Je bekijkt nu Een bloemenwinkel in de klas

Een bloemenwinkel in de klas

In de lente komen de eerste bloembollen weer uit. Kinderen zien dit en zullen hier ongetwijfeld een opmerking over maken. Een mooie reden om een lentewandeling te maken en de verschillende bloemen te bekijken en bespreken. Vervolgens kun je hier in de klas mee verder gaan. In deze blog lees je tips hoe je een bloemenwinkel in de klas kunt maken.

Een bloemenwinkel

Door samen met de kinderen een bloemenwinkel op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de bloemenwinkel en het maken en verkopen van bloemen.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Een andere juf Linda (@juflindaonderbouw) heeft op haar Instagram ervaringen met de bloemenwinkel gedeeld.

Hoe begin je met het inrichten van de bloemenwinkel?

Na het weekend heeft de leerkracht een bosje tulpen en narcissen in de klas gezet. Dat ziet er gezellig uit! Maar hoe groeien bloemen eigenlijk? En hoe kunnen wij ze kopen? Wie brengt de bloemen bij de bloemenwinkel?
We gaan het proces van zaadje tot bloem ontdekken. Hierbij moet natuurlijk ook een bloemenwinkel gemaakt worden, waarin de ouders straks ook een bloem kunnen kopen.

Maak met de kinderen een lijst; wat moeten we leren. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet een bloemenwinkel eruit?
  • Hoe verzorg je bloemen?
  • Welke bloemen zijn er?

Misschien kun je een bezoek brengen aan een bloemenwinkel of vragen of je wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien. Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek.

Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn.

De kinderen kunnen zelf bloemen knutselen, maar vaak kun je ook vrij goedkoop nepbloemen bij de Xenos of Action kopen. Je kunt kiezen om de bloemen op kleur te sorteren, maar je kunt ook juist gebruik maken van de namen.

In het themahoekpakket over de bloemenwinkel vind je beide opties. Je vindt allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen gaan aan de slag met de inrichting van de bloemenwinkel. Allereerst gaan ze natuurlijk aan de slag met het maken van bloemen. Bij de bloemen schrijven de kinderen naamkaartjes. Hierop kan ook eventueel nog een prijs worden geschreven.

Verder heb je als bloemist allerlei materialen nodig, denk aan papier, lint en plakband. De labels in het pakket zorgen ervoor dat alles netjes en overzichtelijk blijft. Zo weten de kinderen precies welke materialen er in de bloemenwinkel zijn, wat er te koop is en waar het ligt.

Er zit ook een poster in het pakket met een stappenplan voor het maken van een boeket. Zo kunnen de kinderen stap voor stap aan de slag met het maken van een boeket en het inpakken hiervan.

Een boeket kunnen mensen voor verschillende redenen kopen. Soms hangt er ook een wenskaartje aan. In het pakket zit een format die hierbij gebruikt kan worden.

Spelenderwijs oefenen de kinderen met allerlei doelen, zoals met geldrekenen, het schrijven en lezen van wenskaartjes, klokkijken (hoe laat is de winkel open?) en het ontwerpen van flyers.

Wat vind je in het themahoekpakket?

  • naambord + slinger
  • openingstijden
  • labels
  • prijslijsten
  • stempelkaarten
  • reclameposters
  • poster ‘hoe maak je een boeket?’
  • formats voor wenskaartjes
  • bestellijsten
  • rollenkaarten

Klik hier voor het themahoekpakket rondom de bloemenwinkel.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat er ook een spellenpakket over het tuincentrum is?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie