Je bekijkt nu Thema Sinterklaas

Thema Sinterklaas

Sinterklaas is bijna in het land en wellicht zijn sommige leerkrachten, net als ik, al met het thema Sinterklaas begonnen. Ontzettend leuk thema, maar wat brengt het een hoop drukte met zich mee.

Een enthousiaste leerkracht die deze tijd vooral gezellig en leuk wil maken, nog enthousiastere kinderen die het allemaal wel heel erg spannend vinden en vooral alles optimaal willen beleven. De leukste tijd van het jaar?

Thema Sinterklaas
Het allerbelangrijkste is denk ik: laat het uit de kinderen komen. Waar zijn de kinderen aan toe? Wat speelt er? Is jouw klas al bezig met Sinterklaas of nog niet? Laat de kinderen hoeken bedenken en betrek ze in alles wat je in de klas gaat doen.

Het voordeel van een groep 0/1/2 is dat de kinderen van groep 2 vorig jaar ook al met het thema hebben gewerkt. Dit brengt dan ook vaak ideeën op bij de kinderen. De kinderen hebben bij mij verschillende hoeken bedacht.

Op zoek naar leuke reken- en taalspellen rondom het thema Sinterklaas voor groep 3? Kijk dan naar het spellenpakket in de webshop.

Het huis van Sinterklaas
Het huis van Sinterklaas. Hier ontvangen de kinderen kleurplaten en post van de kinderen uit de klas. Deze worden bekeken en opgehangen en vaak wordt er even iets teruggestuurd met de typemachine van Sinterklaas.

Ook staat hier een brievenbus waarin de kinderen zelf hun post voor Sinterklaas in kunnen doen. De kinderen zetten hun schoen bij de open haard en maken lijstjes met welk speelgoed ze moeten kopen bij de speelgoedwinkel.

Thema Sinterklaas

De speelgoedwinkel
In de winkel kunnen de pieten speelgoed maken en speelgoed kopen voor de kinderen. Hier worden de cadeautjes ook ingepakt en worden er naamkaartjes op de cadeaus geplakt.

Het speelgoed wordt voorzien van prijskaartjes en uiteraard worden de speelgoedboeken goed bekeken en gebruikt.

De pietenbakkerij
Hier worden pepernoten, cupcakes, taarten en chocoladeletters gemaakt. Er wordt druk gebakken en de Pieten kunnen bestellingen doen voor hoeveel lekkernijen ze willen hebben.

Lees ook de blog van Linda over de pietenbakkerij.

De bouwhoek
In deze hoek worden de stoomboot, het huis van Sinterklaas en nog veel meer nagebouwd. Ook worden vaak bakken met constructiemateriaal (bijv. playmobil) erbij gepakt om extra dingen te bouwen in de hoek.

De stoomboot
De stoomboot hebben de kinderen zelf gemaakt. Hier worden pakjes in opgeborgen en met de stoomboot wordt gevaren op de zee. De pakjes worden ook gewogen, want wanneer de boot te zwaar is gaat de boot zinken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling..

De watertafel
De kinderen wilden graag met bootjes in de watertafel spelen. Ook kwamen ze met het idee om verschillende voorwerpen in het water te doen en te kijken of ze blijven drijven of gaan zinken.

Wanneer de kinderen de eigen hoeken mogen bedenken, zullen ze ook meer betrokken zijn bij het spel. Ik merk in de klas dat de kinderen geen genoeg krijgen van het spelen in de hoeken. Ze krijgen hier ook genoeg ruimte voor zodat ze lekker hun gang kunnen gaan.

Stel duidelijke regels
Herhaal zo nodig met de kinderen de regels van de klas en blijf hieraan vasthouden. Het opruimen kan een chaos zijn in de klas. Omdat iedereen enthousiast is, willen ze ook alles zien en uitproberen.

Hier heb ik dan ook samen met de kinderen regels voor bedacht. Zo hebben we een opruimstappenplan:

  1. Ruim je eigen hoek of spullen op.
  2. Help andere kinderen bij het opruimen.
  3. Doe je taakje (de kinderen vonden het handig om taken te verdelen in de klas. Zo zijn er grondmanagers, kastendirecteurs, hoekeninspecteurs enz.)
  4. Pak een spelletje van de ronde tafel (hier heb ik een bak staan met allemaal kleine motoriek spelletjes die de kinderen op of bij hun stoel kunnen spelen en die makkelijk en snel op te ruimen zijn)

Wanneer iedereen in de kring een spelletje aan het doen is, doen we het spelletje in de bak en gaan we verder met de volgende activiteit.

Dit scheelt veel tijd en de kinderen weten goed wat ze moeten doen. Wanneer het mis gaat of iemand het vergeet, zijn er vaak kinderen die elkaar hierop aanspreken.

Laat het los
In deze periode kan je niet alles in de hand houden en ik denk dat je dat ook niet moet willen. Deze periode is voor de kinderen ook gewoon erg spannend en leuk.

Geniet van het enthousiasme van de kinderen en speel lekker met ze mee in de hoeken. Dit is juist wat de kinderen fantastisch vinden.

Het geeft ze ook veel ruimte om zich te ontwikkelen in de spelontwikkeling. En in al die hoeken zijn de kinderen met zoveel verschillende doelen tegelijk bezig. Ook geef ik de kinderen veel ruimte om gezellig met elkaar te kletsen over het thema.

Wat vind je spannend? Hoe gaat het met Sinterklaas op de stoomboot? En natuurlijk kijken we naar het Sinterklaasjournaal.

Heb vooral heel veel plezier samen met de kinderen!

Welke tips heb jij nog voor het thema Sinterklaas?

thema sinterklaas

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie