Je bekijkt nu Een natuurhoek in de klas

Een natuurhoek in de klas

De lente is weer aangebroken, al is dat niet direct zichtbaar als we naar buiten kijken. Toch is dit een perfect seizoen om naar jouw hoeken in de klas te halen. Het thema loont zich bijvoorbeeld enorm goed voor een natuurhoek.

En dan hoor ik al veel leerkrachten denken: ‘Leuk idee, maar daarvoor heb ik geen ruimte…’, nou ik kan je garanderen dat ook jij de ruimte hebt voor een uitdagende maar toch compacte natuurhoek. En hoe je dat kunt gaan inrichten vertel ik je graag in deze blog.

De zonnebloem

In mijn klas heb ik gekozen voor een natuurhoek rondom de zonnebloem. De kinderen gaan aan de slag met de groeicyclus en het groeiproces van zonnebloemen. Dit doen ze natuurlijk door zonnebloempitten te zaaien en vervolgens nauwkeurig bij te houden wat er gebeurt.

De groei moet gemeten worden en de plantjes moeten worden verzorgd. En omdat er dagelijks andere onderzoekers binnen treden in de hoek moet dit proces goed geformuleerd worden zodat alles wat gedaan is terug gelezen kan worden. Een echte onderzoeker wil altijd op de hoogte zijn van de nieuwste informatie rondom het product dat onderzocht moet worden. Daarom kunnen ze ook lezen in informatieboeken en informatieteksten bestuderen.

Tijdens het spelen leren ze naast de kennis over het groeiproces van de zonnebloem ook samenwerken, werken ze aan verbreding van de woordenschat en kunnen ze werken aan diverse lees- en schrijfdoelen.

Het inrichten van de hoek

In de meeste klaslokalen is er weinig ruimte en zal niet direct aan een natuurhoek worden gedacht. Een taal- of rekenhoek zal meer prioriteit hebben en vervolgens staan de bouwhoek en themahoek natuurlijk al snel centraal. Toch hoeft het niet lastig te zijn om een natuurhoek in de klas te maken.

Ik heb gekozen voor de vensterbank als basis voor mijn hoek. Dit is een fijne plek voor planten om te groeien door het vele licht en naast dat er planten en decoratie staat gebruik in deze verder niet dagelijks. Een mooie plek dus om deels te gebruiken voor de natuurhoek.

Als basis voor de hoek heb ik het pakket Natuurhoek de zonnebloem gebruikt. In dit pakket vind je diverse posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. De vlaggenlijn hang je er natuurlijk bij als decoratie en om aan te tonen dat er een speelhoek gecreëerd is. Ook vind je in dit pakket diverse formulieren om de hoek verdieping en verrijking te geven.

Want na het zaaien moeten de onderzoekers natuurlijk niet stil blijven zitten, het onderzoek is nooit ten einde.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen zijn in deze hoek de onderzoekers. Ze beschrijven de groeicyclus van een zonnebloem door het proces zelf mee te maken. Ze zaaien de zonnebloempitten, verzorgen de plantjes en na een tijdje zullen deze verpot moeten worden. Dit moet allemaal bijgehouden worden in een logboek.

Ook kunnen ze de groei van de plantjes meten. Groeit de zonnebloem iedere dag evenveel? Welke omstandigheden zijn het meest gunstig voor de zonnebloem? Hoeveel water hebben de plantjes nodig? Dit zijn allemaal processen die uitnodigen tot het doen van onderzoek.

Verrijk de hoek dan ook zeker de informatieteksten uit het pakket of voeg informatieboeken toe. Een leuke tip is Het briljante bloemenboek van Yuval Zommer. Hier kunnen kinderen uren in bladeren, lezen en zich verwonderen over de prachtige illustraties.

Wat vind je nog meer in het pakket?

Op de foto’s zie je hoe ik de hoek heb ik gericht. Ik voeg nooit direct alles toe aan de hoek maar kijk eerst hoe kinderen spelen en met welke vragen en toevoegingen ze zelf nog komen. Gedurende het thema voeg ik steeds nieuwe onderdelen toe ter verrijking van de hoek. Gelukkig geeft dit pakket daarvoor voldoende opties:

  • Vlaggenlijn met daarop het woord ‘zonnebloem’
  • Posters rondom de levenscyclus
  • Labels
  • Draaicirkels
  • Werkbladen
  • Informatieboekje
  • Leesteksten
  • Woordkaarten
  • Foto’s

Spelenderwijs leren kinderen zo enorm veel over de natuur en zijn ze tevens bezig met schrijven en lezen. Naast het pakket over de zonnebloem heeft Linda ook diverse andere pakketten gemaakt die prima kunnen dienen als basis van je natuurhoek. Wat gaat de basis worden van jouw natuurhoek?

Ik hoop je met deze blog voldoende geïnspireerd te hebben voor het maken van een natuurhoek. Ga samen met de kinderen genieten van de prachtige groeiprocessen die in de lente plaatsvinden!

Geef een reactie