor de kinderen.

Leesteksten gebruiken bij de paasviering

Je kunt de leesteksten heel goed gebruiken bij de paasviering. Verdeel bijvoorbeeld de kinderen in tweetallen en laat steeds een tweetal een tekst voorlezen. Bij elke leestekst kun je een soort poster laten knutselen, die weer door een ander tweetal omhoog kan worden gehouden. Wanneer alle teksten aan bod zijn gekomen, is heel het paasverhaal verteld.

Tussendoor kun je voor de afwisseling steeds een aantal liederen zingen. Je zou het bijvoorbeeld op onderstaande manier kunnen doen:

Ik wil je een goede voorbereiding en paasviering wensen. Heb je zelf nog ideeën hoe je de leesteksten kunt inzetten, laat het dan zeker even weten in een reactie.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie