Je bekijkt nu Rekenactiviteiten met bladeren

Rekenactiviteiten met bladeren

In veel groepen wordt de komende weken over de herfst gewerkt. De herfst is een prachtig thema en biedt ontzettend veel mogelijkheden. Heb je de leuke suggesties van Carolien al gelezen?

Met het herfstmateriaal kun je onwijs veel leuke activiteiten bedenken. Vandaag wil ik een aantal rekenactiviteiten met bladeren geven. 

Ga eerst (samen met de kinderen) op bladerenjacht. Voor de activiteiten is het belangrijk dat je een goede variëteit aan maten, vormen en kleuren verzameld.

Sorteren
Wanneer je met de kinderen een berg bladeren hebt verzameld kun je gelijk al de eerste activiteit starten, namelijk het sorteren van de bladeren. Dit kun je doen op kleur, grootte of vorm. Kapotte bladeren gooi je gelijk weg.

Voor langdurig gebruik kun je de bladeren het beste eerst laten drogen. Je kunt dit doen door elk blad in een koffiefilterzakje te leggen en deze tussen een dik boek te doen. Wanneer het blad goed droog is geworden kun je het voor de stevigheid eventueel lamineren.

Serie maken
Leg een dunne tak in de klas en laat de kinderen hier met wasknijpers de bladeren op knijpen. Geef de opdracht om er een serie van te maken, dus bijvoorbeeld groot-klein-groot of rood-geel-oranje of van donker naar licht.

Je kunt hierbij de bladerenkaartjes van juf Sanne gebruiken. Geef bijvoorbeeld een kind de opdracht om eerst een serie met de kaartjes te maken en laat ze dan tussen de ‘echte’ bladeren zoeken om de serie na te maken.

Ook kun je de kinderen met behulp van de kaartjes series voor elkaar laten maken. Een ander moet dan proberen om de serie met bladeren na te maken.

rekenactiviteiten-met-bladeren

Schatten en tellen
Wanneer je een heleboel bladeren hebt verzameld kun je de kinderen vragen hoeveel zij denken dat het er zijn. Hoe zou je hier achter kunnen komen? Met oudere kinderen kun je er groepjes van twee of vijf van laten maken en de hoeveelheden versneld laten tellen.

Kinderen in groep 2/3 kunnen al echte rekensommetjes met de bladeren maken. Laat de kinderen om de beurt gooien met de dobbelsteen. Ze pakken het aantal bladeren dat ze gooien. Dan gooien ze beiden nog een keer met de dobbelsteen, weer pakken ze het aantal bladeren dat ze gooien.

De twee groepjes bladeren tellen ze bij elkaar op. Wie heeft de meeste bladeren? Je kunt dit uitbreiden door de kinderen ook de cijferkaartjes erbij te laten leggen.

Staafdiagram
Laat de kinderen eens een staafdiagram maken. Op deze manier komen de kinderen erachter van welk blad de meeste zijn verzameld. Je kunt dit doen op kleur, vorm of op naam van de boom.

Meten
Laat kinderen de bladeren opmeten en sorteren op lengte. Hoeveel centimeter is het langste blad en het kortste blad? Hoeveel centimeter verschil zit er in? Welk blad is het breedst, hoe breed? En welke het smalst? Hoe smal?

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën voor groep 2/3!

Zoals je leest zijn er genoeg leuke rekenactiviteiten met bladeren mogelijk. Misschien kun je er zelf ook wel een paar bedenken. Heb je nog een leuke tip laat het dan weten in een reactie!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie