Je bekijkt nu Review: Zoekboek Rik en de winter

Review: Zoekboek Rik en de winter

Je kent vast wel de schattige prentenboeken van Liesbet Slegers?  Rondom diverse thema’s heeft Liesbet zoekboeken gemaakt waarin het jongetje Rik samen met zijn poes Sam een rol spelen. In deze blog vertel ik je graag over een nieuw deel, namelijk Rik en de winter.

Rik en de winter
Op de eerste bladzijde maak je kennis met Rik. Hij vindt de winter zo fijn, zeker als er sneeuw is! Met zijn warme wanten aan en zijn mooie muts op kan hij heerlijk buitenspelen. Zijn ondeugende poes Sam houdt graag van verstoppen. Kunnen de kinderen de poes op elke bladzijde vinden?

Wanneer je door het boek bladert ontdek je dat op elke twee bladzijden een situatie is afgebeeld. Op de eerste illustratie is bijvoorbeeld de woonkamer afgebeeld. Rik krijgt van zijn moeder een nieuwe winterjas aan. Maar er zijn ook situaties rondom de tuin, de wintermarkt, schaatsen op het ijs, gezellig bij de haard en nog veel meer. 

Elke plaat wordt geïntroduceerd met een stukje tekst. Wanneer je een beetje creatief bent is het eenvoudig om bij de illustraties vragen te bedenken. Het zijn eigenlijk net grote kijkplaten waarop van alles te zien is. Wat zijn winterkleren? Waarom moet je winterkleren aan? Welke winterkleren heb jij?

Nadat de kinderen Sam de poes hebben gevonden kunnen de vragen onderaan de bladzijde opgelost worden. Allerlei reken- en taalbegrippen worden hier besproken, bijvoorbeeld:

  • Zie je de foto waar Rik en Mauro opstaan? Wie is het grootst?
  • Zie jij het stuk fruit? Wat is het en welke kleur heeft het?
  • Welk kindje is verdrietig? Waarom?

Mijn mening
Ik vind het een prachtig zoekboek rondom het thema winter. Er is van alles te zien op de platen, maar de grote en relatief eenvoudige illustraties maken het geheel niet te druk. Het blijft overzichtelijk voor jonge kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Op de platen zitten allerlei kleine grapjes verstopt, denk aan een hond op schaatsen. De kinderen zullen het hilarisch vinden om dit boek samen met een volwassene of alleen te bekijken. Het biedt dus genoeg gespreksstof en leermomenten om tijdens de winter te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Zoekboek Rik en de winter
Auteur: Liesbet Slegers
Uitgever: WPG Uitgevers
Prijs: €11,99

Review: Zoekboek Rik en de winter

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie