Je bekijkt nu Thema Sinterklaas

Thema Sinterklaas

Wil jij aan de slag met thematisch werken in groep 3? Maar kun je wel wat ideeën en inspiratie gebruiken?

In de maand november wil ik graag samen met jou en andere leerkrachten op een laagdrempelige manier aan de slag met het uitwerken van het thema Sinterklaas in een besloten Facebookgroep

Elke week gaan we een nieuw onderwerp behandelen en krijg je allerlei praktische tips om dit in de klas uit te voeren.

Onderwerp 1: Startactiviteiten

Tijdens de eerste week maken we een start met de opzet van het thema. Hoe ga je het thema introduceren? Hoe krijg je de kinderen enthousiast over het deelthema?

Je bedenkt een aantal startactiviteiten met behulp van diverse inspirerende voorbeelden uit de Facebookgroep (die je ook zo kunt overnemen) en je gaat aan de slag met het opstellen van leervragen. Wat willen de kinderen leren over het onderwerp?

Onderwerp 2: Hoekenwerk

Je hebt de kinderen enthousiast gekregen voor het thema en waarschijnlijk kunnen ze niet wachten om ook zelf aan de slag te gaan. De themahoek geeft kinderen de gelegenheid om de wereld buiten de klas na te spelen.

Tijdens deze week krijg je meer informatie hoe je de themahoek samen met de kinderen kunt vormgeven en hoe je het rollenspel kunt stimuleren.

Naast de themahoek laat je de kinderen ook in andere hoeken (bijvoorbeeld in een circuit) spelen. Tijdens deze week doe je allerlei ideeën op en krijg je tips en suggesties hoe ook jij hiermee aan de slag kunt gaan.

Pietenbakkerij thema Sinterklaas

Onderwerp 3: Spelen met taal

Door het leesonderwijs aan thematisch werken te koppelen leren kinderen dat het lezen iets kan zijn om van te genieten, maar dat het ook noodzakelijk is om iets te kunnen leren over een bepaald onderwerp.

Onderwerpen als teksten lezen, informatieboeken, teksten schrijven en redigeren komen aan bod. Je krijgt praktische voorbeelden, zodat je een duidelijk beeld krijgt hoe jij dit ook kan uitvoeren in de klas.

Bonus

Tijdens deze maand gaan we ons heel specifiek richten op de themahoek, het opzetten van een circuit en activiteiten rondom taal en lezen.

Maar ik heb nog meer leuke ideeën die ik graag met je wil delen. Denk bijvoorbeeld aan rekenactiviteiten, boekentips en kant-en-klare spellen. Genoeg inspiratie dus laat je verrassen. 

Hoe werkt het?

Je koopt een kaartje voor mijn besloten Facebookgroep. Na betaling ontvang je de link naar deze groep en kun je je alvast aanmelden. Op 31 oktober wordt iedereen tegelijkertijd toegevoegd.

Gedurende de maand november gaan we tijdens werkdagen samen aan de slag met het thema Sinterklaas. Je ontvangt tips, ideeën en opdrachten om het thema in jouw klas op te zetten. Ook kun je gerichte vragen aan mij stellen en tips onderling uitwisselen.

Alle materialen en ideeën blijven tot halverwege december beschikbaar.

Tip! Als je lid wordt van mijn Facebookgroep ‘Spelenderwijs leren in de middenbouw‘ dan heb je een extra voordeel. Hier vind je namelijk een kortingscode. Dus zeker even doen! ;-)


Doe je ook mee met #themaspel Sinterklaas?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie