Zwarte piet in 7 dagen (Weggeefactie)

Het is november. In het paleis van sinterklaas zijn de Zwarte Pieten hard aan het werk. Ze bakken pepernoten, ze pakken cadeautjes in, ze poetsen de staf en oefenen op het dak. Eén pietje ziet er nogal tegen op, want hij moet al dat werk nog leren. Het pietje Piko heeft zeven dagen de tijd om een echte Zwarte Piet te worden. Want alleen dan mag hij met de stoomboot mee. 

Thematisch werken
Het boek ‘Zwarte Piet in 7 dagen‘ is erg leuk om te gebruiken tijdens het thema sinterklaas. Het biedt namelijk heel veel leuke mogelijkheden om over te werken. Het boek is te lang om in één keer voor te lezen, maar juist veel leuker om elke dag een stukje te behandelen. De illustraties zijn zwart-wit met één basiskleur en tonen in eerste instantie wat saai. Maar als je er goed naar kijkt zie je hele leuke en grappige details. De illustraties zijn echt een vertel- en kijkplaat op zich.Dag 0

 • Introduceer Pietje Piko aan de kinderen. (Knip deze afbeelding uit en plak het op een keukenrol.) Vertel vanuit Pietje Piko dat hij nog niet zo goed weet hoe hij Zwarte Piet moet zijn. Hij moet binnenkort bij Sinterklaas komen en bij de opperpieten in de leer gaan. Hij wil heel graag mee naar Nederland, maar dan moet hij eerst nog goed gaan oefenen. Piko vraagt of de kinderen hem willen helpen. Hij belooft om dan over zijn werk als Zwarte Piet te vertellen.

Dag 1

 • Pietje Piko is in het huis van Sinterklaas aangekomen. (Laat de foto zien)
 • Lees bladzijde 1 en 2 voor en schrijf met de kinderen een to do lijstje. Wat voor taken moeten er door de pieten allemaal gedaan worden?
 • Laat een aantal kinderen het Sinterklaashuis maken. Je kunt ook een poppenhuis versieren tot Sinterklaashuis.
 • Laat de rest van de kinderen Pietjes en een sinterklaas maken. Dit kun je doen van een wc-rolletje, gekleurd papier en muizentrappetjes.
 • Woordenschatwoorden: paleis, speculaas, mantel, satijn, stoomboot.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Hoeveel strikjes krijgt Americo in zijn manen? Waarom staat er een piet achter de deur? Wat valt je op aan de sokken van sinterklaas? Waar rent de hond naar toe? Wat zou er in de dozen zitten?

Dag 2

 • Pietje Piko gaat vandaag pepernoten bakken. Lees bladzijde 3 en 4 voor.
 • Pietje Piko heeft het recept meegenomen en vraagt of de kinderen het ook leuk vinden om pepernoten te bakken. Doe dit ook met de kinderen.
 • Woordenschatwoorden: taaipop, recept, voorraadkast, balanceren.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Hoeveel taaipoppen kun je tellen? Hoeveel muizen zijn op de plaat verstopt? Wat zou er met de bananenschil kunnen gebeuren die op de grond ligt? Waarom staat piet op de de ladder?

Dag 3

 • Pietje Piko gaat vandaag helpen op het dek. Lees bladzijde 5 en 6 voor.
 • Het lukt Pietje Piko nog niet zo goed om de /s/ van ‘Spanje’ goed te schrijven. Laat de kinderen het voordoen, zodat Pietje Piko ziet hoe het moet.
 • Woordenschatwoorden: loopplank, voordek, spiegelbeeld.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Hoeveel vlaggetjes zitten er aan het touw? Wat ziet de Piet door de verrekijker? Wat staat er op de brief in de fles? Wat doet de piet met het touw in zijn hand?

Dag 3

 • Pietje Piko gaat vandaag klimmen, buitelen en springen! Lees bladzijde 7 en 8 voor.
 • Vertel aan de kinderen dat zij vandaag ook een pietendiploma kunnen halen. Zet in de gymzaal allemaal spelletjes klaar, die de kinderen kunnen spelen. Aan het einde krijgen ze een pietendiploma.
 • Woordenschatwoorden: evenwicht, spieren, lenigheid, jutezak.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Hoeveel pieten zijn er aan het gymmen? Wat is Pietje Piko aan het doen? Welke kleur T-shirts hebben de pieten aan? Waar zie je een piet op de kop hangen? Hoeveel pieten zijn er op de schoorsteen geklommen?

Dag 5

 • Pietje Piko gaat vandaag naar de grote pakjeszolder. Hij gaat leren hoe hij pakjes moet inpakken. Lees bladzijde 9 en 10 voor.
 • Pak van tevoren wat speelgoed in en laat de kinderen raden wat er in zit.
 • Laat de kinderen de pakjes van groot naar klein of breed naar smal neerleggen.
 • Verdeel de kinderen in groepjes en laat ze samen pakjes inpakken. Ze moeten er goed op letten of het kadopapier niet te groot of klein is.
 • Woordenschatwoorden: pakpapier, pioen, tape, peutert.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Welke letters ken je? Hoeveel tennisballen zouden er in de doos zitten? Hoeveel pakjes draagt piet? Welk kado is stuk gegaan? Waar zie je het kleinste kado? Hoe pakt Pietje Piko het kado in?

Dag 6

 • Vandaag mag Pietje Piko Sinterklaas helpen met de laatste klusjes. Lees bladzijde 11 en 12 voor.
 • Hoe denken de kinderen dat de kamer van Sinterklaas eruit ziet? Laat de kinderen dit eerst in tweetallen (kniemaatjes) bespreken en maak dan een woordveld met de hele klas.
 • Geef elk tweetal een deksel van een schoenendoos en laat ze met gekleurd papier de kamer van Sinterklaas ontwerpen.
 • Woordenschatwoorden: drempel, velours, mijter, hoedendoos, stomerij, tabberd.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Welke letter staat er op het beeldscherm? Wat zou Sinterklaas in het boek willen schrijven? Waar staat de staf? Wie van de twee pieten gaat het bordspelletje winnen? Hoe weet je dat?

Dag 7

 • Vandaag is het de dag voordat ze vertrekken naar Nederland. Alle spullen moeten naar de boot worden gebracht. Lees bladzijde 13 en 14 voor.
 • Vul twee jutezakken met spullen. Welke is zwaarder?
 • Woordenschatwoorden: haver, stoomboot, woelen.
 • Vragen bij de plaat, die je in de kleine kring kunt behandelen: Hoe laat staan de pieten op? Hoeveel pieten liggen op de slaapzaal? Waar slaapt Pietje Piko? Wat voor kleren hangen er aan de waslijn? Welk stapelbed is het hoogst?

Lees ten slotte bladzijde 15 en 16 voor. Mag Pietje Piko mee naar Nederland?

Wegeefactie
Dit boek winnen en ook in de klas gebruiken? Dat komt goed uit, want ik mag 3 exemplaren weggeven. Laat hieronder voor 20 november een reactie achter en wie weet maak je kans op dit leuke prentenboek!

Zwarte piet in zeven dagen
Schrijver: Maria van Donkelaar  & Martine van Rooijen
Uitgever: De vier windstreken
Prijs: €4,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Zwarte Piet in 7 dagen

 

Over Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

34 reacties op “Zwarte piet in 7 dagen (Weggeefactie)

 1. Wat leuk zeg, het boek en de lessen! Ik ben zelf geen juf (meer), maar doe graag mee voor Caroline, de kinderboekengekke kleuterjuf van mijn zoon. Kunnen we haar eens een keer verrassen! :)

 2. je bent een superjuf met super leuke ideeën, dit is ook weer een thema waar kleuters zich helemaal kunnen identificeren met het pietje, die nog alles mag leren. En zij mogen hem ook nog helpen. top!

 3. Beste juf Linda,

  De voorleesweek is gestart…
  Ik ben op zoek naar een nieuw, leuk en creatief boek.
  Wat lijkt het me leuk om elke dag uit dit boek voor te lezen en mijn tussendoortjes, muzische lessen, klasinrichting,… te laten inspireren door dit boek. Samen met de kinderen lezen en kijken hoe en wat we zullen doen in de klas. Super om te doen!
  Ik hoop dat ik binnenkort aan de slag kan gaan met dit boek samen met mijn kindjes.

  Groeten, juf Julie

 4. Wat een superleuke ideeën! Zo leuk om een prentenboek als basis te gebruiken!!! En dit prentenboek zou ik graag als basis gebruiken voor mijn klas!! Duimdraaien maar de komende dagen ;) …

 5. Ik heb een zeer grote verzameling sinterklaasboeken, ben net zo dol op het feest als de kinderen in mijn groep 3, maar deze ontbreekt nog. Ik zet hem in elk geval op mijn verlanglijstje voor pakjesavond, maar mocht ik bij jou in de prijzen vallen, kan ik hem dit jaar nog gebruiken in de klas.

 6. Ontzettend leuke weggeefactie! Met wederom een op-en-top uitgeschreven lesidee!
  Het boek ga ik vanmiddag nog aanschaffen voor mijn kroost thuis en met wat mazzel hebben we ook een exemplaar voor in de klas!

 7. Volgens het Sinterklaasjournaal moet juf een boek op haar verlanglijstje zetten.
  Dit boek past volgens mij precies in mijn juffenschoen…..vol verwachting klopt mijn hart.

 8. Volgens het Sinterklaasjournaal moet juf op haar verlanglijstje een voorleesboek zetten. Dit boek lijkt mij wel heel erg toepasselijk – hij past vast precies in mijn juffenschoen…..

 9. Beste juf Linda

  Omdat het een Sinterklaas actie is leek het me leuk om te rijmen.

  en daarmee een beetje te slijmen

  Want dat boek wil ik graag winnen,

  dus ja, dan moet je wat verzinnen

  dat boek komt goed terecht

  want het gaat over Sint en zijn knecht

  Ik hoop wat van je te horen

  en misschien wel het boek scoren

 10. Een super leuk voorleesboek en leuke les activiteiten die ik wil gebruiken in mijn groep 1/2. Ik weet zeker dat de kinderen in mijn klas hiervan gaan genieten! :-)

 11. Jouw ideeën zij al super leuk en bij mij roepen ze nog meer ideeën op. Ben nu voor mijn afstudeeronderzoek thematisch onderwijs in groep drie aan het invoeren en zou dit boek er heel goed bij kunnen gebruiken. Helemaal super!!?

 12. Dit ziet er super uit! Ik ben gek op mooie voorleesboeken en helemaal op die leuke lesactiviteiten!! Deze juf heeft zin in de Sinterklaastijd!!!

 13. Wow Linda, Wat werk jij de boeken altijd mooi uit! Bewondering voor de energie die je hebt om zoveel aan te pakken! Het lijkt me een prachtig boek om mee te werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *