Je bekijkt nu Maak een natuurpakket voor kinderen

Maak een natuurpakket voor kinderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes en herfstvruchten zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

In de zomer zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan.

Natuurpakket voor kinderen
Ga bijvoorbeeld samen (met het gezin) naar het bos, strand of hei en laat de kinderen genieten van de vrijheid. Het is super leuk om ze een speciaal pakketje te geven, zodat de kinderen ook gericht met de natuur aan de slag kunnen gaan.

Op de website van de Natuurmonumenten hebben ze een speciale pagina voor kinderen opgericht. Hierop vind je allerlei activiteiten en tips om buiten de mooiste avonturen te beleven.

Zo hebben ze een lijst gemaakt met allerlei kinderactiviteiten in de zomer, super handig om inspiratie op te doen!

Wat zit er in het natuurpakket
Een stevige tas
Zorg er allereerst voor dat je een stevige tas hebt waar je alle spullen in kunt doen. Je kunt de rugtas van je kind gebruiken of een linnen tas.

Notitieboekje en schrijf/tekenmateriaal
Het is ontzettend leuk om de gevonden schatten in het notitieboekje op te schrijven. Daarnaast kan het boekje ook gebruikt worden om bladeren, dieren of bloemen in na te tekenen.

Of misschien kunnen de kinderen wel een bloem drogen en deze in het notitieboekje plakken. Genoeg mogelijkheden dus!

Camera
Mocht je toevallig nog een oude camera hebben, dan is dit een ontzettend mooi cadeau voor kinderen. Ze kunnen foto’s maken van dingen die ze onderweg tegenkomen.

Wat zo leuk is, is dat ze voorwerpen vanuit een heel ander perspectief zien. Het geeft je gelijk een blik in hoe jouw zoon of dochter de wereld ziet en ervaart!

Maak een natuurpakket voor kinderen

Glazen potje
Veel kinderen vinden insecten een beetje eng, maar tegelijkertijd ook juist weer heel interessant. Laat ze eens een beestje vangen en goed bekijken. Ze zullen zich dan verwonderen over hoe zo’n beestje eruit ziet.

Dit geeft gelijk een goede kans om het insect in hun notitieboekje na te tekenen. Daarna laat je natuurlijk het beestje weer vrij, want het is belangrijk om goed met de natuur om te gaan.

Vergrootglas
Wanneer de kinderen een diertje hebben gevonden, dan is het natuurlijk heel leuk om deze ook echt goed en in het groot te bekijken. Met een vergrootglas wordt alles nog veel duidelijker en mag dan ook niet missen in een natuurpakket voor kinderen.

Tasjes
Kinderen zijn vaak dol op verzamelen en vinden de mooiste schatten in de natuur. Zorg voor voldoende zakjes, zodat al deze spullen goed meegenomen kunnen worden.

Natuurgids
Je hebt ontzettend veel leuke en informatieve natuurgidsen voor kinderen. Vaak weet je als volwassene ook niet altijd antwoord op al die vragen van de kinderen.

Hoe leuk is het dan om het antwoord samen op te zoeken? Denk bijvoorbeeld aan ‘De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen‘ of ‘De insectendetective’.

Flesje water
Van al dat ontdekken en speuren krijg je natuurlijk ontzettend veel dorst. Zeker in de zomer is het belangrijk om goed te drinken. Een flesje water is dus echt onmisbaar.

Wat moet er volgens jou nog meer in een natuurpakket voor kinderen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie