Je bekijkt nu Wat neem je mee op een herfstpicknick?

Wat neem je mee op een herfstpicknick?

Er zijn veel mensen die samen met hun kinderen in de zomer gaan picknicken, maar wist je dat je dit ook heel goed in de herfst kan doen? Vaak zijn er nog dagen waarbij het zonnetje best nog wel warm kan schijnen.

Het is dan heerlijk om op deze manier een paar uurtjes buiten te zijn en te genieten van de omgeving.

Hoe organiseer je een herfstpicknick?

De voorbereidingen
Bedenk van te voren (met de kinderen) waar je wilt picknicken. Dit kan in het bos, in de tuin of bij een speeltuin zijn. Zoek een plek die lekker beschut is en leg warme dekens neer. Eventueel kun je nog een omslagdoek meenemen.

Maar het is ook helemaal niet erg om het een beetje koud te hebben natuurlijk. Door lekker te spelen en te eten krijgen de kinderen het vanzelf warm. Natuurlijk moet de picknickmand wel gevuld zijn met allerlei lekkere dingen.

Drinken
Thermoskannen zijn echt ideaal om warme dranken in de bewaren. Je kunt meerdere vloeistoffen meenemen, denk aan warme chocolademelk, soep of thee.

Zelf vind ik rode linzensoep altijd heel lekker. Ik gebruik meestal dit recept, de zoete aardappel kan je ook prima weglaten. Ook pompoensoep doet het in de herfst altijd goed. Als thee zou ik kiezen voor een lekker chai-smaakje.

En chocolademelk maak je natuurlijk eenvoudig zelf of gebruik een pak Tony’s chocolonely chocolademelk, te lekker!

Wat neem je mee op een herfst picknick?

Eenvoudige salades doen het altijd goed als lunches. Wat dacht je van deze pompoen couscous salade of maak lekkere wraps. Deze zijn vaak zo simpel te maken, dat je bijna geen recept nodig hebt.

Smeer een dun laagje raamkaas over een wrap en vul deze met gegrilde groentes als paprika of courgette. Maak het af met wat kruiden en bijvoorbeeld wat geitenkaas.

Wellicht houd je meer van wat simpel eten, gewone bolletjes kan dan natuurlijk ook prima. Wist je dat je heel goed knakworstjes of gehaktballetjes kunt warmhouden in een thermosfles? Probeer het maar eens!

Natuurlijk mogen ook de zoetigheden niet ontbreken. Bak van te voren bijvoorbeeld een perencake of lekkere pompoenbrownies.

Vermaak
Misschien willen de kinderen wel gewoon lekker ‘buiten’ spelen, maar het is ook leuk om op het picknickkleed samen wat te doen. Denk bijvoorbeeld aan samen een spelletje spelen of een boek lezen.

Hieronder wat leuke boekentips:

  • Herfstpret: De herfst is een prachtige tijd om naar buiten te gaan. Een boswandeling maken, bladeren schoppen, paddenstoelen zoeken. Maar wat doen dieren eigenlijk in de herfst? Daarover gaat Herfstpret: een vrolijk jeugdboek van Tialda Hoogeveen.
  • Met de herfstwind mee: Woesj! En weg zijn de bladeren. De herfstwind rukt tien blaadjes van de wilgenboom. Waar komen ze terecht? Ieder blad krijgten andere bestemming. Het ene wordt als notitieblaadje gebruikt voor een telefoonnummer, het andere verschijnt in een prachtige herfstcollage op school.
  • Vos en Haas en de ballon van Uil: Vos! Haas! Kom gauw! Er groeit een ballon aan mijn boom!’ roept Uil.’ Dat kan niet’, zegt Vos. ‘Ballonnen groeien niet aan bomen.” Toch wel’, zegt Uil. ‘Ik wil de ballon. Hij is van mij.’ Een leuk verhaal van Sylvia Vanden Heede in de reeks ‘Vos en Haas’ met prachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing.

Maar je hebt bovenal elkaar nodig om er een fijne picknick van te maken. Geniet er lekker van!

Heb jij wel eens in de herfst gepicknickt?

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie