Je bekijkt nu Review + winactie: De ezel en de os

Review + winactie: De ezel en de os

Ik kreeg van uitgever De Vier Windstreken een ontzettend mooi prentenboek opgestuurd, namelijk De ezel en de os. Dit prentenboek is geschreven door  Günter Spang en is geïllustreerd door Loek Koopmans.

Het verhaal
In de stal van een herberg in Bethlehem wonen een ezel en een os. Ze kunnen niet goed met elkaar overweg. De os is onaardig. Het is geen prettig leventje voor de ezel. De geboorte van het kindje Jezus verandert alles. De os houdt opeens rekening met zijn omgeving en deelt zelfs het hooi met de ezel. Als de ezel Maria en Jezus naar Egypte mag dragen, mist de os zijn nieuw vriend heel erg.

Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een ezel. Het is niet de ezel waarmee Jozef en Maria mee naar Bethlehem reisde, maar een ezel die al in de stal stond. Het verhaal bevat een duidelijke opbouw en heeft een heldere inleiding, kern en slot. In het verhaal worden veel bijvoeglijk naamwoorden gebruikt, dit versterkt het verhaal. Bijvoorbeeld: “De os werd dikker en dikker en de ezel werd dunner en dunner”. Hierdoor is het boek met verschillende intonaties voor te lezen.

Persoonlijk vind ik dat in het prentenboek het echte kerstverhaal niet duidelijk naar voren komt. Wanneer dit het doel is, dan zou ik een ander boek kiezen. Het prentenboek ‘De ezel en de os’ kan wel een mooie aanvulling zijn, zeker omdat het verhaal vanuit een dier wordt beschreven. In mijn klas zou ik het prentenboek niet tijdens de godsdienstles inzetten, maar wel tijdens een taalles.

De illustraties
Ik vind de illustraties echt prachtig. Het zijn sobere waterverftekeningen met ontzettend veel details. Vooral de gezichten vind ik erg mooi weergegeven, je kunt namelijk echt de emoties aflezen. Sommige illustraties zijn pagina vullend, maar er zitten ook kleinere illustraties tussen. De illustrator heeft veel gebruik gemaakt van pasteltinten, dit geeft de tekeningen een mooie gloed. 
Review: De ezel en de osReview: De ezel en de osIn de klas
Bij dit boek zijn veel verschillende taalactiviteiten te bedenken. Het verhaal heeft een duidelijke opbouw, dus je zou met de kinderen prima de wie, wat, waar vragen kunnen beantwoorden. Ook worden er een aantal vrij onbekende woorden en uitdrukkingen genoemd, denk aan ruige vacht, edelstenen, de waard van de herberg en ‘zijn verdriet verdween als sneeuw voor de zon’. Hier zou je een woordenschatles aan kunnen koppelen.

Dit prentenboek kun je ook heel goed gebruiken voor een SOVA-les. De os deed namelijk helemaal niet aardig tegen ezel. Met de kinderen kun je hier een kringgesprek over voeren. Hoe zou ezel zich voelen? Heb jij je ook wel eens zo gevoeld? Wat zou je dan kunnen doen? Aan het eind van het verhaal zijn ezel en os goede vrienden, kunnen de kinderen het verhaal nog langer maken? Hoe gedragen de os en ezel zich nu voortaan in de stal? Hoe is de vriendschap dan zichtbaar?

Winactie
Zou je het prentenboek De ezel en de os thuis of in de klas willen gebruiken? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag van de uitgever namelijk drie exemplaren van het prentenboek weggeven! Kans maken? Stuur een mailtje met je naam + adresgegevens naar [email protected]. Je kunt tot vrijdag 16 december meedoen.

En de winnaars zijn: Sandra Potgiesser, Anita Verburg en Saskia van Kempen. 

De ezel en de os
Schrijver: Günter Spang
Illustrator: Loek Koopmans
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €14,50

Klik hier om het leesboek te bestellen.

de-ezel-en-de-os-voorkant

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Mireille Muls

  Super prachtig verhaal en wauw die tekeningen, ben er verliefd op

 2. Nienke

  Wat een prachtig boek! Het zou leuk zijn om dit te kunnen voorlezen op mijn school die in een multiculturele wijk staat. Een mooie aanvulling op hun woordenschat en buiten dat om een mooi verhaal om naar te luisteren ?

 3. san

  Ik wil graag de ezel en de os winnen! Leuk om de figuren uit het kerstverhaal in een ander verhaal tot leven te laten te komen.

  Vriendelijke groet,
  San van Stek (lk groep1)
  Smientstraat 36
  2492Pa Den Haag

Geef een reactie