Je bekijkt nu Activiteiten rondom het thema lente

Activiteiten rondom het thema lente

De lente is nu echt begonnen. De kinderen vragen al regelmatig of ze ‘met zonder jas’ naar buiten mogen en in de natuur is het echt zichtbaar. Tijd dus om hier gericht aandacht aan te besteden.

De afgelopen jaren heb ik al een hoop blogs rondom dit thema geschreven. In deze blog zet ik ze graag voor je op een rijtje.

Tip: bekijk ook mijn spellenpakket over bloemen en planten.

In de natuur te struinen
De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

In de lente zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan. Het is super leuk om ze een speciaal pakketje te geven, zodat de kinderen ook gericht met de natuur aan de slag kunnen gaan.

Speeltafel lente op de boerderij
Ook binnen kun je werken over de lente.  Door een echte speeltafel te maken gaan kinderen op een andere manier met de lente aan de slag. Voorheen maakte ik vaak alleen een kijktafel, maar nu mogen ze er ook gewoon mee spelen.

Door het toevoegen van Playmobil en prachtige boerderijdieren kun je er echt een verhaal om heen maken, wat weer erg goed is voor de mondelinge taalontwikkeling.

Lees meer over een speeltafel over de boerderij.

Activiteiten rondom het thema lente

Prentenboeken over het thema Lente
Prentenboeken zijn een geschikt middel om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ze bevatten nieuwe woorden waardoor je de woordenschat van kinderen kunt vergroten.

Daarnaast ontwikkelen de kinderen verhaalbegrip doordat prentenboeken meestal een probleem en oplossing bevatten. Ook de illustraties nodigen de kinderen uit tot het vertellen van eigen verhalen en het delen van ervaringen.

Bekijk vijf prentenboeken die ontzettend leuk zijn om in de lente voor te lezen.

Lekker naar buiten
Voor mijn gevoel spelen de kinderen niet zo veel meer buiten als tien of twintig jaar geleden. Wanneer ik bij ouders op huisbezoek ga en vraag wat hun kind het liefste doet dan hoor ik vaak het antwoord: “Computeren of spelletjes spelen op de tablet”. Ik vind dit jammer, want buitenspelen is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Nu het mooie weer er aankomt is het misschien een goed idee om als doel op te stellen om meer buitenactiviteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld 1x in de maand naar het bos, strand of ander natuurgebied. Hier hebben de kinderen de ruimte om te spelen en te ontdekken.

Er zijn zoveel leuke buitenactiviteiten voor kinderen te bedenken. Ik heb een aantal leuke ideeën op een rij gezet.

Lees ook deze buitenspeeltips voor jonge kinderen voor nog meer inspiratie.

Activiteiten rondom het thema lente

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie