Thema noordpool en zuidpool – groep 3/4

Na de vakantie zijn we in groep 3/4 gestart met het thema Noordpool en zuidpool. Met rekenen volgen we gewoon de methode, maar de taallessen zullen we wat meer los laten. Zeker in groep 3 gaan we de nadruk leggen op het lezen en schrijven van teksten.

In groep 4 komt ook het begrijpend lezen en taalbeschouwing aan bod. Doordat het een combinatieklas is lopen veel lessen in elkaar over. In deze blog deel ik welke hoeken we bij dit thema hebben bedacht.

Lees ook: ontwikkelingsgericht taalonderwijs in groep 3/4. 

Thema noordpool en zuidpool
Elke week gaan de kinderen zo’n twee uur in de hoeken. Deze leertijd willen we natuurlijk zo effectief mogelijk gebruiken. We hebben daarom diverse hoeken bedacht die de kinderen gedurende zes weken moeten doen.

Nadat ze alle hoeken hebben gedaan mogen ze hun favoriete hoeken nog een keer kiezen. We noemen het een hoek, maar dit is vooral figuurlijk bedoeld. Een bepaald spel of ander materiaal kan ook al een hoek zijn.

We hebben een hoekenschema geprint, zodat de kinderen per keer kunnen aangeven in welke hoek ze zijn geweest. Elke hoek heeft weer een bepaalde opdracht.

Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

1. Playmobil
Op Marktplaats heb ik onderdelen van de Noordpool expeditie gekocht. Het materiaal heb ik in de watertafel gelegd. In deze hoek mogen de kinderen ‘vrij spelen’.

Er zit verder geen opdracht aan vast. Wel komen er allerlei sociale vaardigheden als samenwerken en overleggen aan bod.

2. Smartgames
Ik ben echt dol op smartgames; ze zijn namelijk voor bijna alle leeftijden in te zetten. De kinderen leren goed nadenken en oefenen het doorzettingsvermogen.

Tijdens dit thema laten we de kinderen oefenen met North Pole Expedition en Penguins On Ice.

3 Leeshoek
Op de website TPT vond ik een heel leuk informatieboekje over dieren op de Noordpool. Je kunt het boekje gratis downloaden. Ik heb het vertaald naar het Nederlands, dit exemplaar kan je hier vinden.

De kinderen krijgen hun eigen boekje. Groep 3 kan de dierennamen naschrijven en bladeren in informatieboeken. Groep 4 kan op de achterkant met behulp van de informatieboeken uit de bibliotheek weetjes schrijven over deze dieren.

4. Knutselhoek
De kinderen krijgen vier verschillende opdrachten. Ze kunnen meerdere keren over een werkje doen.

  1. Bouw een iglo van suikerklontjes. Knutsel er twee pooldieren en een eskimo bij. Zorg ervoor dat de dieren en de eskimo kunnen staan.
  2. Maak met wasco de Noordpool en Zuidpool op een groot vel papier. De keer erna knip je de afbeeldingen uit en plak je ze op de goede plek. Wie leeft er op de Noordpool en wie op de Zuidpool?
  3. Maak een schilderijtje van geknipte sneeuwvlokken. Zie voorbeeld.
  4. Schilder op een groot wit papier gekleurde strepen, dit wordt de achtergrond. Knip uit zwart papier een pinguin. Gebruik oranje en wit papier voor de buik, voeten, snavel ogen etc. Gebruik tenslotte stof en touw om de pinguin een muts en sjaal te geven.

5. Computer
De kinderen bekijken de filmpjes over de Noordpool/Zuidpool op Kleuteridee.nl. Vervolgens schrijven en tekenen ze wat ze hebben geleerd.

6. Taalhoek
De kinderen van groep 3 gaan aan de slag met de hoofdletters en kleine letters. Ze leggen de juiste letters bij elkaar en spelen een spelletje memorie. Dit leuke pinguinspel kan je gratis downloaden.

Groep 4 leest een informatieboekje over een kind dat een paar maanden per jaar leeft op Antarctica. Ook dit boekje heb ik van TPT en vertaald naar het Nederlands.

Je kunt het hier vinden. Na het lezen en vergelijken schrijven ze op wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Daarna beschrijven ze een dag uit hun eigen leven.

7. Rekenhoek
De kinderen van groep 3 krijgen een rekenwerkboekje dat hoort bij de 11 powerpoints rondom het thema winter. Op hun eigen tempo bekijken ze alle powerpoints op de tablet.

Groep 4 krijgt een rekenspel waarbij het optellen en aftrekken wordt geoefend.

8. Bouwhoek
De kinderen krijgen de opdracht om een iglo te bouwen. Er hangen foto’s die als voorbeeld gebruikt kunnen worden.

9. Mozaiek
De kinderen krijgen de opdracht om een mozaïek te maken. De twee kanten moet je kunnen spiegelen. Ik heb de vormpjes hiervandaan gehaald.

10. Kralenplank
Groep 3 maakt een winterse kralenplank na van een voorbeeld (zoek op Pinterest). Groep 4 ontwerpt in tweetallen een kralenplankvoorbeeld en bouwt deze na. Groep 3 kinderen die ook zelf een kralenplank willen ontwerpen mogen dit uiteraard ook doen.

De kinderen kunnen dit ook op de ipad doen. Er is een gratis app die je hiervoor kunt downloaden, namelijk ‘KralenPlank Ontwerper’

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

Genoeg hoeken om een heel thema te vullen! Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook met dit thema aan de slag te gaan. Mocht je zelf nog leuke ideeën hebben over het thema Noordpool en zuidpool laat dan zeker een reactie achter.

Foto Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie