Je bekijkt nu 5 educatieve (prenten)boeken over de lente

5 educatieve (prenten)boeken over de lente

Prentenboeken zijn een geschikt middel om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ze bevatten nieuwe woorden waardoor je de woordenschat van kinderen kunt vergroten. Daarnaast ontwikkelen de kinderen verhaalbegrip doordat prentenboeken meestal een probleem en oplossing bevatten. Ook de illustraties nodigen de kinderen uit tot het vertellen van eigen verhalen en het delen van ervaringen.

Tip: bekijk ook mijn spellenpakket over bloemen en planten.

Ik heb vijf prentenboeken op een rij gezet die ontzettend leuk zijn om in de lente voor te lezen.

Ook leuk: 5 leuke en educatieve activiteiten om samen met de kinderen de lente spelenderwijs te beleven.

Hopeloos verliefd
Dit is echt een prachtig  prentenboek met een duidelijk moraal erin verwerkt. Prins Valentijn is op zoek naar een vrouw en wordt stapelverliefd op een schaap met een heldere lach, zodat vier andere, poezelige schaapjes jaloers zijn. Het schaapje kiest uiteindelijk voor de liefde en niet voor de schoonheid. De grappige rijmpjes zijn ontzettend mooi geschreven en de vrolijke illustraties maken het verhaal echt compleet.

Leve de lente! Kijk- en zoekboek
Eigenlijk is dit niet echt een prentenboek met een verhaal, maar vooral een kijk- en zoekboek om zelf verhalen bij te verzinnen. Het boek bestaat uit allerlei platen en tientallen personages beleven allerlei avonturen. Elk personage vertelt als het ware een eigen verhaal en je kunt het boek dus op verschillende manieren lezen. Het is steeds weer een uitdaging om de personages op de platen te zoeken, want er gebeurt steeds van alles. Er zijn veel grappige situaties te zien en de platen bevatten mooie details. Dit boek is heel geschikt om nieuwe woorden te oefenen en om kinderen zelf korte verhaaltjes te laten verzinnen.

Lente met Jip en Janneke
Ik ben echt gek op de boeken van Jip en Janneke en lees vaak een verhaaltje voor als ik 10 minuten over heb. De verhaaltjes zijn meestal heel kort en de situaties zijn erg herkenbaar voor kleuters. De verhalen die in dit boek staan komen uit de dikke verzamelbundel met alle Jip en Janneke verhalen.

5 educatieve (prenten)boeken over de lenteDottie’s kuikens
Misschien heb je het prentenboek ‘Dottie’s eieren’ al een keer voorgelezen? Dan is dit boek ook zeker een aanrader, want in dit boek gaat het verhaal verder. Het is vroeg in de morgen. Etenstijd! Zou de boer al voer hebben gestrooid? Dottie de kip gaat heel even kijken… Maar als ze terugkomt, zijn haar zes kuikens verdwenen. Dottie gaat op zoek. Ze vindt haar kuikens terug  op één na. Waar kan hij toch gebleven zijn? Mijn kleuters vonden het een heel leuk prentenboek en het bleef tot het eind toe spannend!

Rupsje Nooitgenoeg
Deze gouden klassieker mag natuurlijk niet in het rijtje ‘lente-boeken’ ontbreken. Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Welk prentenboek lees jij graag voor in de lente?

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie