Je bekijkt nu Review: kerst onder de loep

Review: kerst onder de loep

‘Kerst onder de loep’ is een boekje dat is geschreven door Tanneke Dorgelo. De illustraties komen van Michel de Boer. Het is geschreven voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, die aan de hand van dit boekje, een ontdekkingstocht maken in het kerstverhaal.

De inhoud
In het voorwoord wordt de lezer meteen persoonlijk aangesproken en wordt duidelijk wat het doel is van dit boekje. Want weet je werkelijk alles van het kerstverhaal wat je inmiddels wel kunt dromen? Vervolgens worden vier mensen voorgesteld aan wie de moeilijke vragen worden gesteld.

Het eerste hoofdstuk begint met informatie over Zacharias en een vraag over koning Herodes. Vervolgens kun je het verhaal van Zacharias in de tempel lezen. Daarna ga je als lezer actief aan de slag met drie bladzijdes met vragen, waarbij je stukjes uit de bijbel leest om het antwoord te vinden. Ook krijg je de opdracht om eens te bidden met een kaars aan zoals de priesters in de tempel deden en word je aangespoord om op zoek te gaan naar de betekenis van je eigen naam.

Op deze manier zijn alle hoofdstukken in het boekje opgebouwd. Wel elk hoofdstuk weer net even met een ander accent. De ene keer ontcijfer je een code terwijl je de andere keer een woordzoeker kunt oplossen. Zo verzamel je steeds je informatie over de geboorte van Jezus, de herders, de wijzen en de vlucht naar Egypte.

De illustraties
Het boekje is in zijn geheel in zwart-wit geïllustreerd. Doordat het cartoonachtige tekeningen zijn is dat verre van saai. Het oogt juist heel vrolijk.
Op elke bladzijde is er een tekening te vinden, waardoor alles nog duidelijker wordt en je als lezer van dit boekje ook er veel plezier in hebt.

Review: kerst onder de loep

In de praktijk
‘Kerst onder de loep’ is een boekje dat zowel thuis als op school heel goed gebruikt kan worden. Ik kan me goed voorstellen dat je dit thuis samen met je kind doorwerkt. Misschien wel aan tafel na het eten met het hele gezin. Op deze manier heb je een mooie invulling om de adventsweken te vullen en leef je samen naar het Kerstfeest toe.
Doordat er steeds een hoofdstuk lang aandacht is voor een deel van het verhaal, zoom je echt in op de details en kun je er als ouder zeker ook wat van leren.
Ook op school kun je hier als leerkracht heel veel mee. Zeker in de bovenbouw zullen de kinderen het Kerstverhaal al vaak gehoord hebben. Met dit boekje zet je de kinderen echt aan het denken. Doordat het zo praktisch is zullen de kinderen actief betrokken zijn om al puzzelend en zoekend de antwoorden op de vragen te vinden.
Ik vind het een verfrissend en toegankelijk boekje waarin niet alleen het kerstverhaal wordt verteld, maar je als lezer ook actief betrokken wordt om nog meer details van dit mooie verhaal te ontdekken.

‘Kerst onder de loep’
Auteur: Tanneke Dorgelo
Illustrator: Michel de Boer
Uitgever: Arkmedia
Prijs: €7,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Kerst onder de loep

 

 

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie