Je bekijkt nu Spelen met zelfgemaakte boomschijven

Spelen met zelfgemaakte boomschijven

Op Pinterest zag ik al diverse plaatjes voorbij komen met boomschijven. Het leek me erg leuk om dit ook voor de kinderen te maken. Zelf ben ik dol op houten speelgoed en ik houd erg van natuurlijke materialen. Ik vind het belangrijk dat kinderen de wisseling van de seizoenen op deze manier meekrijgen.

Boomschijven
Al weken zocht ik naar de perfecte dikke takken om daar plakken van te kunnen laten zagen. De gemeente was al op veel plekken aan het snoeien geweest, maar veel takken waren of te groot of juist weer te klein. Tot ik op een dag de perfecte tak zag in de buurt van school. Ik heb mijn fiets weggebracht en ben daarna teruggegaan op de grote tak naar school te slepen.

De vader van een collega doet bij ons allerlei klusjes en hij heeft voor mij de tak in kleine stukjes gezaagd. Dit ging heel eenvoudig met een handzaag. Ik wilde graag stukken van verschillende grootte, want in de natuur is natuurlijk ook niet alles perfect.

Achteraf was het ook wel leuk geweest als er een paar stammetjes nog een keer door de helft waren gezaagd, zodat je halve cirkels krijgt. Ik heb de boomstammetjes niet bewerkt of geschuurd. Wel heb ik ze een tijdje laten drogen.

Spelen met zelfgemaakte boomschijven

Wat kun je er mee doen?
De kinderen kunnen verschillende bossituaties naspelen. Ik heb houten schijven van de webshop Houtspel toegevoegd. Deze zijn net wat kleiner en een mooie aanvulling op de grote stammetjes. Ook heb ik er allerlei herfstbladeren en herfstvruchten bijgelegd.

Je kunt de boomschijven ook in de bouwhoek neerleggen. De kinderen kunnen er ‘boshuisjes’ of torens van bouwen. Maar natuurlijk kun je de boomschijven ook gebruiken bij een natuurles over bomen. Kunnen de kinderen de ringen tellen? Weten ze welke soort boom het is? Genoeg mogelijkheden dus!

Om het spel uit te breiden kun je deze fantastische Ostheimer bosdieren van Kleine Sam gebruiken. In deze set zitten twee konijnen, een bos, een egel, een eekhoorn en een hert. De mooie handgesneden creaties zijn gevormd uit duurzaam hardhout en zijn beschilderd met niet-giftige kleuren op waterbasis.

Het is ook erg leuk om wat playmobil poppetjes (zoals de boswachter) toe te voegen. Voor meer inspiratie kun je mijn speeltafel van vorig jaar eens bekijken.

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën!

Maak jij wel eens speelgoed van producten uit de natuur?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie