Je bekijkt nu Een appelboomgaard in de klas

Een appelboomgaard in de klas

Het is herfst! Woon je in een gebied met appelboomgaarden dan zien de kinderen dat er momenteel overal appels worden geoost. De appel is toch wel echt typisch herfstfruit. Een mooi deelthema om tijdens de herfstperiode over te werken.

De appelboomgaard

’s Ochtends komt de leerkracht de klas binnen met een mand vol appels. Ze zet de appels in de klas neer. De kinderen zullen zich gaan afvragen wat de leerkracht met de appels wil gaan doen. De leerkracht vertelt dat ze deze appels heeft gekregen van een boer.

Hij heeft er een brief bij gedaan voor de kinderen waarin staat dat hij veel appels heeft geoogst dit jaar op zijn appelboomgaard. Zoveel, dat hij over heeft. Misschien weten de kinderen er iets mee te doen?

De kinderen zullen met allerlei ideeën en vragen komen. Weten zij wat een appelboomgaard is? Weten zij hoe een appelboomgaard er uit ziet? Wat kunnen ze van appels maken? Kennen zij een recept? Wat heb je daarvoor nodig?

Maak met de kinderen een lijst; wat moeten we leren? Bijvoorbeeld: hoe ziet een appelboomgaard eruit, hoe maak je een appelmoes, appelsap of appeltaart? Welke spullen heb je nodig?

Misschien kun je een bezoek brengen aan een appelboomgaard of vragen of je in een appelboomgaard wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien. Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek.

Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan een oven van een kartonnen doos en appels van papier maché. Of de etiketten van de appelsap en appelmoes. Of maak met de kinderen speeldeeg, zodat ze zelf hun appeltaarten kunnen maken.

In het themahoekpakket over de appelboomgaard vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen kunnen vanuit de huishoek een bezoek brengen aan de appelboomgaard. Daar kunnen ze appels plukken. Uiteraard moeten deze betaald worden. Je kunt ervoor kiezen om dit per aantal te doen of per gewicht. In de bundel vind je hier twee verschillende prijslijsten voor.

Wil je het spel verder uitbreiden dan kun je nog een kleine horeca gelegenheid erbij maken. Hier kunnen de kinderen eten en drinken met appel erin verwerkt kopen. Denk aan appelsap, appelmoes, appeltaart, karamel appel en appeldip.

Zodra de kinderen weer in de huishoek zijn kunnen ze de appels verwerken. Bijvoorbeeld door het maken van een appeltaart of appelmoes. Ook hiervoor vind je in het pakket recepten. In de huishoek kun je een stuk speeldeeg neerleggen.

Klik hier voor het themahoekpakket rondom de appelboomgaard.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3‘ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie