Je bekijkt nu Natuurhoek lieveheersbeestjes

Natuurhoek lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn vaak veel te vinden in de natuur. De kinderen komen er op het schoolplein dan ook regelmatig mee aanlopen. Ze willen ze graag mee naar de klas nemen en bekijken de lieveheersbeestjes uitvoerig. Maar wist je dat je ook de eitjes van een lieveheersbeestje kunt bestellen, en het hele proces kunt volgen in de klas?

In deze blog lees je tips hoe je een natuurhoek over lieveheersbeestjes in de klas kunt maken.

Eitjes en larven

Van februari tot oktober zijn er buiten veel lieveheersbeestjes te vinden. Hoe leuk is het om de kinderen meer te leren over de cyclus van een lieveheersbeestje? Via Biogroei kun je de eitjes van een lieveheersbeestje bestellen.

Samen met de klas heb ik het pakketje van Biogroei open gemaakt. De kinderen waren erg nieuwsgierig en stelden vooral de vraag: “dit zijn toch geen lieveheersbeestjes!?” Een mooie start om met de kinderen de levenscyclus van een lieveheersbeestje te onderzoeken.

Met de kinderen heb ik een natuurhoek ingericht. Ieder dag komen de kinderen kijken of er al iets veranderd is, en gaan we op zoek naar bladluis. De larven hebben we verzorgd door bladluis te geven.

Het inrichten van de natuurhoek

Iedere dag bekijken we het vivarium: wat is er te zien? We lezen hierover in boeken. De boeken ‘Het lieveheersbeestje’ van Bernadette Gervais en ‘Levensloop van een Lieveheersbeestje’ van Charlotte Guillain zijn hiervoor bruikbaar.

En in het natuurhoekpakket over lieveheersbeestjes vind je een basis voor het inrichten van de natuurhoek in de klas. Er zitten materialen in zoals informatieposters, foto’s en vlaggetjes om de natuurhoek mee aan te kleden. Daarnaast zitten er ook nog leesteksten, werkbladen en informatieboekjes (om zelf te maken) in het pakket.

De kinderen gingen hier al snel mee aan de slag. De eerste levenscyclussen werden getekend en geschreven. In eerste instantie nog vanuit de leesteksten en afbeeldingen. Maar daarna ook doordat de eitjes larven werden. En de larven, poppen.

Het was voor de kinderen een hele mooie ervaring om de levenscyclus van dichtbij te mogen zien en ervaren. Op het moment dat er iets veranderde werd de hele groep er snel bij gehaald. De kinderen konden zo weer verder met het schrijven en tekenen over de levenscyclus.

Al met al een prachtige metamorfose om van dichtbij mee te mogen maken. Het was bijzonder om te zien hoe een lieveheersbeestje uit zijn pop kruipt.

Wat vind je nog meer in het natuurhoekpakket over lieveheersbeestjes?

  • Posters ‘levencyclus’ van een lieveheersbeestje
  • Vlaggenlijn ‘lieveheersbeestjes’
  • Woordkaarten
  • Posters
  • Draaicirkel over de levenscyclus
  • Informatieboekje
  • Werkboekje om zelf in te vullen
  • Werkbladen
  • Leesteksten over lieveheersbeestjes
  • Foto’s

Klik hier voor het natuurhoekpakket rondom lieveheersbeestjes.

Weer de natuur in?

Nadat het hele levenscyclus van dichtbij is bekeken, gaan de lieveheersbeestjes natuurlijk de natuur in. We hebben de lieveheersbeestjes weer vrijgelaten bij de andere lieveheersbeestjes die we gevonden hadden in de natuur.

Wist je dat er ook leesteksten zijn over kriebelbeestjes?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie