Je bekijkt nu Kikkerdril in de klas

Kikkerdril in de klas

Het voorjaar leent zich er goed voor om een natuurhoek in je klas in te richten! Bijvoorbeeld een natuurhoek met kikkerdril, waarbij de kinderen de levenscyclus van een kikker kunnen onderzoeken. In deze blog lees je hoe ik een natuurhoek over kikkers in de klas heb gemaakt.

Naar de vijver

Van eind maart tot en met juni is er kikkerdril in de sloot te vinden. Een buurvrouw van onze school heeft kikkerdril in haar vijver, een aantal kinderen hebben daar kikkerdril vandaan gehaald en op school hebben we dat in een bak met water uit de vijver gedaan.

Er is gelijk sprake van enthousiasme en grote betrokkenheid! De ontwikkeling van kikkerdril naar kikkervisjes wordt dagelijks goed in de gaten gehouden. Tussen het spelen en werken door nemen de kinderen een kijkje en als ze de volgende dag weer op school komen werpen ze direct een blik in de natuurhoek.

Levenscyclus van de kikker onderzoeken

In de kring lees ik het boek ‘dikkie donderkopje wordt groot’ voor. Hierin komt de levenscyclus van kikkerdril tot kikker naar voren. Naar aanleiding van het boek hebben we een kringgesprek over de cyclus van kikkerdril naar kikker, hierbij ondersteun ik het gesprek met de platen uit het natuurhoek-kikker pakket.

Na het kringgesprek gaan de kinderen aan de slag met het maken van een levenscyclus van de kikker. In het pakket zitten verschillende materialen om hiermee aan de slag te gaan. Zo zit er voor de jongsten in de groep een format in waar de afbeeldingen al getekend zijn en ze die alleen hoeven in te kleuren en op volgorde te plakken.

Ook kunnen kinderen kiezen om zelf de levenscyclus van de kikker te tekenen. En de oudsten worden uitgedaagd om de levenscyclus van de kikker op te schrijven. Ze kunnen ook informatie en weetjes bijhouden in hun eigen informatieboekje. Dit kunnen ze gedurende het thema (aan)vullen met nieuwe weetjes en informatie.

Nadat alle kinderen de levenscyclus af hebben, laat ik ze het in de kring door middel van een coöperatieve werkvorm aan elkaar vertellen.

Natuurhoek in de klas

Klas van juf Linda heeft een pakket natuurhoek voor de kikker gemaakt. Dit pakket is een mooie basis voor het inrichten van de natuurhoek kikkers in de klas. Er zitten materialen in zoals informatieposters, foto’s, vlaggetjes etc. om de natuurhoek mee aan te kleden. Daarnaast zitten er ook nog leesteksten, allerlei actiebladen en werkbladen in het pakket.

In het pakket beschikt dus over veel materiaal, daarbij kan je als leerkracht de keuze maken wat je wel gebruikt en wat niet. Het pakket is geschikt voor zowel jonge kinderen (groep 1-2), als oudere kinderen (groep 3-4). Bij ons op school gebruiken ze het pakket zelfs in de hogere groepen, daar hebben ze ook kikkerdril in de klas.

In de natuurhoek voeg ik zelf nog (informatie)boeken over kikkers toe. Ook het boek ‘dikkie donderkopje wordt groot’ dat ik in de kring heb voorgelezen, leg ik in de natuurhoek. Zo kunnen de kinderen het verhaal en de platen nog eens bekijken.

Wat kan je vinden in het natuurhoek kikker pakket?

In het natuurhoek-pakket zit:

  • vlaggenlijn met daarop het woord ‘kikkers’
  • posters ‘levenscyclus kikker’
  • woordkaarten die passen bij de levenscyclus van een kikker
  • poster ‘hoe ziet een kikker eruit?’ (schematisch en realistisch)
  • kaartjes met daarop de fasen van een kikker
  • draaicirkel over de levenscyclus van een kikker
  • informatieboekje over de kikker
  • werkboekje om te gebruiken bij het observeren van het kikkerdril
  • werkbladen ‘hoe groeit kikkerdril uit tot een kikker?’
  • werkblad ‘wat heb je geleerd?’
  • drie leesteksten over de kikker
  • woordkaarten kikker
  • foto’s van de kikker

Op de foto’s hieronder zie je enkele activiteiten uit het project in uitvoering door de kinderen. Tijdens de leesles met groep 3 lezen we samen de leesteksten over kikkers. Vervolgens lezen de kinderen de teksten voor aan de jongsten in de groep.

Weer terug naar de sloot

Kikkers zijn beschermde dieren. Daarom moeten ze weer worden teruggezet in de natuur! Met de kinderen gaan we op pad en brengen we de kikker(visje)s weer terug naar waar ze vandaan kwamen.

Vind je het leuk om eens vaker mee te kijken in mijn klas? Dat kan via de Instagram pagina @kijkjeinmijnklas!

Anouk Mensink

Anouk geeft met veel plezier les in groep 3-4 op de st. Josephschool. De afgelopen jaren heeft ze op haar vorige school in een groep 123 gewerkt. Haar ervaring met thematisch werken, onderzoekend en ontdekkend leren wil ze voortzetten in groep 3-4. Daarnaast vindt ze het leuk om via haar Instagram @kijkjeinmijnklas een kijkje in de klas te geven en activiteiten te delen!

Geef een reactie