Je bekijkt nu Bezoek deze herfst een Landwinkel met boomgaard
landwinkel

Bezoek deze herfst een Landwinkel met boomgaard

Een leuk uitje voor de herfstvakantie met kinderen is het bezoeken van een Landwinkel met boomgaard. Vorige week ben ik op een ochtend met mijn groep 1 naar zo’n winkel toe geweest. Mijn ervaringen hiermee beschrijf ik in deze blog.

Boomgaard
In de klas waren alle kinderen een beetje zenuwachtig…Allemaal hadden ze laarzen en speelkleren aan. De auto-moeders waren ook op tijd… we vertrokken! Bij aankomst werden we ontvangen door een van de medewerkers van de Landwinkel. Ze leidde ons rond over het terrein en nam ons direct mee naar de boomgaard. Wat was er veel te zien voor de kinderen!

Fruitbomen en daartussen een tractor met pluk-kar erachter…zo kunnen de plukkers goed bij de toppen van de appelbomen! We zagen ook perenbomen: handperen en stoofpeertjes. Het leukste was toen de leerlingen zelf een appel van de boom mochten plukken. Heel voorzichtig, naar boven toe plukken, dan beschadig je de tak niet!

appelpluk

Landwinkel
We liepen terug en kwamen aan bij de Landwinkel. Er zijn in Nederland zo’n 100 boerderijwinkels die zich Landwinkel mogen noemen en daar komen er ieder jaar enkele meer bij. Landwinkel is een coöperatie van samenwerkende boeren met een boerderijwinkel.  In de Landwinkel vind je eigen streekproducten, maar ook (h)eerlijke producten uit andere regio’s.

Sapje?
Natuurlijk lagen in deze Landwinkel verse appels en peren, maar we zagen ook appelsap, perensap, ingemaakte stoofperen, groente en kaas. De kinderen gingen wat later in kleine groepjes door de winkel onder begeleiding van een moeder. Zij kocht dan ook nog iets voor zichzelf. De kinderen zagen zo ook nog iets van het betalen, wat ze in de themahoek weer vaak naspelen!

winkelen

Even wat eten en drinken
Het was intussen tijd om even lekker wat te gaan eten en drinken. Alle kinderen hadden hun eigen rugzakje meegenomen van thuis en alles wat daarin zat, gingen ze lekker opsmikkelen. De moeders die mee waren, kregen een lekker kopje koffie of thee. Ik had gezorgd voor twee thermoskannen, die we voor dit doel altijd op school in de keuken hebben. Wie klaar was, mocht gaan spelen….

Speelruimte
Bij de Landwinkel was ook gezorgd voor speelruimte. Er was een klimtoestel met verrekijker en glijbaan, nestschommel en gewone schommel. Ook waren en wat wipjes en fietsjes om mee te spelen. De kinderen waren heerlijk aan het spelen en wilden soms ook even naar de wc. Ook daar was bij de Landwinkel gelegenheid voor, makkelijk hoor en met 4-jarigen wel echt nodig!

Ook enthousiast?
Grote kans dat ook in jouw buurt een leuke Landwinkel te vinden is. Zoek maar eens op de website landwinkel.nl. De landwinkel waar wij zijn geweest is De Plantage. Er zijn verschillende soorten Landwinkels. Je hebt er met boomgaard, maar ook met kaasmakerij. Ook zijn er landwinkels met horeca, waar je bijvoorbeeld een high tea kunt doen. Vast ook een aanrader!

Aanrader?
Mijn groep 1 vond het een gezellig en leerzaam uitje. Ik zie ook dat ze elementen van dat wat ze gezien hebben in de Landwinkel, verwerken in hun spel in de themahoek. Onze themahoek heet overigens ook Landwinkel…Ze spelen er erg enthousiast in met échte appels en peren, die ouders die bij een fruitsorteerbedrijf werken, hebben meegegeven. We gaan nog even door over dit leuke herfstthema. In een volgend jaar bezoeken we zeker nog eens een Landwinkel!

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën voor groep 2/3!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie