Je bekijkt nu Speeltafel ‘Lente’ op de boerderij

Speeltafel ‘Lente’ op de boerderij

Je kunt wel stellen dat de afgelopen weken de lente in Nederland echt is begonnen. Een week voor de meivakantie zijn we dan ook begonnen met het thema ‘(boerderij)dieren’. De kinderen in groep 2 werken vooral over de jonge dieren en de kinderen in groep 3 leren over de boerderijdieren in het algemeen en over de werkzaamheden op de boerderij. Ik heb een speeltafel gemaakt met allerlei materialen waardoor het genoeg kansen tot spel geeft.

Tip: bekijk ook mijn spellenpakket over bloemen en planten.

Speeltafel 'Lente' op de boerderij

Speeltafel 'Lente' op de boerderij

Het spel
Ik heb de ruimte verdeeld in het weiland en in het ‘woon/werk-gedeelte’. In de boerderij woont een gezin en zij zorgen voor de dieren op de boerderij. Vader is boer en de kinderen vinden het heerlijk om met hem mee op pad te gaan. Ze helpen mee tijdens het melken, rapen van eieren, het uitmesten van de stallen en het voeren van de dieren. En in de vakantie mogen ze met lekker weer kamperen in het weiland.

Als ondergrond voor het weiland heb ik de onderkant van de zandbaktafel gebruikt. Daar heb ik een groen kleed overheen gelegd, wat gelijk voor een mooie sfeer zorgt. Ik heb het aangekleed met hooi/stro.

Speeltafel 'Lente' op de boerderij

Speeltafel 'Lente' op de boerderijSpeeltafel 'Lente' op de boerderij

De boerderijdieren
Wat is een boerderij zonder dieren? Ik heb van de webshop Houtspel ontzettend leuke houten boerderijdieren gekregen, namelijk twee koeien, twee paarden, 3 varkens, een hond, een kat en drie kippen. Alle dieren zijn van blank hout met gekleurde accenten. De dieren zijn 2 cm breed en de grootste is 12 cm hoog. Voor de hele set betaal je €19,95, ideaal dus voor een verteltafel in de kleutergroep. Neem zeker eens een kijkje op hun website, want ze verkopen nog veel meer dieren sets.

Geen kijktafel, maar een speeltafel!
Ik heb wat Playmobil via Marktplaats gekocht en hiermee kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven. Wat ik zo leuk vind aan het speelgoed is dat je het voor verschillende thema’s kunt gebruiken. Nu heb ik er een boerderij van gemaakt, maar de volgende keer is het bijvoorbeeld een boshuis. Ook kun je de poppetjes bij elk thema weer gebruiken.

Door er een echte speeltafel van te maken gaan kinderen op een andere manier met de lente aan de slag. Voorheen maakte ik vaak alleen een kijktafel, maar nu mogen ze er ook gewoon mee spelen. Door het toevoegen van Playmobil en de prachtige boerderijdieren kun je er echt een verhaal om heen maken, wat weer erg goed is voor de mondelinge taalontwikkeling.

Speeltafel 'Lente' op de boerderij

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Lianne

    Hoi Linda, kun je voorbeelden geven van lessen rond de boerderij die je geeft aan groep 3?

  2. Ria

    Knap! Ik ga op zoek naar het materiaal, de dierenset is helaas niet meer voorradig zag ik op de site.

Geef een reactie