Je bekijkt nu Provincies leren in de Sinterklaastijd

Provincies leren in de Sinterklaastijd

Het zoontje van Valentina van @boekavonturen wil graag Sinterklaas worden. Het is dan wel belangrijk dat je de weg weet door Nederland. In deze blog deelt Valentina hoe ze met Martin spelenderwijs aan de slag gaat met de provincies.

Het jongetje die Sinterklaas wilde worden.
“Wat wil je worden als je groot bent?” – dat soort gesprekken voert iedereen wel eens met zijn kind. Ik ook. En bij Martin verandert het iedere dag: eerst was het een olifant (omdat hij zo groot en sterk is), daarna piraat (omdat ze coole zwaarden hebben), daarna Ninja (omdat ze nunchucks hebben) enzovoort.

Geweldige loopbaan, als je het mij vraagt. Maar recent nam zijn carrière een heel onverwachte twist – hij besloot dat hij Sinterklaas wilde worden.

Alles begon met een boek ‘Klaas, de per ongeluk Sinterklaas’ van Sabine Wisman. Klaas en zijn hond Wammes krijgen een heel bijzonder cadeautje van de Sint: ze mogen namelijk voor een nacht het werk van Sinterklaas doen.

Sinterklaas zijn was anders dan Klaas dacht: enger en haastiger! De zwarte pieten, die dachten dat hij een echte Sint was, stelde hem een heleboel vragen! En toch vond hij het geweldig!

Martin ook. Hij zou natuurlijk absoluut niet bang zijn van al dat “hop hop hop” over de daken. En hij zou zeker alle antwoorden hebben op de vragen van de zwarte pieten. Maar Martin maakte ook gebruik van zijn positie als Sinterklaas!

Hij wilde bijvoorbeeld als eerste de cadeautjes naar zijn twee lieve nichtjes in Zwolle brengen. En daar ook extra veel pepernoten strooien.

“Ja, maar weet je ook de weg naar Zwolle dan?”, vroege we hem. “Euhm…. Ik ga gewoon de navigatie van papa gebruiken toch!”. Maar helaas moesten we hem teleurstellen: navigatie is voor auto’s en die kan geen weg vinden over de daken.

“Maar hoe vindt Sinterklaas dan ons huis??”, Martin begon zich serieus zorgen te maken, want zijn schoentje stond natuurlijk al klaar. “Sinterklaas kent heeeeeel Nederland uit zijn hoofd”, stelden we hem gerust.

“Ieder huis in de straat, in iedere stad en in iedere provincie! Dus eigenlijk als je Sinterklaas wil worden, dan moet je dat allemaal gaan leren!”. Je zag de moed in zijn schoenen zakken: “Ik kan dat nooit allemaal onthouden!”

“Kop op!”, zeg ik. “Ik ga je helpen! Morgen gaan we beginnen met oefenen!”

Sinterklaastraining voor kleine en grote kinderen
Ik had al lang het idee om iets te bedenken om spelenderwijs over de Nederlandse provincies te leren. Nu hadden we een ideale gelegenheid daarvoor en het sloot ook prima aan bij het boek.

Zo ziet het spel er uit:

En dit zijn de regels.

Elke speler krijgt een kaart van Nederland met alle provincies daarop. Maar er staan geen namen bij! De spelers mogen om de beurt op het spelveld een pepernootje gooien. Valt je pepernootje, bijvoorbeeld op Limburg? – dan mag je een pakje naar Limburg brengen! Oftewel een kaartje met een cadeautje op de juiste provincie leggen. De speler die als eerste ten minste een cadeautje bij ieder provincie brengt, wint!

In mijn hoofd was dit spel echt niet moeilijk. Maar toen we het begonnen te spelen, bleek dat het echt een uitdaging was. Zelfs voor volwassenen. Voor Martin heb ik ook bij iedere provincie de eerste letter van de naam geschreven. L bij Limburg, D van Drenthe, NB bij Noord-Brabant enzovoort. Het hielp hem enorm.

Het spel is dus eigenlijk bedoeld voor kindjes die minimaal al wat letters kennen. We hebben het ook met grotere kindjes en volwassenen gespeeld en zo nog een paar variaties ontwikkeld:

  1. Aan de achterkant van ieder cadeautje schrijf je een naam van de stad. Spelers pakken om de buurt een cadeautje uit de zak, lezen de naam van de stad en dan moeten ze hem op de juiste provincie plaatsen.
  2. Iedere provincie krijgt een eigen nummer – van 1 tot 12. Op de achterkant van ieder cadeautje schrijf je een rekensom. Het antwoord moet altijd tussen 1 en 12 zijn. Ieder speler moet dus eerst een som oplossen en dan weet hij pas naar welk provincie het pakje gebracht moet worden. En daarna is het kwestie van de juiste provincie op de kaart vinden.

De winnaar is altijd diegene die als eerste ten minste 1 cadeautje naar ieder provincie brengt.

Het jongetje dat steeds minder Sinterklaas wilde worden.
“Mama, maar waar ligt Zwolle dan?”, vraagt Martin na een paar minuutjes spelen. “Provincie Overijssel”, zeg ik. Martin gaat even met zijn vinger langs alle provincies op zoek naar de letter O.

“Oooooh…”, zegt hij verbaasd. “Dat is echt ver!! Dan moet ik maar ook een nieuwe paard hebben, want Amerigo zal tegen die tijd heel oud zijn en dan haalt hij het niet in een nacht vanuit hier naar Zwolle!!”

Tja, zo veel leren en ook nog een nieuwe paard kopen… Sinterklaas worden is helemaal niet zo makkelijk als Martin dacht! En na het lezen van ander boekje (“De dag dat ik Sinterklaas een cadeautje gaf” van Tamara Bos en Alex de Wolf) realiseert Martin zich ineens dat Sinterklaas alleen maar cadeautjes geeft, maar nooit wat krijgt! Dat vindt hij helemaal niks.

Ik denk dat tegen de tijd dat Sinterklaas naar huis gaat, Martin een nieuwe carrière zal kiezen. En maar goed ook, want ik, als zijn mama, zou persoonlijk niet willen dat hij op een paard over de daken gaat springen. Laat hem dan maar liever een olifant worden! :)

Printables voor dit spel kun je HIER downloaden.

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie