Je bekijkt nu Thema Pasen: ‘Hij is opgestaan’

Thema Pasen: ‘Hij is opgestaan’

Uit ervaring weet ik dat het moeilijk is om christelijke lessen rondom Pasen te vinden. Je komt al snel uit op paaseieren en de paashaas en dat is niet wat je op een christelijke basisschool wilt meegeven. Ik heb daarom voor Kleuteruniversiteit een project voor de onderbouw gemaakt dat je goed kunt gebruiken om je echt te richten op de belangrijke inhoud van Pasen. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Gelijk bestellen? Dit kan op de website van Kleuteruniversiteit.

De eerste paasmorgen
De basis van het project is het prentenboek ‘De eerste paasmorgen‘ van de schrijfster Vixkie Howie. Dit is een aantrekkelijk prentenboek over het paasverhaal op groot, vierkant formaat.

Vixkie Howie vertelt in dit prentenboek op aansprekende wijze het paasverhaal aan jonge kinderen. Het verhaal begint met de wonderen die Jezus deed, vertelt over zijn gevangenneming, kruisiging en opstanding. De illustraties zijn sfeervol en afgestemd op jonge kinderen. Geen enge plaatjes dus over de kruisiging e.d. 

Het project

De lessenserie heeft een tijdsplanning van twee weken en aan de hand van een lesrooster worden de activiteiten overzichtelijk weergegeven. Uiteraard ben je vrij om hierin te schuiven.

Het is een project van 53 pagina’s met lessen voor taal, rekenen en wereldoriëntatie.

Startactiviteit
Voor elke dag wordt een attribuut rondom het Paasverhaal verzameld en ingepakt. Het onderwerp van de dag komt overeen met het attribuut. Kunnen de kinderen raden waar ze het die dag over gaan hebben? Langzaam wordt er toe gewerkt naar de opstanding. Alle belangrijke thema’s komen in dit project aan bod.

Taalactiviteiten
Ik heb diverse activiteiten en gespreksvragen rondom het prentenboek bedacht. Je hoeft dus zelf niets meer te bedenken! Naast de boekenkring gaan de kinderen aan de slag met de verhaalkaarten (deze zijn toegevoegd), rijmen en letters. Deze spelletjes kun je ook weer in de taalhoek neerleggen. De kinderen zijn zo op een actieve manier met het Paasverhaal bezig en kunnen het na twee weken zelf navertellen.

Thema Pasen: 'Hij is opgestaan'

Rekenactiviteiten
Tijdens de activiteiten komen er verschillende rekendoelen aan bod. Denk aan de rekenbegrippen, tellen, vergelijken en wegen. De kinderen oefenen dit spelenderwijs middels de verschillende kring- en werkactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan tafel dekken (laatste avondmaal) en het wegen van verschillende stenen (de steen is weggerold).

Wereldoriëntatie
Tijdens deze activiteiten komen op een actieve en kinderlijke wijze belangrijke aspecten van Pasen aan bod. De kinderen leren bijvoorbeeld dat je de waarheid moet spreken. Maar ook hoe het is om de minste te zijn, wie Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Tijdens de activiteiten gaan de kinderen vooral praktisch aan de slag. Juist door dingen zelf te ervaren zullen ze het niet snel meer vergeten!

Ten slotte wordt het project afgesloten met een leuke afsluitende activiteit. Tijdens deze les leren de kinderen dat Jezus alle verkeerde dingen wil vergeven en dat Jezus heel veel van hen houdt. Wellicht kun je deze activiteit ook tijdens de Paasviering met ouders uitvoeren.

In het project geef ik ook allerlei suggesties voor de taal-, reken- en knutselhoek. Je hoeft dus eigenlijk niets meer zelf te bedenken!

Enthousiast?
Je kunt het pakket bestellen via Kleuteruniversiteit. Het kost €9,95, maar dan kun je het jaren gebruiken!

De eerste paasmorgen
Auteur: Vixkie Howie
Uitgeverij: Callenbach
Prijs: €4,99

Klik hier om het prentenboek te bestellen. 

de eerste paasmorgen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Willemien

    Hoi Linda,
    Is dit pakket nog ergens te bestellen?

Geef een reactie