Je bekijkt nu Een tuincentrum in je klas

Een tuincentrum in je klas

In de lente willen we allemaal weer lekker naar buiten. Natuurlijk om te spelen, maar ook om in de tuin te werken. Na de winter is het fijn om de tuin weer een opfrisbeurt te geven. Daarvoor ga je naar het tuincentrum. Daar is enorm veel te zien en te beleven. In deze blog lees je tips hoe je zo’n tuincentrum in de klas kunt maken.

Een tuincentrum

Door samen met de kinderen een tuincentrum in te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven, onderzoek doen en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het opzoeken van informatie (hoe verzorg je planten), het schrijven van adviezen, het ontwerpen van folders, het betalen met geld en het maken van bestellingen. Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Hoe begin je met het inrichten van het tuincentrum?

Er wordt een brief van het plaatselijke tuincentrum in de groep bezorgd. Ze vragen of er misschien een afdeling van het tuincentrum in de klas geopend kan worden. De komende dagen oriënteren de kinderen zich op het werken in de tuin en in een tuincentrum. 

De kennis wordt uitgebreid door fragmenten van een vlog (Jenny loves green op Youtube) te bekijken over het werken in een tuincentrum. Een aantal kinderen maken tijdens thematijd alvast een start met de inrichting van het tuincentrum.

Er wordt een lijst met benodigdheden gemaakt en in de creahoek gaan de kinderen aan de slag met het maken van bloemen en planten.

Op bezoek in het lokale tuincentrum

Wat willen de kinderen nog meer weten over het tuincentrum? Welke vragen hebben we? Een bezoek aan het tuincentrum kan helpen om deze vragen te beantwoorden en het eigen tuincentrum nog beter te maken. Ze mogen uitgebreid rondkijken: in het magazijn, in de koelcel, bij de verschillende werkplekken. Verder laten de medewerkers zien hoe ze een boeket met bloemen maken. Tot slot gaat de klas in groepjes uiteen om elk een afdeling uitgebreid te bekijken. 

  • Welke producten zijn er te koop?
  • Hoe heet de afdeling?
  • Waar zie je wat iets kost?
  • Hoe zijn de spullen neergezet?

Na het bezoek verbouwen de kinderen hun eigen tuincentrum. Alle planten bij elkaar, alle bloemen en spullen. Zo ontstaan er ineens verschillende afdelingen. Boven de afdeling komen bordjes te hangen, zodat iedereen precies kan zien wat er te koop is. Vervolgens krijgen alle producten ook een label. Na een aantal aanpassingen is het tijd om het tuincentrum officieel te openen!

Themahoek het tuincentrum

In het themahoekpakket over het tuincentrum vind je allerlei materialen die je bij de inrichting kunt gebruiken zoals taal- en rekenspellen, stappenplannen, invulbladen en woordkaarten.

Heb jij weleens over het tuincentrum gewerkt?

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3‘ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Caroline

    Heel erg leuk. Heb je ook iets over het thema kriebelbeestjes?

Geef een reactie