Je bekijkt nu Thema oud en nieuw! – ideeën voor in de klas

Thema oud en nieuw! – ideeën voor in de klas

Het is alweer zover, het nieuwe jaar! 2020 is nu echt van start gegaan. Oud & Nieuw valt altijd in de kerstvakantie, maar dat betekent niet dat je er in de klas niet mee aan de slag kunt.

In deze blog geef ik je een aantal ideeën om samen met je klas, na de kerstvakantie, rondom het thema oud en nieuw te werken.

Allereerst vinden de kinderen het fantastisch om het nieuwe jaar ‘officieel’  te openen. Wellicht kan er iemand van de school wat vuurwerk afsteken zodat alle kinderen het kunnen zien. Denk hierbij wel aan de veiligheid.

Natuurlijk kan je het ook vieren zonder vuurwerk te gebruiken. Een confettikanon van de Hema is vaak favoriet bij kinderen. Zo kan je het nieuwe jaar in knallen!

Een glaasje kinderchampagne kan de opening afmaken om samen te proosten op het nieuwe jaar.

Thema oud en nieuw

Huishoek
In de huishoek kunnen de kinderen het Nieuwjaarsfeest vieren. Denk hierbij aan het maken van een Nieuwjaarsdiner, het ‘afsteken’ van vuurwerk, het aftellen voor het nieuwe jaar en het proosten en eten van oliebollen.

Laat de kinderen hierbij vooral zelf met ideeën komen voor materialen. Hoe ga je spelen dat je vuurwerk hebt? Wat kan je hiervoor gebruiken? Hoe maak je oliebollen? Kan dat hier in de keuken of heb je nog meer spullen nodig?

Laat de kinderen een boodschappenbriefje maken om vervolgens de spullen te gaan kopen in de winkel.

Constructiehoek
In de constructiehoek kunnen de kinderen met verschillende constructiematerialen spelen. Zo kunnen ze van Knexx vuurwerk maken en met Playmobil een huis waarin het Nieuwjaarsfeest wordt gevierd.

Schrijfhoek
Laat de kinderen wensen bedenken voor het nieuwe jaar. Deze kan je ze laten tekenen of laten schrijven. In deze hoek kan je ook woordkaarten ophangen, bijvoorbeeld die van Kleuteridee.

Ook kunnen de kinderen uitnodigingen schrijven om mensen uit te nodigen om Nieuwjaar te vieren of kaartjes waarop je iemand een gelukkig nieuwjaar wenst.

Winkel
In de winkel kunnen spullen worden verkocht voor het Nieuwjaarsfeest. Denk hierbij aan een vuurwerkwinkel waar je vuurwerk kan kopen of een oliebollenkraam waar verschillende oliebollen worden gebakken.

Thema oud en nieuw! – ideeën voor in de klas

Rekenactiviteiten

  • Oefen samen het terugtellen van 10 naar 0 en sluit af met: ‘Gelukkig nieuw jaar!’. Misschien kunnen de kinderen het ook al vanaf 15 of zelfs vanaf 20.
  • Oefen het klokkijken met de kinderen. Maak samen een levende klok door de kinderen de wijzers te laten spelen.
  • Spel: ‘Hoe laat is het?’ – Dit spel kan je het best buiten of in de gymzaal spelen. Je kiest 1 kind (de tikker) uit dat bij de muur gaat staan. De andere kinderen gaan daar tegenover staan (tegen de andere muur of spreek met elkaar een punt af). De kinderen roepen: ‘Hoe laat is het?’ en de tikker bij de muur roept hoe laat het is. Als het 7 uur is, mogen de kinderen 7 stappen zetten. Dit gaat door totdat iemand bij de muur is. Wanneer de kinderen bij de muur zijn, tikken ze deze aan en dan mag de tikker de kinderen tikken. Wanneer het 12 uur is, roepen de kinderen: ‘Gelukkig nieuw jaar!’ en mogen ze meteen naar de muur rennen.

Knutselactiviteiten

  • Laat de kinderen oliebollen knippen en een schaaltje vouwen. Het schaaltje kunnen de kinderen versieren en op de oliebollen kunnen de kinderen rozijnen maken van zwart crêpepapier. Om het af te maken strooi je er nog wat poedersuiker over.
  • Vuurwerk maken met gekleurde wasco op zwart papier.
  • Vuurwerk maken met geknipte wc-rolletjes en verf.
  • Vrije tekening of knutsel over oud en nieuw. Laat de kinderen vooraf aan een maatje vertellen wat ze willen tekenen.
  • Maak met de kinderen een kalender. Op internet zijn er genoeg kalenders te vinden. Je kan ze door de kinderen laten inkleuren of schilderen. Ook kan je de slimme kleuters de opdracht geven om er zelf één te maken. Zorg dan bijvoorbeeld alleen voor een sjabloon. De kinderen vullen dan zelf de cijfers in en schrijven de naam van de maand.
  • Maak een vuurpijl van een wc-rolletje.

Thema oud en nieuw

Thema oud en nieuw

Taalactiviteiten

Boeken met het thema oud en nieuw:

  1. Kikker en het Nieuwjaar – Max Velthuijs
    Kikker gaat samen met zijn vriendjes het Nieuwjaar vieren bij Varkentje. Zij zorgt altijd voor een gezellig Nieuwjaarsfeest, maar als Kikker dit jaar bij Varkentje aan komt, blijkt dat Varkentje is gevallen en daarom nog niets voor het feest heeft kunnen doen. Het is een traditie om dit bij Varkentje te eten. Maar Kikker en zijn vriendjes bedenken een oplossing.
    Dit boek is ook te zien via Youtube.
  1. Oud en nieuw met de bosmuisjes – Francine Oomen
    In dit boek vieren de bosmuisjes oud en nieuw. De bosmuisjes eten oliebollen, spelen verschillende spelletjes en steken vuurwerk af. Kleine Piep wil heel graag op blijven tot het nieuwe jaar, maar wanneer het 12 uur is, ligt kleine Piep onder de tafel te slapen.
  • Als je een boek gebruikt, kan je de kinderen het verhaal laten naspelen met vingerpoppetjes in de poppenkast.
  • Nieuwjaarswensen bedenken en opschrijven.
  • Maak een woordweb rondom het thema Nieuwjaar. Teken groot vuurwerk op een blad en schrijf daaromheen alle woorden die de kinderen noemen.

Ik hoop dat ik je met deze blog inspiratie heb gegeven om met het thema Oud en Nieuw aan de slag te gaan in je klas! Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat ze dan achter in een reactie.

Foto Shutterstock.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Dit bericht heeft één reactie

  1. Maria

    Hoi Linda, super leuke artikelen en les ideeen op je site!!!
    ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden.
    groetjes van Maria

Geef een reactie