Je bekijkt nu Einde van het jaar evalueren

Einde van het jaar evalueren

Ik vind het fijn om doelen te stellen. Op deze manier ga ik effectiever aan het werk, maar kan ik ook concluderen of ik effectief aan het werk ben geweest. Daarom vind ik het mooi om aan het eind van het jaar terug te kijken en te evalueren. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik in gegroeid? Wat had anders gekund? Dit probeer ik zowel privé/werk als met mijn website te doen. Het klinkt misschien wat suf, maar ik heb er veel aan.

Einde van het jaar evalueren
Ik probeer dit ook vaak met de kinderen in de klas te doen. Sowieso neem ik elke vrijdag een paar minuten de tijd om de week te evalueren. Hoe ging het deze week? Wat heb je geleerd? Wat ging goed? Wat kon beter? Ik vind de antwoorden van de kinderen altijd heel verfrissend en het verrast me hoeveel ze al kunnen vertellen.

Het is voor mij dan ook logisch om ook het afgelopen jaar met de kinderen te evalueren. Misschien juist ook omdat ze voor het tweede of derde jaar bij mij in de klas zitten en ik ze dus ook al een langere tijd heb meegemaakt. Maar ook als de kinderen pas vanaf september in de klas zitten kun je het jaar 2016 met elkaar evalueren.

schooljaar evalueren

Mijn herinneringen
Ik heb voor elk kind een soort werkblad gemaakt waarin ze hun vier herinneringen mogen tekenen of schrijven. De vakjes heb ik bewust leeg gelaten. Je kunt de kinderen op deze manier alle vrijheid geven of je kunt het juist wat sturen.

Ga van te voren met de kinderen in gesprek en bespreek de belangrijkste gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Misschien kun je zelf ook wat herinneringen delen? Het mogen gebeurtenissen op school, maar ook van thuis zijn. Op deze manier krijgen de kinderen een idee wat er met een herinnering wordt bedoeld.

Mogelijke hulpvragen

  • Welke leuke dingen heb je op school gedaan? Denk aan schoolreisje, schoolontbijt, excursies, sinterklaas, kerst of de kinderboekenweek.
  • Welke nieuwe dingen heb je dit jaar geleerd?
  • Met wie heb je dit jaar veel gespeeld? Heb je nieuwe vriendschappen opgedaan? Welke leuke dingen hebben jullie gedaan?
  • Zijn er misschien ook dingen gebeurd die verdrietig of minder leuk waren?

Uitwisselen
Veel kinderen zullen het leuk vinden om hun herinneringen met elkaar uit te wisselen. Ik zou hier een coöperatieve werkvorm voor in zetten. Laat ze bijvoorbeeld rondlopen op kerstmuziek en ze steeds een nieuw maatje zoeken om allebei een herinnering te delen. Na vier rondes kun je een aantal kinderen een beurt geven. Zij moeten dan een herinnering van een ander terug vertellen. Het leuke is dat de herinneringen veel herkenning en ‘oja!’ momenten oproepen.

Geniet van deze leuke gesprekken en misschien is het leuk om dit werkblad ook voor jezelf in te vullen? :-)

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ariëtte

    Wat leuk dit werkblad! Ik ga ‘m gebruiken aan het eind van deze week. Dank!

Geef een reactie