Je bekijkt nu Spellenpakket Koningsdag – Prinsen en Prinsessen

Spellenpakket Koningsdag – Prinsen en Prinsessen

Het is bijna Koningsdag en daar hoort natuurlijk een mooi spellenpakket bij. Het spellenpakket is gericht op Prinsen en Prinsessen, dus je kunt het ook na de Koningsdag prima gebruiken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

En helemaal leuk… Tot 1 mei 2019 kan je het spellenpakket gratis downloaden! Een leuke manier om eens kennis te maken met mijn spellenpakketten.

Spellenpakket Prinsen en Prinsessen
Het spellenpakket bestaat uit vijf taalspellen en sluit aan bij de leerlijnen van de tweede helft van groep 3.

Tijdens het spelen oefenen de kinderen klankzuivere mk-, km-, mkm-, mkmm-, mmkm- en mmkmm-woorden. Daarnaast komen samengestelde woorden, verkleinwoorden en eenlettergrepige woorden op -eer, -oor en -eur en op -ooi, -aai en -oei aan bod.

Het spellenpakket is te downloaden in de webshop.

De spellen
Het zijn vijf verschillende taalspellen. Een aantal spellen zijn onafhankelijk van de leerkracht in een groepje te spelen en weer andere spellen zijn juist leuk om buiten met de hele klas uit te voeren. De spellen kan je tijdens hoekenwerk inzetten, als klaaropdracht gebruiken of als buitenactiviteit gebruiken.

Bij elk spel zit een instructiekaart met daarop het doel van het spel, welke materialen je nodig hebt, wat je moet doen aan voorbereiding en hoe je het spel speelt.

Op jacht naar de kroon
Help! De kroon van de koning is kwijt, kunnen de kinderen de kroon vinden? Aan de hand van de dobbelsteen worden woordkaartjes gepakt. Het spel eindigt als de kroon is gevonden. Wie heeft de meeste woordkaartjes verzameld?

Naar de troon
Oh nee, er is een nep koning in aantocht. Hoe weten de mensen nu wie de echte koning is? De echte koning weet natuurlijk de snelste weg naar zijn troon. Ben jij de echte koning?

Verliest de koning zijn kroon, dan moet je een beurt overslaan. Komt de koning op een paard, dan gaat de koets sneller; je krijgt een extra beurt. Je mag gooien met de dobbelsteen als je de zin van het kaartje hebt voorgelezen.

Maak het verhaal
De kinderen schrijven een verhaal in de tekstwolkjes en spelen dit uit met de bijbehorende poppetjes. Dit kan bijvoorbeeld een dialoog tussen een prins of prinses of kikker en prins zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Naar het bal
Er is vanavond een bal op het paleis. De koets moet vijf verschillende prinsen en prinsessen ophalen. Maar wie heeft er een uitnodiging gekregen? Er zijn beschrijvingen verstopt die de kinderen moeten vinden.

In de envelop die ze bij zich hebben zitten acht foto’s. Op de achterkant schrijven ze de naam van de juiste prins of prinses. Wie heeft er als eerste de vijf uitgenodigde prinsen en prinsessen gevonden?

De kroon op
Een kind uit het groepje pakt een kaartje en houdt het tegen zijn voorhoofd. Hij moet raden welk woord er op zijn kroon staat. De spelers in zijn groepje proberen het zo duidelijk mogelijk (voordat de tijd van de zandloper om is) te omschrijven. Het woord mag uiteraard niet voorgezegd worden.
Ben je enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden? Het spellenpakket is te downloaden in de webshop. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Twee vrijdagmiddagen zijn we met het spellenpakket aan de slag geweest. Dit was niet tijdens Koningsdag, dus ook bij het thema ridders, prinsen en prinsessen of kastelen is het pakket goed te gebruiken. Vooraf was het weinig voorbereiding omdat bijna alles al bij het pakket is inbegrepen. Een aantal spullen moet je zelf nog regelen, maar dat zijn spullen die op elke school aanwezig zijn. Om het vaker te gebruiken is het aan te raden om de spellen te lamineren.
  De klas was in 6 groepjes verdeeld met in ieder groepje 4 of 6 leerlingen. Precies een mooi aantal om de spelletjes te spelen met elkaar. In de klas waren 5 spellen en buiten was er ook een spel.
  De spelletjes zijn in 10 minuten te spelen. Een van de activiteiten is het uitschrijven van een poppenkastverhaal. Na het schrijven van het verhaal mochten ze in een echte poppenkast het verhaal spelen. Erg leuk om te zien hoe de leerlingen het verhaal tot leven brachten. Ook de rest van de spellen zoals bijvoorbeeld de race om de prinsen en prinsessen bij de juiste beschrijving te brengen en het wie ben ik spel? waren een succes. Als zesde activiteit gingen de leerlingen van vouwblaadjes een kasteel knutselen.
  Het was een plezier om met het pakket aan de slag te gaan en ik kan het iedereen aanraden.

  meester Thomas
  Instagram: meester.thomas

Geef een antwoord